Ο τουρισμός θα κρίνει το μέγεθος της ύφεσης το 2020 , ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης οι απώλειες θα ξεπεράσουν το τρίτο τρίμηνο του έτους τα 7 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% περίπου το τρίτο τρίμηνο του έτους
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα αυτή τη στιγμή δύο είναι τα μέτωπα που θα κρίνουν το βάθος της ύφεσης. Το πρώτο σχετίζεται με τις τράπεζες και το κατά πόσο θα πέσουν στην οικονομία δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ κατά το προσεχές διάστημα. Το δεύτερο αφορά τον τουρισμό όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες αβεβαιότητες.
O ίδιος παράγοντας σημειώνει ότι το 60% των εσόδων του τουρισμού εισπράττεται τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, μήνες κατά τους οποίους και θα κριθεί το βάθος της ύφεσης.
Καθοριστικό θα είναι και το τέταρτο τρίμηνο με την κυβέρνηση να επιχειρεί να πάρει το ριμπάουντ των δύο προηγούμενων κακών τριμήνων. Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα φανούν και οι επιδράσεις στην οικονομία από τις επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει αλλά και από άλλες που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετική επίδραση από τεράστιο πακέτο των 32 δισ. ευρώ στην αγορά. Επί της ουσίας αυτό που αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η αγορά ενδεχομένως να προεξοφλήσει την εισροή των ανωτέρω κονδυλίων κάτι που θα ωθήσει τις επιχειρήσεις να κινηθούν ταχύτερα σε επενδύσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών:
- Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ύφεση είχε υπολογιστεί στο 2,6%. Η ΕΛΣΤΑΤ όμως δίνει μια καλύτερη εικόνα της οικονομίας καταγράφοντας ύφεση 0,9%.
- Το δεύτερο τρίμηνο είναι και το χειρότερο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείο, υπολογίζεται ύφεση της τάξης του 15,7%. Σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ήταν και το καλύτερο του έτους, καθώς είχε καταγραφεί ανάπτυξη 2,8%.
- Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι οι εξελίξεις στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση θα είναι της τάξης του 10%
- Στο τελευταίο τρίμηνο, με βάση τα σενάρια, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Με βάση τις ανωτέρω υποθέσεις το ΑΕΠ στο τέλος του έτους υπολογίζεται να συρρικνωθεί κατά 7,5- 8%. Πάντως χθες το ΙΟΒΕ προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του προβλέποντας στο βασικό σενάριο και με την παραδοχή ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας και ότι θα επιδράσουν τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, ότι το το ΑΕΠ θα περιορισθεί κατά 7,5% με την προηγούμενη εκτίμηση να κινείται στα επίπεδα του -5%.
Στο δεύτερο και δυσμενές σενάριο και με την παραδοχή ότι το φθινόπωρο θα επανέλθει η υγειονομική κρίση, επιδρώντας αρνητικά στην οικονομία, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη και θα φθάσει στο 10,5%, έναντι προηγούμενη πρόβλεψης 9,5%.
Σε ότι αφορά την ανεργία το ΙΟΒΕ στο βασικό του σενάριο εκτιμά ότι αυτή θα κινηθεί στο 19,3% και στο κακό σενάριο θα αυξηθεί στο 20,5%. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός καθώς στη στατιστική καταγραφή της ανεργίας υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων που δηλώνουν ότι δεν ψάχνουν για δουλειά και δεν περιλαμβάνονται στους οικονομικά ενεργούς, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει στην πάροδο του χρόνου.
Για το 2021 και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας δύο είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:
1. Να συνεχισθεί η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα
2. Να κάνει μία στροφή η οικονομική πολιτική προς τη βελτίωση της εξωστρέφειας της παραγωγής και στην Ελλάδα το σύνολο των εξαγωγών) αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 36-37% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου το ποσοστό φθάνει το 60-70% του ΑΕΠ.