Σε κατάσταση συναγερμού – όπως όλη η ελληνική κοινωνία αλλά και η εγχώρια επιχειρηματικότητα – βρίσκεται σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος, που δέχεται το ισχυρότερο χτύπημα μαζί με τις αερομεταφορές από οποιοδήποτε άλλο κλάδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά τουριστικά brands, όπως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Οι άνθρωποι του τουρισμού παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις καθώς το χτύπημα από τον κορονοϊό έρχεται ακριβώς πάνω στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως – λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης – διατηρούν την ψυχραιμία τους, δείχνοντας την ωριμότητα που οι καιροί απαιτούν.
Αρχικά ο προβληματισμός και στον τουρισμό ξεκίνησε με το ζύγισμα των επιπτώσεων από το «κλείσιμο» της Κίνας - από την οποία η Ελλάδα έχει εξαιρετικά μικρή εξάρτηση - όμως πλέον η κρίση έχει λάβει παγκόσμιες (και συστημικές) διαστάσεις, καθώς ολόκληρες χώρες «κλειδώνουν», οι αερομεταφορές καθηλώνονται και οι άνθρωποι σταματούν να ταξιδεύουν.
Πλέον το πρόβλημα του κορονοϊού δεν είναι... κινεζικό αλλά παγκόσμιο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το χτύπημα (διεθνώς) του τουριστικού τομέα, ακόμη και αν σταματήσει σήμερα η εξάπλωση του ιού. Ο ιός έχει ήδη «χτυπήσει» περί τις 115 χώρες, από τις οποίες λιγότερο ή περισσότερο προέρχεται σχεδόν το 100% των τουριστικών αφίξεων και των αντίστοιχων εσόδων.
Κανένας σώφρον δεν πρέπει να αναμένει ότι δύναται η κατάσταση να αλλάξει θεαματικά το επόμενο διάστημα, ακόμη και αν σταματήσουν τα νέα κρούσματα του ιού. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να «ζυγίσει» με ασφάλεια τώρα.
Οι ακυρώσεις που υπάρχουν έως τώρα στον ελληνικό τουρισμό δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να θεωρηθούν συστημικές, όμως μεγάλο πλήγμα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40% έως 70% έχουν δεχτεί τα αστικά κέντρα και ο συνεδριακός τουρισμός που «νεκρώνει» εντελώς, λόγω της ματαίωσης του 100% των events! Αντιθέτως, τα νησιά ακόμη δεν έχουν δείξει αξιοσημείωτο κύμα ακυρώσεων, δεδομένου ότι αποτελούν πιο... καλοκαιρινούς προορισμούς, ενώ το πρώτο αξιόπιστο δείγμα θα δοθεί το Πάσχα.
Το πρώτο 4μηνο και η... αλήθεια του Μαΐου
Το πρώτο 4μηνο του 2020 θεωρείται σχεδόν χαμένο από πλευράς εσόδων, οπότε η μεγάλη μάχη θα δοθεί για να «σωθεί» η σεζόν έκτοτε. Παρ' ότι ποτέ - στα μέσα Μαρτίου - ο ελληνικός τουρισμός δεν είχε αξιοσημείωτα έσοδα που να μπορούν να «κρίνουν» ολόκληρη σεζόν, η δυσμενής εκτίμηση είναι ότι αποκλείεται να υπάρξει θεαματική αλλαγή στο status quo το επόμενο δίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα δηλαδή θα κριθούν το επόμενο δίμηνο από το κατά πόσο θα έχει υπάρξει ύφεση του ιού στις χώρες οι οποίες αποτελούν τους κύριους τροφοδότες της Ελλάδας στον τουρισμό όπως Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ και Γαλλία, αλλά και (αντίστοιχη) ύφεση στη χώρα προορισμού, την Ελλάδα!
Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΤΕ
Τα θεσμικά όργανα του τουριστικού κλάδου είναι στα «κόκκινα» με αλλεπάλληλες συναντήσεις, συσκέψεις, εκτιμήσεις και προτάσεις. Την Τρίτη, συνεδρίασαν τα όργανα διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Marketing Greece με κύριο βέβαια θέμα τις επιπτώσεις στον κλάδο. Την ίδια ώρα, υπάρχει αγωνία για το αν θα δοθούν οι προκαταβολές από τους μεγάλους tour operators για τις πρόωρες κρατήσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου (pre booking – early booking).
Ύστερα από διαβουλεύσεις, χθες ο ΣΕΤΕ δημοσίευσε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που φέρνει στην οικονομία της φιλοξενίας η επιδημία του κορονοϊού, κρίνοντας ότι «ακόμη και στο ευνοϊκό σενάριο, θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες έως ότου η κατάσταση ισορροπήσει».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΤΕ κάνει την εκτίμηση ότι «είναι σαφές ότι έως τα τέλη Μαΐου τουλάχιστον, το αρνητικό κλίμα θα διογκώνεται. Στη συνέχεια, περιμένουμε μία εξισορρόπηση και, εάν εξελιχθεί το θετικό σενάριο, ελπίζουμε σε ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
«Οι προτάσεις μας, λοιπόν, γίνονται για δύο διαφορετικές φάσεις και αφορούν το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, τουριστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιώτινγκ, μαρίνες, λιμάνια, υπαίθριες δραστηριότητες, κ.λπ.), στη λογική της μείωσης του λειτουργικού κόστους για τους μήνες της κρίσης, της στήριξης της απασχόλησης, της εξασφάλισης ρευστότητας και της δυνατότητας γρήγορης «επαναφοράς» μετά την εξομάλυνση της κατάστασης», σημειώνει ο ΣΕΤΕ.
Εξειδικεύοντας τα μέτρα, ο ΣΕΤΕ προτείνει:
Μείωση 100% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων, από 1/3/2020 έως 31/5/2020 για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο στόχος εδώ είναι η δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων και η προσπάθεια διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, Σπατόσημο ΤΕΕΑ, ασφαλιστικές εισφορές), συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων τυχόν ρυθμίσεων, έως 31/5/2020, με δυνατότητα παράτασης μετά την επανεξέταση της κατάστασης πλησιάζοντας στην ανωτέρω ημερομηνία. Με την παρέλευση του χρόνου της αναστολής, δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω υποχρεώσεων.
Πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση και την επαναπρόσληψη του προσωπικού τουριστικών επιχειρήσεων. Να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ημερών εργασίας των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο για την λήψη επιδόματος ανεργίας, κατά 30 ημέρες σε όλες τις περιπτώσεις, με παράλληλη αύξηση των ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας από 400 σε 500 στην τετραετία, ειδικά για το έτος 2021.
Αναστολή ή δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 50% μόνο για φέτος, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Για τις αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν σε ελληνικά αεροδρόμια, το μέρος των τελών που καταβάλλεται ανά επιβάτη ή ανά πτήση μέσω αυτών στο Δημόσιο ή στα αεροδρόμια και αφορά το τελικό έσοδο του Δημοσίου, όπως αυτό προκύπτει από τις συμβάσεις παραχώρησης, να παραμένει σε αυτές έως 31/5/2020, με δυνατότητα επανεξέτασης ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Για την πολιτική αυτή, απαιτείται χρήση κονδυλίων, από αυτά που λαμβάνει η Πολιτεία από τις συμβάσεις παραχώρησης.
Παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με τραπεζικά κριτήρια, διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες, ανάλογα με το ρίσκο και την κατάσταση της επιχείρησης, θα μπορούν να δανείζουν, ή όπως μέχρι σήμερα γίνεται, ή με εγγύηση του Δημοσίου από την οποία θα προκύπτει αυξημένο κόστος.
Αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων έως 31/12/2020 και ισόχρονη παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους. Προτεινόμενα Μέτρα για την Αποκατάσταση της Ομαλής Λειτουργίας της Οικονομίας - Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020. Μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13%, για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής.
Διαβάστε ακόμα: