Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τουλάχιστον τρεις διεθνείς επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς έχει δεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ. Στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον αξιολογείται, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις, όπως έχουν κάνει γνωστό οι δύο εισηγμένες, με σχετικές ανακοινώσεις.
Τα σενάρια αναζωπύρωσε η πρόσκληση την περασμένη εβδομάδα σε γενική συνέλευση των ομολογιούχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (27 Ιουνίου), με θέμα την «παροχή συναίνεσης για τη χρήση των καθαρών εσόδων από την εκποίηση εξαιρουμένου περιουσιακού στοιχείου». Κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προετοιμασία για τυχόν εξελίξεις στο μέτωπο των επαφών για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κι αυτό, καθώς στην γενική συνέλευση της 27ης Ιουνίου ζητείται στην ουσία η συναίνεση των ομολογιούχων ώστε τα οποιαδήποτε έσοδα προέλθουν από πώληση του οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του ομίλου, αυτά να αξιοποιηθούν για επενδύσεις για τις οποίες ούτως ή άλλως είχαν αντληθεί τα κεφάλαια για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η κινητικότητα γύρω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έρχεται σε μια διεθνή συγκυρία όπου εταιρείες σαν την συγκεκριμένη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος διεθνώς και μάλιστα σε υψηλές αποτιμήσεις έναντι του παρελθόντος. Διότι αυτές οι εταιρείες αποτελούν τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα στην εποχή της πράσινης μετάβασης και ένα εξαιρετικά ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για μεγάλους ξένους παίκτες. Ούσα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, leader του συγκεκριμένου κλάδου στην Ελλάδα, με εγκατεστημένη ισχύ στα επίπεδα των 800 MW και στόχο ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6,4 GW έως το 2029, είναι λογικό να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Η εταιρεία έχει μεγάλη αξία, η παρούσα της κεφαλαιοποίηση φτάνει τα 2,06 δισ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό της πλάνο που θα οδηγήσει στο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων της ελληνικής αγοράς, εγκατεστημένης ισχύος 6,4 GW στα τέλη της δεκαετίας, έχει αποτιμηθεί θετικά ως προς την δυνατότητα υλοποίησης και τις αξίες που θα δημιουργήσει. Τα παραπάνω και με δεδομένο ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει άνω του 38% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σημαίνουν ότι εάν συνέβαινε το οτιδήποτε, τότε αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τον όμιλο.
Οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αλλά και εγχώρια αγορά έρχονται προς επίρρωση όσων υποστήριζαν χρόνια τώρα την ανάγκη απεξάρτησης από την εισαγόμενη ενέργεια και τη στροφή στις ΑΠΕ κάθε τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλάνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ορίζοντα το 2029, τα 4 GW θα αφορούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και τα 1,25 GW υδροηλεκτρικά. Επίσης, ο όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Σχεδιάζει να αναπτύξει off shore έργα στις ελληνικές θάλασσες σε κοινοπραξία με την Ocean Winds.
Εφόσον υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τότε η εισηγμένη θα φτάσει τα ετήσια λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ και ένα περιθώριο EBITDA άνω του 55%, όπως έγινε γνωστό τον Απρίλιο κατά τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών της αποτελεσμάτων.
Το επενδυτικό της πλάνο γνώρισε πέρυσι μεγάλη επιτάχυνση, με τις επενδύσεις στα 178 εκατ. ευρώ, έναντι 105 εκατ. ευρώ και τη δυναμικότητα των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ να καταγράφουν ετήσια αύξηση κατά 10,8%, φτάνοντας τα 895 MW, από 810 MW την προηγούμενη χρονιά. Κομβικός ο ρόλος νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η δυναμικότητα των τελευταίων ανέρχεται πλέον σε 734,4 MW έναντι 649,3 MW στα τέλη του 2020.