Του Γιώργου Φιντικάκη
Τη διάσωση της καταρρέουσας ΔΕΗ μέσω της εισόδου σε αυτήν στρατηγικού επενδυτή, επικαλέστηκε ο επικεφαλής της Μανώλης Παναγιωτάκης, ως μια από τις λιγοστές διαθέσιμες λύσεις, κάνοντας λόγο για απογαλακτισμό της από το στενό δημόσιο έλεγχο ανάλογα και με την εντολή που θα δοθεί στις εκλογές.
Σε μια έμμεση αναγνώριση ότι οι επιλογές για την διάσωση της ΔΕΗ είναι περιορισμένες, έπειτα από την πλειάδα καταστροφικών αποφάσεων που ελήφθησαν επί δικής του θητείας, ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε σήμερα από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης, ότι εφ'' όσον η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες επιλέξει την ιδιωτικοποίηση, τότε μόνη λύση είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.
«Αν η επόμενη κυβέρνηση επιλέξει τον δρόμο της αποκρατικοποίησης, αν αποφασίσει το Δημόσιο να περιοριστεί σε ρόλο μειοψηφίας, και να πουλήσει το 17%, τότε η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι για να συμβεί αυτό, η ΔΕΗ πρέπει να διατηρήσει όλα τα βασικά περιουσιακά της στοιχεία.
«Τα όσα ακούγονται, δηλαδή να παραχωρηθούν πρώτα πακέτα με υδροηλεκτρικές μονάδες, προκειμένου η επιχείρηση να αντλήσει ρευστότητα, και μετά να βρεθεί στρατηγικός εταίρος, είναι καταστροφική πρόταση, αφού κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα ενδιαφερθεί για μια επιχείρηση που θα έχει μείνει κουφάρι».
Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ, ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες για την κατάρρευση της επιχείρησης, καταθέτει προτάσεις για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, είναι τουλάχιστον πρωτόγνωρο. Σύμφωνα πάντως με μια ερμηνεία, ο κ. Παναγιωτάκης επιχειρεί να ρίξει γέφυρες με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να διαχειριστεί το σενάριο κατά το οποίο η επόμενη κυβέρνηση θα αναζητήσει από τον ίδιο ευθύνες για την κατάσταση της ΔΕΗ, αλλά και να διαπραγματευτεί την παραμονή στη θέση του, όσο περισσότερο μπορεί. Σημειωτέον ότι το υπερταμείο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, έχει ανανεώσει την θητεία του ως το 2021.
Τα παραπάνω ερωτήματα ενίσχυσε το ευρύτερο πνεύμα της ομιλίας Παναγιωτάκη που κινήθηκε στη λογική «τι θα έκανα αν παρέμενα στο τιμόνι της επιχείρησης». Σε αυτό το πνεύμα ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου η ΔΕΗ να απελευθερωθεί από τα δεσμά του κράτους, να πάψει να ασκεί κοινωνική και αγροτική πολιτική, να σταματήσει να επιβαρύνεται από τα κόστη της απελευθέρωσης της αγοράς.
Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν μπορεί η ΔΕΗ να καλύπτει με μερίδιο παραγωγής κάτω του 50%, μερίδιο προμήθειας στη λιανική της τάξης του 80%. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην υποχρεωτική πώληση παραγωγής της ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό, μέσω σχετικής κυβερνητικής απόφασης, λέγοντας ότι είναι καταστροφικό για την ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα στα 50 ευρώ και να το επαναγοράζει στα 70 ευρώ, για να καλύψει τους πελάτες της.
Κατά τα λοιπά, απέδωσε τις αυξανόμενες ζημιές σε συγκυριακούς παράγοντες, επανέλαβε ότι η ΔΕΗ δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, και επέρριψε ευθύνες σε κυβερνητικές αποφάσεις, Βρυξέλλες και άλλους παράγοντες για την σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ.
Σε αυτή την λογική, έκανε εκτενή αναφορά στην αναδιάρθρωσή της ΔΕΗ, και σχολιάζοντας το περίφημο σχέδιοMcKinsey, που ουδέποτε εφαρμόστηκε, είπε ότι οι δράσεις που σχεδιάζει η επιχείρηση, υπερκαλύπτουν τους στόχους που αυτό θέτει. Στο θέμα του προσωπικού, το σχέδιο μιλάει για μείωση κατά 4.400 άτομα ως το 2022, ωστόσο ο κ. Παναγιωτάκης προέβλεψε ότι οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις θα υπερκαλύψουν τον στόχο. Στο ζήτημα της μισθολογικής δαπάνης, το σχέδιο μιλά για δραστική μείωσή της (1,37 δισ. το 2022), ωστόσο ο μάνατζερ της ΔΕΗ εκτίμησε ότι η επιχείρηση θα πετύχει ακόμη καλύτερη επίδοση. Στο θέμα της βελτίωσης του δικτύου διανομής, αναφέρθηκε σε επενδύσεις 570 εκατ. ευρώ που προωθεί η ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα περιέγραψε το σχέδιο για την διείσδυση στις ΑΠΕ, για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των νησιών, κοκ.