Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Πολύ σωστά έπραξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που δεν κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον επόπτη δηλαδή του τραπεζικού μας συστήματος, στη σύσκεψη διαχείρισης της κρίσης που προκάλεσε η καταστροφική πτώση των αξιών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο…
Τι θα μπορούσε να πει άλλωστε ο Ευκλείδης στον Γιάννη Στουρνάρα;
Ότι έπρεπε να τον είχε ακούσει το 2015 και να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να υπάρχουν σήμερα περιθώρια διαχείρισης των «κόκκινων δανείων»;
Ότι θα έπρεπε να είχαν ακολουθήσει τη συμβουλή του για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ενός «οχήματος ειδικού σκοπού» για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα;
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τετάρτης, ορισμένοι θερμοκέφαλοι υπουργοί πρότειναν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να «κρατικοποιήσει» πάλι τις τράπεζες, να τις πιέσει δηλαδή για νέα αύξηση κεφαλαίου, με λεφτά που θα έβαζε το Δημόσιο.
- «Που θα βρούμε τα λεφτά» ρώτησε ο Ευκλείδης.
- «Να μας τα δώσει ο ESM» πρότεινε ο «συντονιστής».
- «Θα μας τα δώσουν με χαρά, απλά θα μας τα δώσουν με νέο Μνημόνιο» απάντησε κι έκλεισε αυτή τη χαρούμενη συζήτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Από πέρυσι, ο διοικητής της ΤτΕ είχε προσωπικά εισηγηθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προτείνει εκείνος τη δημιουργία μιας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, η οποία θα μπορούσε ταυτόχρονα:
- να μην αλλοιώσει την καθολική άρνηση της κυβέρνησης για μια προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL),
αλλά επίσης,
- να δημιουργήσει ένα χρήσιμο εργαλείο για να σώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από μία ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση.
Το σχέδιο Στουρνάρα στηρίζονταν στο πετυχημένο «ιρλανδικό» παράδειγμα της ΝΑΜΑ (Νational Asset Management Agency), που όχι μόνο κατάφερε να επιταχύνει την εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων» των ιρλανδικών τραπεζών αλλά – το σημαντικότερο – πέτυχε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, δηλαδή δεν κόστισε αλλά απέφερε έσοδα για το Δημόσιο.
Η πρόταση Στουρνάρα τότε ήταν να χρηματοδοτηθεί αυτή η εταιρεία με ένα ποσό 5 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα χρήματα του Μηχανισμού Στήριξης του ΕSM.
Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο κι αμέσως μετά η Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα αναζητήσει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας του σχεδίου.
Τότε όμως οι κυβερνήτες της χώρας είχαν μεθύσει με το κρασί που τους σέρβιρε ο Μοσκοβισί για την «καθαρή έξοδο» και την «ανάκτηση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας» μας. Αγνόησαν επιδεικτικά τον Γιάννη Στουρνάρα, τον λοιδώρησαν, τον κυνήγησαν.
Σήμερα απλώς καταφεύγουν σε… νεόκοπες ιδέες περί «Ειδικού Φορέα Διαχείρισης» των «κόκκινων δανείων» …περιμένοντας την έγκριση της… Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας…
Φωτογραφία: Intimenews