Τίμημα ρεκόρ για τον διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που «κλείδωσε» στα 2,1 δισ. ευρώ με την αυστραλιανή Macquarie να
τινάζει τη μπάνκα στον αέρα και να ανακηρύσσεται πλειοδότης. Αντανακλά την θετική πορεία της οικονομίας, τις τεράστιες ευκαιρίες που βλέπουν οι επενδυτές στον ΔΕΔΔΗΕ και είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν ποτέ επιτευχθεί σε ελληνική ιδιωτικοποίηση (του ΟΤΕ είχε φτάσει τα 2,5 δισ ευρώ), αρκετό για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου δικτύου της θυγατρικής της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, με τη κίνηση αυτή η ΔΕΗ μειώνει σημαντικά το δανεισμό της και αντλεί κεφάλαια για να «τρέξει» τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ.
Το αυστραλιανό fund, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έβαλε στο τραπέζι, ένα ποσό πολύ πάνω από κάθε εκτίμηση που είχαν κάνει αναλυτές με εμπειρία σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς.
Το ύψος του τιμήματος συμπεριλαμβάνει 804 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό του καθαρού χρέους που αντιστοιχεί στο 49% της εταιρείας, επομένως το καθαρό τίμημα που θα βάλει στα ταμεία της η ΔΕΗ ανέρχεται σε 1,3 δισ ευρώ. Το deal παραπέμπει σε ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν ποτέ γίνει στην ελληνική αγορά και ισούται με μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης.
Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η εταιρεία είχε πουληθεί στους Κινέζους της State Grid μόλις μία φορά τη περιουσιακή της βάση. Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν συνολικά τέσσερα funds, οι CVC Capital, KKR, First Sentier και Macquarie.
Επειτα και από την παραπάνω εξέλιξη, η αποτίμηση του 100% του ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώνεται στα 4,1 δισ ευρώ. Εξ αυτών, τα 2,6 δισ ευρώ αφορούν την καθαρή του αξία και 1,5 δισ το συνολικό του δανεισμό. Δηλαδή μια επιχείρηση με κεφαλαιοποίηση σήμερα γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ, θα είχε από κάτω της ένα asset, με αποτίμηση 4,1 δισ ευρώ. Δηλαδή… 78% υψηλότερη από τη τρέχουσα τιμή της ΔΕΗ στο ταμπλό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών: