Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η έξοδος στις αγορές για ομόλογο έως 50 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Συστήματα Sunlight, καθώς όχι μόνο υπερκαλύφθηκε με χαρακτηριστική ευκολία, αλλά προσφέρθηκαν υπερδιπλάσια ποσά από αυτά που ζητούνταν. Η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Συστήματα Sunlight θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 21 Ιουνίου σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.
Πιο αναλυτικά, το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν τόσο μεγάλο που οι προσφορές ανήλθαν στα 124,41 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια από το στόχο της εταιρείας!
Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 4,25%, το επιτόκιο των ομολογιών σε 4,25% και η τιμή διάθεσης των ομολογιών σε 1.000 ευρώ εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.
Διατέθηκαν συνολικά 50.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χρηματιστηρίου Αξιών και το σχήμα των συντονιστών της δημόσιας προσφοράς (Alpha Bank, Eurobank και Euroxx Χρηματιστηριακή) και του συμβούλου της έκδοσης (Euroxx Χρηματιστηριακή) έγινε αποδέκτης ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Ποσοστό τουλάχιστον 30% των oμολογιών (ήτοι 15.000 ομολογίες) διατέθηκε για την ικανοποίηση των εγγραφών από ιδιώτες επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 70% (35.000) κατευθύνθηκε μεταξύ ειδικών και θεσμικών (ισχυρών ιδιωτών) επενδυτών.
Που θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο και την παρουσίαση της εταιρείας, από τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα επιμεριστούν:
*27 εκατ. για την αποπληρωμή μέρους υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρείας, εντός του 2017
*3 εκατ. θα διατεθούν κατά την περίοδο 2017-2019, για την ενίσχυση της εμπορικής παρουσίας της Εταιρείας στο εξωτερικό. Θα ιδρυθούν δύο θυγατρικές εταιρείες (service hubs) με αντικείμενο τη συναρμολόγηση μπαταριών, την υποστήριξη μεταπώλησης (after sales), τη συλλογή συσσωρευτών κλπ.
*7 εκατ. θα διατεθούν για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο τη λελογισμένη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη διεύρυνση της προσφερόμενης γκάμας προϊόντων και την εν γένει την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της Εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού
*8 εκατ. θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης
*5 εκατ. θα διατεθούν, εντός του 2017, για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας Sunlight Recycling A.E., με σκοπό τη μερική μείωση του δανεισμού της, τη βελτίωση των δεικτών μόχλευσης και τη σταδιακή ενίσχυση της κερδοφορίας της.
Το ομόλογο της Συστήματα Sunlight είναι το μεγαλύτερο – μέχρι στιγμής – που ''έχει εκδοθεί στην αγορά από μη εισηγμένη εταιρεία, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο η House Market η θυγατρική της Fourlis που διαχειρίζεται τα καταστήματα ΙΚΕΑ, εξέδωσε ομόλογο 40 εκατ. ευρώ και πρωτύτερα η MLS Πληροφορική ομόλογο 4 εκατ. ευρω.
Η Συστήματα Sunlight σε αριθμούς
Η Sunlight, με έδρα την Ξάνθη έχει μερίδιο αγοράς 9% στις μπαταρίες έλξης παγκόσμια, διαθέτει το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο σε ποσότητα παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη, βρίσκεται μέσα στο τοπ 5 στις μπαταρίες έλξης παγκοσμίως, στο τοπ 2 στις προηγμένης τεχνολογίας μπαταρίες αμυντικής χρήσης παγκοσμίως, ενώ είναι ο Νο 1 διανομέας των καταναλωτικών μπαταριών TOSHIBA στον κόσμο!
Εξάγει το 98% της παραγωγής της σε 114 χώρες συνολικά, έχοντας πάνω από 500 πελάτες πολλοί εκ των οποίων είναι υπουργεία άμυνας κορυφαίων – στρατηγικά και στρατιωτικά – χωρών.
Ο όμιλος από το 2010 και μετά επικεντρώθηκε αμιγώς στις μπαταρίες, οπότε πλέον το 97% του τζίρου γίνεται από αυτή τη δραστηριότητα, έναντι 72% το 2010. Εκείνο το έτος η παραγωγή μπαταριών έφτασε τις 600.000, ενώ πλέον παράγει 1.561.000 μπαταρίες, πάσης φύσεως ετησίως.
Κάθε έτος η εταιρεία διεκπεραιώνει 11.200 παραγγελίες, με 4.110 φορτηγά σε όλο τον κόσμο.
H εταιρεία εξάγει σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, σε πλέον των 30 χωρών σε Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ αναπτύσσεται συνεχώς στην Αμερική, όπου εξάγει τα προϊόντα της σε παραπάνω από 10 χώρες, από την Χιλή μέχρι τον Καναδά. Επίσης, έχει συνεργασίες και στην Ωκεάνια, όπου δραστηριοποιείται στην Αυστραλία και στη Νέα Καληδονία.
Το 2016 παρουσίασε τα ιστορικά καλύτερα αποτελέσματα από την ίδρυσή της, ήτοι από το 1991 που εξαγόρασε την απολύτως προβληματική τότε βιομηχανία ο κ. Πάνος Γερμανός.
Είχε κύκλο εργασιών το 2016 στα 168,4 εκατ. ευρώ έναντι 136,6 εκατ. ευρώ, μια αύξηση 23%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 17,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,4 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση 29%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. το 2015.
Παράλληλα, το 2016 ο όμιλος πέτυχε αύξηση του αύξηση αριθμού παραγγελιών κατά 60% σε σχέση με το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ομίλου το EBIDTA ανήλθε στα 17,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41% και κέρδη προ φόρων στα 2,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ το 2015.
To 2016 ήταν χρονιά σταθμός καθώς κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1,5 εκατ. προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9%. Επίσης, εντός του 2016 μπήκε στην αγορά των ΗΠΑ, σε συνέχεια της εισόδου της σε Ασία και Αφρική τα προηγούμενα έτη, ενώ πλέον, βρίσκεται σε όλες τις Ηπείρους.
Στις λεγόμενες αυτές μπαταρίες προηγμένης τεχνολογίας, η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, καλύπτει 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων, ενώ μπορεί να σχεδιάσει και να παράξει κάθε τύπο μπαταρία υποβρυχίου.
Από τα περίπου 500 υποβρύχια σε όλο τον κόσμο, περίπου 100 είναι συμβατικά (όχι πυρηνικά δηλαδή), στα οποία η Sunlight έχει ισχυρό μερίδιο.
Το 2016 υπήρξαν 126 νέες προσλήψεις κυρίως στη μονάδα στην Ξάνθη, με το συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να φτάνει πλέον τις 746.