Του Βασίλη Γεώργα
Από τη στήριξη στο θέμα των πλεονασμάτων και τον κρυφό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διαπραγμάτευση, μέχρι τον Ηρακλή και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει όλα τα φλέγοντα ζητήματα στη συνάντηση με τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ. Ενισχυμένες είναι οι ελπίδες στο ελληνικό επιτελείο για έμπρακτη στήριξη σε όλα τα επίπεδα καθώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και η Ελλάδα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Είναι η πρώτη φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί με Έλληνα πρωθυπουργό και δεν θα ζητάει σκληρά μέτρα αλλά θα είναι έτοιμη να προσφέρει έμπρακτη στήριξη σε μία σειρά ζητημάτων που είναι κρίσιμα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, η ομαλή υλοποίηση του «Ηρακλή» για την αντιμετώπιση των NPEs και η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι.
Η Λαγκάρντ έχει στο παρελθόν επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το υφιστάμενο 3,5% και επανέλαβε τη θέση της και την περασμένη Πέμπτη στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε από τη θέση της Προέδρου της ΕΚΤ. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση γιατί ενώ τεχνικά η ελληνική πλευρά έχει πολλά επιχειρήματα για να στηρίξει το αίτημά της, η τελική απόφαση είναι ξεκάθαρα πολιτική και βρίσκει αντιμέτωπο το Βερολίνο.
Στην πρόσφατη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Κομισιόν πιστοποιήθηκε η τεράστια βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας με το ελληνικό χρέος να υποχωρεί στο 100% του ΑΕΠ γύρω στο 2042 έναντι του 2048 που προβλεπόταν στην έκθεση του περασμένου Ιουνίου. Μέσα σε περίπου 5 μήνες κερδίσαμε σχεδόν 6 χρόνια σε όρους βιωσιμότητας, που σημαίνει ότι βελτιώνονται και οι προοπτικές. Είναι λογικό ο πρωθυπουργός να ζητάει επανεξέταση όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν σθεναρές αντιδράσεις λόγω κακού παρελθόντος.
Η Λαγκάρντ σε αυτή την υπόθεση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αφενός ηγείται ενός ευρωπαϊκού θεσμού που ευθύνεται για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία και αφετέρου η ΕΚΤ ετοιμάζει σε λίγους μήνες την επόμενη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το ζήτημα των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs τα οποία η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει για επενδύσεις και να δώσει μεγαλύτερη του προβλεπόμενου (2,8%) ώθηση στο ΑΕΠ κατά 0,5%.
Στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης η Λαγκάρντ… σήκωσε τα χέρια ψηλά την περασμένη Πέμπτη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση της Ελλάδας και μόλις η χώρα εκπληρώσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ΕΚΤ, αμέσως η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να «ψωνίζει» ελληνικούς τίτλους. Όμως και πάλι, οι έμμεσες επιπτώσεις θα είναι σημαντικές κάτι που φαίνεται και στις προβλέψεις μεγάλων οίκων που συστήνουν στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα το 2020.
Ένα επίσης σημαντικό θέμα για την οικονομία είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει στη φαρέτρα του την τρομακτική ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση για την κατάρτιση και την έγκριση του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή» και επιδίωξη είναι να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της ΕΚΤ. Γιατί το αποτέλεσμα της άσκησης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις παραδοχές που θα ληφθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα διαφορετικά σενάρια.
Εκτός από τον Ηρακλή και τα stress tests η ελληνική πλευρά θέλει τη στήριξη της ΕΚΤ και στην επόμενη ημέρα των «κόκκινων» δανείων καθώς μέσω του ιταλικού μοντέλου θα τιτλοποιηθούν δάνεια ύψους 30-32 δις. ευρώ και μένουν ακόμη 40-45 δις. ευρώ που θα πρέπει να βγουν σε μεγάλο ποσοστό από τους τραπεζικούς ισολογισμούς μέσα στην επόμενη τριετία. Μόνο έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές από τη στιγμή που κατά μέσο όρο το ποσοστό των NPEs στην Ευρωζώνη δεν ξεπερνά το 3%-4%.