Tου Προκόπη Χατζηνικολάου
Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των νοικοκυρών και των επιχειρήσεων αλλά και τον ΕΝΦΙΑ, φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Το σχέδιο νόμου το οποίο θα παρουσιασθεί στους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα κοστίζει περί τα 6 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου θα προέλθει από την περιστολή των δαπανών αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, το κόστος θα επιμεριστεί στα έτη 2020, 2021, και 2022 κάτι που διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ελαφρύνσεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει ψηφισθεί το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου και θα προβλέπει:
1. Φυσικά Πρόσωπα. Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ και εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα). Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
2. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% το 2020 και κατάργηση του το 2021.
3. Σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης,
4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας.
5. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
6. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020. 7. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
8. Αναστολή του φόρου υπεραξίας.
9. Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
Όπως προαναφέρθηκε, την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο θα έχει τα πρώτα κρίσιμα ραντεβού με τους θεσμούς, στους οποίους αναμένεται να παρουσιασθούν και τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή. Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, το καρέ του υπουργείο Οικονομικών θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, τον επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και τον επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.
Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι θεσμοί θα πάρουν μία πρώτη γεύση για το τι να ακολουθήσει. Ο Κ. Σταϊκούρας θα ακούσει για το κενό στον προϋπολογισμό του 2019 για το οποίο ωστόσο δεν πρόκειται να απαντήσει καθώς δεν θα έχει ακόμα την ακριβή εικόνα της ανάλυσης των δημοσιονομικών μεγεθών από τους συμβούλους του. Ωστόσο, θα ασκηθεί κριτική καθώς ως αντιπολίτευση ψήφισαν τη διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης για τη διατήρηση του αφορολόγητου και την κατάργηση των αντίμετρων που οδηγούσαν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Ταυτόχρονα ο κ. Σταϊκούρας θα τους ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων (σχέδιο το οποίο θα εκπονήσει ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός) και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή στις αρχές Αυγούστου την ευθύνη του οποίου έχει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. To spending review στις δαπάνες του προϋπολογισμού θα αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, το οποίο θα παρουσιασθεί στους θεσμούς τον προσεχή Σεπτέμβριο όπου θα ξεκινήσει η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.