Τι θα ισχύσει για τα στεγαστικά δάνεια

Τι θα ισχύσει για τα στεγαστικά δάνεια

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σπίτια από το Κορυδαλλό μέχρι το Ίλιον και από το Παγκράτι ως το Μαρούσι, φαίνεται ότι προστατεύονται από το νέο πλαίσιο για τη πρώτη κατοικία στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έδωσαν το "οκ" στο σχέδιο, εντούτοις παράγοντες της αγοράς ακινήτων δίνουν μια εικόνα διευρυμένης προστασίας δανειοληπτών, με δεδομένα τα στοιχεία της συμφωνίας που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι ένα σπίτι 100 τ.μ πρώτου ορόφου στα Βριλήσσια που αγοράστηκε προ δεκαετίας, έχει σήμερα αντικειμενική αξία 130.000 ευρώ, ωστόσο το δάνειο με το οποίο αποκτήθηκε, μπορεί και να έφτασε τα 250.000 ευρώ, αφού τότε, χρυσή ακόμη εποχή για τη κτηματαγορά, η εμπορική αξία ανέρχονταν στα 2.500 ευρω το μέτρο. Εάν ο συγκεκριμένος οφειλέτης έχει πληρώσει μέσα στη δεκαετία ένα ποσό της τάξης των 130.000 ευρώ, τότε το υφιστάμενο υπόλοιπο διαμορφώνεται στα 120.000 ευρώ, και εφόσον πληρεί τα εισοδηματικά κριτήρια, προστατεύεται από το νόμο.

Κι αυτό καθώς "κλειδί" για τη ρύθμιση θα αποτελεί το εισόδημα του δανειολήπτη, αφού από αυτό θα κρίνεται όχι μόνο η δυνατότητα υπαγωγής του σε αυτήν, αλλά ακόμη και το αν θα παρέχεται η επιδότηση ή όχι. Το εισοδηματικό όριο στο οποίο φέρονται να κατέληξαν χθες κυβέρνηση και τραπεζίτες είναι:

1. Τα 12.500 ευρώ για τον εργένη.

2. Τα 21.000 ευρώ για τον παντρεμένο.

3. Και τα 26.000 ευρώ για το ζευγάρι με ένα παιδί ενώ το όριο θα προσαυξάνεται περαιτέρω ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών (σ.σ με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, προτείνεται και ανώτατο πλαφόν εισoδήματος στα 30.000 ευρώ).

Για όσους πληρούν αυτά τα τα βασικά κριτήρια, θα «ξεκλειδώνει» η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα παρέχονται τέσσερις διαφορετικές «διευκολύνσεις» για τη ρύθμιση του δανείου:

1. Πρώτον η μείωση του επιτοκίου η οποία θα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 2%.

2. Δεύτερον η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου με τη μέγιστη περίοδο επιμήκυνσης να φτάνει ακόμη και στα 25 χρόνια.

3. Τρίτον το «κούρεμα» του δανείου υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπό του θα ξεπερνά σε κάθε περίπτωση το 120% της αξίας του ακινήτου.

4. Τέταρτον η επιδότηση της δόσης με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος της επιδότησης θα μπορεί να αντιστοιχεί ακόμη και στο ένα τρίτο της δόσης ενώ οι πόροι για την χρηματοδότηση θα ανέρχονται κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας, περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα

Το πώς θα λειτουργεί πρακτικά αυτή η ρύθμιση, φαίνεται και από το ακόλουθο παράδειγμα: Σε δάνειο με υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών και υπόλοιπο δανείου όπως στο παράδειγμα των Βριλησσίων, ύψους 120.000 ευρώ, το οποίο τοκίζεται με επιτόκιο 3%, η δόση βγαίνει σήμερα στα 829 ευρώ. Με μείωση του επιτοκίου στο 2% και αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής στα 35 χρόνια, η δόση θα περιορίζεται στα 398 ευρώ (χωρίς να γίνει κανένα κούρεμα δανείου) ενώ από τα 398 ευρώ, τα 132 ευρώ θα μπορεί να τα πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός εφόσον πληρούνται από τον δανειολήπτη τα εισοδηματικά κριτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δάνειο θα μπορεί να είναι ακόμη και επιχειρηματικό εφόσον όμως ως εγγύηση έχει δοθεί η κύρια κατοικία.

Έτερο παράδειγμα, που δείχνει το εύρος της προστασίας, αφορά σπίτι 120 τμ στο Ιλιον, που πριν από μια δεκαετία είχε αγοραστεί προς 240.000 ευρω (2.000 ευρώ το μέτρο), και σήμερα η αντικειμενική του αξία είναι πολύ κάτω από το όριο των 250.000 ευρώ που ορίζει η νέα συμφωνία. Έστω ότι ο συγκεκριμένος δανειολήπτης πήρε δάνειο για το σύνολο της αξίας του σπιτιού, και έχει υπόλοιπο προς εξόφληση 100.000 ευρώ. Υπάγεται στο νόμο, όπως ακριβώς και ο δανειολήπτης στα Βριλήσσια. Το ίδιο ισχύει για φθηνές θεωρητικά περιοχές όπως ο Κορυδαλλός στα Δυτικά Προάστια, όπως και για "ακριβές" σαν το Μαρούσι στα Βόρεια.