Το 2020 αναμενόταν να είναι μια δυνατή χρονιά για τις τηλεπικοινωνίες, καθώς η κοινωνική αποστασιοποίηση που επιβάλλει ο Sars CoV 2 οδήγησε εκατομμύρια εργαζομένους το β’ τρίμηνο και εκ νέου το δ’ τρίμηνο στην εξ αποστάσεως εργασία.
Ενώ όμως η ζήτηση για συνδεσιμότητα εκτινάχτηκε, η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων τηλεπικοινωνιακών ομίλων ακολούθησε αντίθετη πορεία, με αποτέλεσμα πολλοί να μετρούν διψήφιες απώλειες στην κεφαλοποίηση τους τη φετινή χρονιά.
Βέβαια αυτές οι «καθισμένες» αποτιμήσεις είναι μια από τις αιτίες που σπρώχνουν την αγορά προς νέες συμφωνίες εξαγορών, καθώς οι χαμηλές τιμές μετοχών σε όλο τον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνιών προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στους κυνηγούς υποτιμημένων περιουσιακών στοιχείων.
Ένας τέτοιος κυνηγός είναι ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Iliad, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση του πολωνικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας Play, γνωστού στην Ελλάδα εξαιτίας της συμμετοχής του κ. Πάνου Γερμανού.
Μιας και αναλύθηκε ευρέως τι σημαίνει το deal για τον Έλληνα επιχειρηματία, ας δούμε τι σηματοδοτεί για τις εξελίξεις που κυοφορούνται στον κλάδο.
Ο όμιλος Iliad σκοπεύει να εξαγοράσει τον πολωνικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ, που θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την αυτοκρατορία του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Xavier Niel.
Στην ανακοίνωση της η Iliad αναφέρει ότι προτίθεται να προσφέρει για την Play 39 ζλότι ανά μετοχή, ήτοι ένα premium 39%, το οποίο μάλλον κρίθηκε από τους μετόχους ως «τίμιο».
Η μεγάλη εικόνα
Η γαλλική Iliad, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα γεράκια της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, με τρία πόδια πλέον εκτός Γαλλίας, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία και στην Πολωνία.
Η αγορά της έχει ανταποδώσει τα εύσημα, με μια αύξηση της κεφαλοποίησης της κατά 38% από τις αρχές του έτους, τη στιγμή που οι μέτοχοι πολλών τηλεπικοινωνιακών ομίλων μετράνε τις απώλειες τους.
Η συμφωνία θα αυξήσει τα κέρδη της από τον πρώτο χρόνο, ενώ θα πληρώσει την εξαγορά με μετρητά και δανεισμό, με τη χρηματοδότηση να είναι ήδη εξασφαλισμένη σύμφωνα με όσα δήλωσε η εταιρεία. Ο καθαρός λόγος χρέους προς ebitda θα αυξηθεί από 2,2 φορές στα τέλη Ιουνίου σε 3,2 φορές σε pro forma βάση μετά τη συμφωνία, αλλά η εταιρεία τόνισε ότι σκοπεύει να τον «μειώσει σταδιακά μετά την εξαγορά».
Η κίνηση της Iliad για την Play έγινε λίγο μετά την εξαγορά της ισπανικής MasMovil από ιδιωτικά κεφάλαια και της φινλανδικής DNA από την Telenor, επικυρώνοντας την παρατήρηση ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών διανύει μια εποχή εξαγορών και συγχωνεύσεων, που θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά.
Η Iliad μεταξύ άλλων επισήμανε ότι θα προχωρήσει με βάση το υφιστάμενο σχέδιο της Play για την απόσπαση και την πώληση κινητών πύργων.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η κινητήριος δύναμη όλων των deals που γίνονται και θα γίνουν στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.
Βλέπετε όλα το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί στην ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς στην κινητή (5G) και των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).
Η ανάπτυξη αυτή όμως απαιτεί τεράστιες επενδύσεις τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι καθόλου σίγουρο αν οι πελάτες των τηλεπικοινωνιακών ομίλων είναι διατεθειμένοι ή έχουν τη δυνατότητα εν μέσω πανδημίας, να πληρώσουν περισσότερο για τα ταχύτερα δίκτυα που θα έχουν στη διάθεσή τους.
Δείτε για παράδειγμα την σκληρή κριτική που δέχεται η British Telecom για την αύξηση των τιμολογίων της αυτόν τον μήνα.
Άρα ποιος μπορεί να αναλάβει αυτές τις επενδύσεις;
Tα «μεγάλα πορτοφόλια» του κλάδου. Αν είναι και πλήρως καθετοποιημένα-για να δώσουμε και το στίγμα του επόμενου deal- τόσο το καλύτερο.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
**Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε στις 26 Σεπτεμβρίου