Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στην τελική ευθεία για τις κάλπες που δύναται να αλλάξουν πολλά και να προεξοφλήσουν εξελίξεις – στις εθνικές εκλογές – που με τη σειρά τους θα αλλάξουν εντελώς τις επενδυτικές και οικονομικές συνθήκες στη χώρα μπαίνει από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι εκλογές είναι κρίσιμες έτσι κι αλλιώς για όλη την Ευρώπη καθώς μένει να διαφανεί πόσο έχει αποδυναμωθεί το «ρεύμα» του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού, που ταλαιπώρησε σημαντικά την Ε.Ε. όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά πρωτίστως χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, με το Brexitνα είναι διαρκώς στο προσκήνιο και το νέο πόλεμο δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να μαίνεται, το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών θα οριοθετήσει το… χάρτη της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια.
Οι ακραίες δυνάμεις, οι λαϊκιστές, οι ακροαριστεροί αλλά και οι ακροδεξιοί, θέλουν περιχαρακώσεις, απομονωτισμό, «ψάχνουν» εχθρούς εκεί που πρέπει να αναζητηθούν μόνο συνεργάτες, καλλιεργώντας φοβικά σύνδρομα που διόλου εποικοδομητικά δε λειτουργούν ευρύτερα στις κοινωνίες.
Μέσα σ' αυτό το «μωσαϊκό», η ελληνική επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα το αποτέλεσμα των Κυριακάτικων εκλογών στην Ελλάδα, που θα οριοθετήσουν σε σημαντικό βαθμό τις επόμενες – εθνικές – εκλογές.
Πρόκειται για εκλογές που ελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο της εγχώριας οικονομικής, επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά όλων των ξένων διαχειριστών και επενδυτών, που προσδοκούν στην προοπτική αλλαγής πολιτικών πιο κοντά στις επενδύσεις, στις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι μια αλλαγμένη οικονομική ατζέντα με πολιτικές πιο φιλικές προς τις επενδύσεις και τον ιδιωτικό τομέα, δύναται να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για έλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, η οποία έχασε πολύ μεγάλες ευκαιρίες τα προηγούμενα χρόνια και δείχνει να βρίσκεται ακριβώς στη φάση της… εκκίνησης προς μια νέα δημιουργική εποχή.
Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά το… μάρμαρο του λαϊκισμού από το 2015 και εντεύθεν, με επικίνδυνους πειραματισμούς, εκβιασμούς στο κενό, τυχοδιωκτισμούς, υποσχέσεις του τίποτα, με τη χώρα να απομονώνεται περαιτέρω επενδυτικά, κάτι που καθρεφτίστηκε όλα τα τελευταία χρόνια στο χρηματιστήριο, το οποίο έχασε ολωσδιόλου το παγκόσμιο bullmarket.
Εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό εδώ και χρόνια κωλυσιεργούν σε ένα πρωτοφανές «παιχνίδι» καθυστερήσεων και αναβολών, έχοντας δώσει το ανάλογο αρνητικό «σήμα» στους διεθνείς επενδυτές, στους διαχειριστές κεφαλαίων και στους ξένους οίκους.
Πλέον μετά από σχεδόν μια 10ετία κρίσης, συρρίκνωσης, πτώσης του ΑΕΠ, κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων και – ίσως μια για πάντα – αλλαγής του οικονομικού μοντέλου στη χώρα, η επενδυτική κοινότητα, το χρηματιστήριο, οι τράπεζες αλλά και οι επιχειρήσεις δείχνουν να βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία, μια νέα αφετηρία που ίσως σηματοδοτήσει το εφαλτήριο ενός νέου πολυετούς αναπτυξιακού κύκλου…
Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική επανάσταση, ένα γενικευμένο επιχειρηματικό… ξεσηκωμό, χρειάζεται να γίνει ξανά τόπος φιλόξενος για δουλειές, μεγάλες και μικρές, τόπος φιλόξενος για επενδυτικά κεφάλαια, που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν και θα εμφυσήσουν γενικότερο ντόμινο ανάπτυξης και ανασκουμπώματος.
Απαιτούνται άμεσα γενναίες πολιτικές αποφάσεις για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις, κάτι που σε μια συγκυρία μεγάλης κινητικότητας κεφαλαίων διεθνώς, αλλά και σε μια συγκυρία που βρίσκει την Ελλάδα σε πιο «ασφαλές»timing,συγκριτικά με τα προ 4ετίας στάνταρ όπου η χώρα έφτασε μια ανάσα από το Grexit, μπορούν να αλλάξουν θεαματικά το επιχειρηματικό και επενδυτικό statusquo.
Η αγορά λοιπόν προσδοκά πολλά από τις επικείμενες εκλογές, τόσο σε επίπεδου ουσίας, όσο και σε επίπεδο σημειολογίας που θα φανερώσει - σύμφωνα με τους αναλυτές – και την αλλαγή κουλτούρας και ωρίμανσης που έχει επέλθει στην κοινωνία.
Μέσα σ' αυτό το τοπίο, μένει να δούμε πως θα κινηθεί το χρηματιστήριο αυτό το πενθήμερο προ των εκλογών, χωρίς βεβαίως να αναμένονται θεαματικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τους προηγούμενες ημέρες, αλλά ούτε και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες που θα άλλαζαν τη φυσιολογία της αγοράς.
Άλλωστε, όπως τονίζουν έμπειροι παράγοντες, σε τέτοιες συγκυρίες, η μεγάλη εικόνα έχει τη σημασία, όχι η μικρή. Η αγορά λοιπόν ευελπιστεί να «χτίσει» και να προεξοφλήσει το μέλλον (της) πάνω στη μεγάλη εικόνα, η οποία βεβαίως θα προκύψει και θα μπει στις… ράγες, από αυτές τις εκλογές. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν.