Το Eurogroup θα εξετάσει την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της τέταρτης (και τελευταίας) αξιολόγησης του προγράμματος. Με βάση την αξιολόγηση, οι υπουργοί θα μπορέσουν να λάβουν απόφαση σχετικά με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος έως τον Αύγουστο.
Τα στοιχεία αυτά συνδέονται με το πλαίσιο εποπτείας που θα ισχύει μετά το πρόγραμμα, το μέγεθος της τελικής δόσης της χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ και τα ενδεχόμενα μέτρα όσον αφορά το χρέος. Το Eurogroup προέβλεψε σειρά μέτρων για το χρέος στη δήλωση του Ιουνίου του 2017.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει σε δύο συνθέσεις: Αρχικά θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, με έναρξη των εργασιών στις 15:00 και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν οι υπουργοί των 27 κρατών μελών της ΕΕ, με έναρξη των εργασιών στις 17:30.
Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:
- Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
- Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.
- Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.
- Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.