Του Γιώργου Φιντικάκη
Στα δικαστήρια αναμένεται να δοθεί η συνέχεια της κόντρας που έχει ανοίξει μεταξύ της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής, με την πρώτη να εξαπολύει κατηγορίες κατά της ιδιοκτησίας Αγγελόπουλου ακόμη και για εξαπάτηση.
Σε μια ανακοίνωση γεμάτη αιχμές προς την ιδιοκτησία της Χαλυβουργικής, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι παρ' ότι η βιομηχανία είχε πάψει να παράγει χάλυβα και συναφή προϊόντα από το 2015, εντούτοις εκείνη συνέχιζε να απολαμβάνει τη προνομιακή τιμολόγηση που προσφέρεται αποκλειστικά προς τις βιομηχανίες του κλάδου.
Σε αυτό το πλαίσιο η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού μιλά για παραβίαση των όρων της μεταξύ τους σύμβασης, προσθέτοντας ότι έχει ήδη προβεί στις δέουσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ζημιάς, όσο και για τη διαλεύκανση τυχόν εξαπάτησής της.
Δίχως να είναι σαφές τι ακριβώς στοιχεία έχει στα χέρια της η ΔΕΗ, το πιθανότερο είναι πως αναφέρεται στο γεγονός ότι η παραγωγική δραστηριότητα της Χαλυβουργικής είχε σταματήσει στην ουσία εδώ και χρόνια, και η οικογένεια Αγγελόπουλων ενοικίαζε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Ελευσίνας, σε μονάδα παραγωγής υγροποιημένων αερίων μιας τρίτης εταιρείας.
Άγνωστο ωστόσο είναι αν οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι τόσο μεγάλες, ώστε να συγκρίνονται με αυτές μεγάλων πελατών, όπως το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ή ο ΟΣΕ, όπως ισχυρίζεται η ΔΕΗ ότι ήταν τα τελευταία χρόνια οι καταναλώσεις του εργοστασίου της Ελευσίνας. “Το εντελώς αδικαιολόγητο αυτό ύψος των καταναλώσεων οφείλεται στη παραγωγή άλλων προϊόντων στο χώρο των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής, άσχετων με το χάλυβα”, αναφέρει η ΔΕΗ.
Στην πράξη αυτό που λέει η ΔΕΗ είναι ότι η προνομιακή τιμολόγηση που απολάμβανε η Χαλυβουργική αφορούσε βάσει της σύμβασης αποκλειστικά τη παραγωγή χάλυβα, και όχι τη παραγωγή υγροποιημένων αερίων ή άλλων προϊόντων.
Ακόμη και έτσι ωστόσο, γεννάται το ερώτημα για ποιο λόγο η ΔΕΗ ανοίγει τώρα ένα τέτοιο θέμα, και δεν είχε διακόψει χρόνια τώρα τη παροχή του ευνοϊκού τιμολογίου προς τη Χαλυβουργική. Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ενημερώθηκε αφού ο ΑΔΜΗΕ κατέβασε το διακόπτη στη Χαλυβουργική, ότι τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο υπολειτουργούσε.
Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία το χθεσινό σκληρό ύφος της ΔΕΗ προς τη Χαλυβουργική και οι καταγγελίες ακόμη και για πιθανή εξαπάτηση της πρώτης, ερμηνεύεται και ως ένα μήνυμα προς τη ΛΑΡΚΟ. Η τροφοδοσία της τελευταίας κρέμεται σε μια κλωστή καθώς ελάχιστα 24ωρα προτού εκπνεύσει η διορία της ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσης, αυτή ακόμη δεν φαίνεται να έχει βρεθεί.
Τα πάντα είναι πλέον ανοικτά, οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται σε κορυφαίο επίπεδο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το τελεσίγραφο για άρση της εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ, κατά το μοντέλο της Χαλυβουργικής, να εκπνέει την 1η Ιανουαρίου 2019.
Σήμερα η ΛΑΡΚΟ χρωστά στη ΔΕΗ πάνω από 300 εκατ ευρώ και είναι μακράν ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής της.
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η ίδια η ΔΕΗ, επιδιώκει τη θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η νικελοβιομηχανία να την αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα για την καταναλισκόμενη ενέργεια. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο ενός σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της με άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τα χρέη που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21/ 6/ 2017 μεταξύ τους σύμβασης.