Δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος και ο Μιχαήλ Στασινόπουλος εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο, συμμετείχαν σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ ηγετών της επιχειρηματικής κοινότητας της ΕΕ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κομισιόν.
Όπως μεταδίδει το Euractiv, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν προς τους κορυφαίους διευθύνοντες σύμβουλους, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη ενόψει των πιο κρίσιμων Ευρωεκλογών.
Ειδικότερα, στις 27 Νοεμβρίου η BusinessEurope διεξήγαγε την ετήσια συνάντησή της με ανώτατα στελέχη που εκπροσωπούν τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες στην ΕΕ και την ομάδα υποστήριξής της, η οποία περιλαμβάνει 69 εταιρείες και ανώτερους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η EURACTIV επικοινώνησε τόσο με την BusinessEurope όσο και με την Κομισιόν, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συζήτησης.
Η BusinessEurope δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να υπάρξει μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των CEOs και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επίκαιρα θέματα για τις επιχειρήσεις.
Στη φετινή εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν και οι ηγέτες της επιχειρηματικής κοινότητας συζήτησαν θέματα, όπως τη βιομηχανική πολιτική για τη στήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, την ψηφιοποίηση και την κυκλική οικονομία.
«Με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, οι διευθύνοντες σύμβουλοι συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση της ΕΕ, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), καθώς και τη φορολογία των επιχειρήσεων», ανέφερε η BusinessEurope.
Επιπλέον, η ομάδα συναντήθηκε με τον Gunther Oettinger, προκειμένου να συζητήσει αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020, αλλά και με την Επίτροπο Cecilia Malmstrom για τις σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ωστόσο, όπως ανέφερε στη EURACTIV πηγή με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, οι Επίτροποι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, εν μέσω αυξανόμενου λαϊκισμού.
Συγκεκριμένα, ένας Επίτροπος δήλωσε: «Οι εκλογές αυτές είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της ΕΕ […] πιο σημαντικές από οποιεσδήποτε εθνικές εκλογές».
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ένας άλλος Επίτροπος επέμεινε ότι πλέον ήρθε η στιγμή να παραμείνουν ενωμένες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Malmstrom σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον, «αλλά δεν βλέπουμε το φως στο τούνελ».
«Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής άφησαν να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν την ΕΕ ενωμένη», ανέφερε η ίδια πηγή.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πραγματοποίησε ομιλία στις Βρυξέλλες την Τρίτη (4 Δεκεμβρίου), λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ διαμορφώνει μια νέα παγκόσμια τάξη που υποστηρίζεται από την αμερικανική ηγεσία.
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν «εγκατέλειψαν» τους εταίρους τους στο διεθνές σύστημα, ενώ καταφέρθηκε εναντίον του Ιράν και της Κίνας.
Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας δεν οδήγησε στη δημοκρατία και την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά σε μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια και περιφερειακές προκλήσεις.
«Η Κίνα έχει εκμεταλλευτεί συστηματικά τα κενά στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, επέβαλε περιορισμούς στην αγορά, αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και κλεμμένα πνευματικά δικαιώματα. Γνωρίζει ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι ανίσχυρη, για να σταματήσει τις οργουελιανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της», ανέφερε ο κ. Πομπέο.
Αναφορικά με το Ιράν, υπογράμμισε ότι «μεταφέρει τον πλούτο που παράγει στους τρομοκράτες και τους δικτάτορες», προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη έχει υπό την κατοχή της πολλούς Αμερικανούς ομήρους.
Εντούτοις, ο Αμερικανός αξιωματούχος επέκρινε εξίσου τους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι μερικές φορές αντιλαμβάνονται εσφαλμένα τις ενέργειες των ΗΠΑ.
«Ακόμη και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας λένε ότι δεν ενεργούμε προς το συμφέρον του ελεύθερου κόσμου. Είναι εσφαλμένη αυτή η αντίληψη», κατέληξε ο κ. Πομπέο.