Η μετοχή της ΙΝΤΕΤ (ΙΝΤΕΡΤΕΚ Α.Ε. Διεθνείς Τεχνολογίες), εξερράγη προχθές, καταγράφοντας μια άνοδο της τάξης του 15,79%. Η μεταβίβαση του πακέτου 29,5% των μετοχών της Intertech που ανήκε στον πρώην μεγαλομέτοχο της, Δημήτρη Κοντομηνά, ήταν αρκετή για να γεννήσει μια σειρά από υποθέσεις και σενάρια, σχετικά με τον αγοραστή του πακέτου και τις προθέσεις του σχετικά με το μέλλον της εταιρείας. Ακόμα και σενάρια για υποβολή Δημόσιας Προσφοράς, ακούστηκαν. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Η συναλλαγή της ΙΝΤΕΡΤΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 0,76 ευρώ, αφορούσε 2.483.686 μετοχές, με την συνολική αξία να ανέρχεται στο 1,89 εκατομμύρια ευρώ. Tο γεγονός ότι οι μετοχές ήταν ενεχυριασμένες στην Eurobank, έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον το σκηνικό.
Οι μετοχικές αλλαγές στην ΙΝΤΕΡΤΕΚ, που αποτελούσε για χρόνια την τεχνολογική ναυαρχίδα του ομίλου Κοντομηνά, είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2017. Το Δεκέμβριο του 2017, η Prime Insurance συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά, είχε μεταβιβάσει το 4,99% των μετοχών της ΙΝΤΕΡΤΕΚ, στην τιμή των 0,25 ευρώ ανά μετοχή στην εταιρεία «Αμοιρίδης – Σαββάκης ΑΕ». Αθροιζόμενο το ποσοστό αυτό στο 2,49% που ήδη κατείχε η εταιρεία, το συνολικό ποσοστό είχε φτάσει στο 7,29% Η «Αμοιρίδης – Σαββάκης ΑΕ» είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος και διανομέας των ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και μεγάλων οικιακών συσκευών των εταιρειών MORRIS, F&U, UNITED και DAEWOO Electronics.
Η κίνηση αυτή έδειχνε τότε, ότι θα ακολουθούσε πιθανότατα μια γενικότερη συνεργασία, καθώς στη γκάμα των προϊόντων της «Αμοιρίδης – Σαββίδης ΑΕ», θα προστίθεντο οι αντιπροσωπείες που είχε η ΙΝΤΕΡΤΕΚ, όπως είναι η Panasonic, η Ricoh –Gestetner, η iLuv, η Satel, η WiTech και η Yeastar.
Οι μικρομέτοχοι της ΙΝΤΕΡΤΕΚ, είχαν αρχίσει να έχουν και πάλι ελπίδες για την επαναφορά της εταιρείας στον ορθό επιχειρηματικό δρόμο. Η ΙΝΤΕΡΤΕΚ πάλαι ποτέ, το 2007, είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ.
Τον Δεκέμβριο του 2018, όταν πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΙΝΤΕΡΤΕΚ, μέσω της οποίας είχε αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής του ομίλου «Αμοιρίδης – Σαββίδη», η εταιρεία έκλεινε την οικονομική χρήση, με ζημίες της τάξης των 943 χιλιάδων ευρώ, με ίδια κεφάλαια της τάξης των 8,32 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 138 χιλιάδων ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.
Για να αντιληφθούμε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η εταιρεία, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι μέσα σε 11 έτη, τα ίδια κεφάλαια της είχαν υποχωρήσει από τα 27,5 εκατ. ευρώ του 2007 στα 8,32 εκατ. ευρώ του 2018. Δηλαδή «είχαν χαθεί» ίδια κεφάλαια ύψους 19 εκατ. ευρώ.
Η «Αμοιρίδης – Σαββίδης ΑΕ», μέσω της συμμετοχής της στην ΑΜΚ του 2018 αλλά και αγοράς επιπλέον μετοχών του Δημήτρη Κοντομηνά, βρέθηκε τον Αύγουστο του 2019 στο 28,45% των μετοχών της ΙΝΤΕΡΤΕΚ, με τον όμιλο Κοντομηνά να κατέχει το 29,58%. Ήταν φυσικό λοιπόν, η προχθεσινή μεταβίβαση αυτού του εναπομείναντος 29,58% να διεγείρει την φαντασία και τις ελπίδες των καταπονημένων μικροεπενδυτών.
Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων το 29,5% του Δημήτρη Κοντομηνά κατέληξε στον όμιλο της Eurobank, που ήταν πιστώτρια τράπεζα του επιχειρηματία. Και σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεσή της τράπεζας είναι η μελλοντική ρευστοποίηση της συγκεκριμένης θέσης της εισηγμένης εταιρείας.
Οπότε προς το παρόν, δεν υπάρχει περίπτωση Δημόσιας Πρότασης αφού τόσο το ποσοστό της Eurobank, όσο και το ποσοστό της «Αμοιρίδης – Σαββίδης», παραμένουν κάτω από το ποσοστό του 33,34%. Το σενάριο για πώληση των ποσοστού της Eurobank στην «Αμοιρίδης – Σαββίδης», σε δεύτερο χρόνο είναι υπαρκτό. Η πιθανότητα μελλοντικής Δημόσιας Πρότασης, είναι και αυτή υπαρκτή. Οι μικροεπενδυτές που είχαν την υπομονή να δουν την τιμή της μετοχής της ΙΝΤΕΡΤΕΚ από τα 30 ευρώ να καταλήγει στα 0,85 ευρώ μέσα σε μια εικοσαετία, ίσως να δουν καλύτερες ημέρες, αν και εφόσον εξυγιανθεί η εταιρεία και συνδεθεί μετοχικά και επιχειρηματικά με τον φιλόδοξο όμιλο «Αμοιρίδης – Σαββίδης».