Τι δείχνει η αντίδραση 25% του Χ.Α. από τα χαμηλά του Μαρτίου

Τι δείχνει η αντίδραση 25% του Χ.Α. από τα χαμηλά του Μαρτίου

Με αιχμή τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως τις μετοχές του ευρύτερου βιομηχανικού τομέα, της ενέργειας και των υποδομών, το ελληνικό χρηματιστήριο – ακολουθώντας την αφύπνιση των διεθνών δεικτών - έχει καταγράψει σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά 4ετίας που βρέθηκε στα μέσα Μαρτίου.

Οι ελκυστικές τιμές που είχαν δημιουργηθεί λόγω των συνθηκών υπερπώλησης που επικράτησαν τον προηγούμενο μήνα γενικότερη αντίδραση των διεθνών αγορών που μετά το αρχικό σοκ βλέπουν το πρώτο φως στο τούνελ στην αναχαίτιση του ιού και «παίζουν» με το δύσκολο σενάριο σταδιακής άρσης του lockdown, είναι οι δύο βασικές αφορμές της σημαντικής αντίδρασης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 17 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τις 16 Μαρτίου έως και την περασμένη Πέμπτη.

Το μεγάλο ερώτημα για το αν η αγορά είδε τα χαμηλά της στις 469,5 μονάδες της 17ης Μαρτίου είναι πολύ νωρίς να απαντηθεί καθώς πολλά ερωτήματα για το τι έχει ήδη προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις από την αναμενόμενη ύφεση και τις ζημιές που ήδη προκαλεί το πάγωμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, παραμένουν αναπάντητα.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τη Δευτέρα 16 Μαρτίου έκλεισε στις 484,40 μονάδες, υποχωρώντας 12,24%, σε μια από τις ιστορικά πλέον «καταστροφικές» για όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου ημέρες. Το Χ.Α. έφτασε να χάνει μέσα σε μόλις οκτώ συνεδριάσεις από τις 5 έως τις 16 Μαρτίου ποσοστό 37,13% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, μέσα σ’ ένα γενικευμένο τοπίο πανικού σ’ όλες τις αγορές.

Συνολικά, από τις 17 Φεβρουαρίου έως και τις 16 Μαρτίου και σε μόλις είκοσι συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε σε ποσοστό 47,48%, o FTSE 25 έχασε 48,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 60,33%. Μέσα σ’ αυτές τις συνεδριάσεις που σε ταχύτητα και εύρος πτώσης δεν έχουν προηγούμενο στη νεότερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το Χ.Α. έχασε όχι μόνο το ράλι του 2019, αλλά επέστρεψε στα επίπεδα που είχε προ τεσσάρων ετών ήτοι στο Φεβρουάριο του 2016.

Κορυφαία bluechipsτης αγοράς βρέθηκαν στο καναβάτσο εν μέσω άκριτων ρευστοποιήσεων πανικού και χωρίς αύριο, αρκεί να τονιστεί ότι μετοχές – «κολώνες» της αγοράς, όπως Coca ColaHBC, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines,Viohalco, Τιτάν κ.α. κατέγραψαν απώλειες από 40% έως 55%!

Παράλληλα, υπήρξαν και blue chipsπου υποχώρησαν περισσότεροι, όπως οι Ελλάκτωρ και ΔΕΗ που είχαν απώλειες 66,86% και 63,15% στο διάστημα μεταξύ 17/2 και 16/3! Ουδέποτε στα χρονικά της νεότερης ιστορίας του Χ.Α. μετοχές του FTSE 25 δεν είχαν αντίστοιχη εικόνα εξαΰλωσης μέσα σε τόσο λίγες συνεδριάσεις.

Αντίδραση  μερικής αποκατάστασης

Στις 17 συνεδριάσεις λοιπόν που έχουν ακολουθήσει από τη «μαύρη Δευτέρα» της 16ης Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 25,37%, ο FTSE 25 κερδίζει 24,21%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται μόλις κατά 10,71%. Ο Γενικός Δείκτης έχει ανακτήσει περίπου το 30% των απωλειών από τη μέγιστη τιμή του Ιανουαρίου 2020. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η αντίδραση της αγοράς προήλθε πρωτίστως από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, κυρίως τις μετοχές βιομηχανίας, υποδομών και ενέργειας, που άλλωστε είχαν «πληρώσει» περισσότερο το… μάρμαρο των ρευστοποιήσεων πανικού.


Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ το Μάρτιο υπήρξε ρεκόρ 5ετίας από πλευράς ενεργών κωδικών στο Χρηματιστήριο (έφτασαν τους 30.682), καθώς αφενός πολλοί προέβησαν σε ρευστοποιήσεις υπό το κράτος πανικού, ενώ άλλοι – βλέποντας τις εξευτελιστικά ελκυστικές αποτιμήσεις – προέβησαν σε σημαντικές αγορές.

Πληροφορίες του Liberal από χρηματιστές και επαγγελματίες της αγοράς λένε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των επενδυτών που έκανε κινήσεις το Μάρτιο, ήταν για αγορές και νέες τοποθετήσεις, σε «χαρτιά» κυρίως του Large Cap που είχαν ισοπεδωθεί.

Πρόκειται για μια ελπιδοφόρα εξέλιξη που δείχνει ότι αρκετοί Έλληνες επενδυτές επέδειξαν επενδυτικά αντανακλαστικά και διέβλεψαν αγοραστικές ευκαιρίες στην αγορά, που μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις καταβαραθρώθηκε, οδηγώντας δεκάδες μετοχές σε άκρως ελκυστικά επίπεδα.

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν στην αντίδραση

Παρ’ ότι οι μετοχές εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά έναντι των επιπέδων που είχαν στα προ… κορονοϊού επίπεδα, εντούτοις η αντίδραση που έχουν καταγράψει το τελευταίο 17ήμερο, είναι αξιοσημείωτη. Φυσικά, πρόκειται για αντίδραση διόρθωσης στις πρότερες στρεβλώσεις και μερικής αποκατάστασης.

Η ΔΕΗ ενισχύεται από τα χαμηλά του Μάρτη σε ποσοστό 64,2%, η ΓΕΚ Τέρνα κερδίζει 44,88%, η Τέρνα Ενεργειακή είναι στο +36,51%, η Μυτιληναίος +30%, ΟΤΕ +28,36%, Lamda Development +30%, EXAE +30,27%, Τιτάν +23,32%, Viohalco (+28% από 2 Απριλίου), Aegean Airlines +48% (από 19 Μαρτίου), ΕΛΠΕ +28,17%, Jumbo +45% (από 24/3), ΟΠΑΠ +23%, ΑΔΜΗΕ +24,4%, ΕΥΔΑΠ +20,64% κ.ο.κ. Στις τράπεζες, ξεχωρίζουν σε απόδοση οι Εθνική και Πειραιώς με άνοδο 37% και 33,20% αντίστοιχα, ενώ υστερούν οι Eurobankκαι AlphaBankμε άνοδο 5,26% και πτώση 4% αντίστοιχα.

Που βασίστηκε η αντίδραση διεθνώς

Σημαντική αντίδραση καταγράφουν σύσσωμοι οι διεθνείς δείκτες το τελευταίο διάστημα και ειδικά την εβδομάδα που μας πέρασε, καθώς φάνηκε φως στο τούνελ και τα πρώτα σημάδια κορεσμού της επέκτασης της αρρώστιας, κάτι που έδωσε αφορμή για γενικευμένη αντίδραση σε όλα τα επενδυτικά προϊόντα.

Κορυφαίοι δείκτες – οδηγοί του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως Dow Jones, S&P 500, DAX και Stoxx 600έχουν απομακρυνθεί σημαντικά από τα πρόσφατα χαμηλά τους καταγράφοντας άνοδο άνω του 20%.

Αν και ο δρόμος είναι εξαιρετικά δύσβατος και δύσκολος, οι αγορές «παίζουν» το σενάριο της επόμενης ημέρας στην παγκόσμια οικονομία, καθώς φαίνεται πως δε θα αργήσει σταδιακά και η άρση του lockdown και της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μεγάλες ποσότητες χρήματος που διοχετεύονται για μια ακόμη φορά στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, λειτουργούν υποστηρικτικά στην αντίδραση.

Χρηματιστήρια, αγορές πετρελαίου, εμπορεύματα και ομόλογα λοιπόν μπαίνουν σε διαδικασία προεξόφλησης της επόμενης ημέρας, η οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, όμως και μόνο η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας (ναυτιλία, αερομεταφορές, logistics, αυτοκινητοβιομηχανίες, μετακινήσεις αγαθών), αρκούν για να συντηρήσουν ένα ράλι αντίδρασης και μερικής αποκατάστασης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη άκρως καθοριστική και κομβική για την παγκόσμια οικονομία, που βίωσε (και συνεχίζει να βιώνει) το μεγαλύτερο «κλείδωμα» της ιστορίας της, με διακοπή αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των κρατών, «πάγωμα» του διεθνούς εμπορίου, ισχυρούς κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και αναστολή της βιομηχανικής παραγωγής.

Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν οι αγορές είδαν τα χαμηλά τους ή στη συνέχεια θα δοκιμάσουν να τα επαναπροσεγγίσουν ή και να τα παραβιάσουν. Σε αυτό το πιθανό πισωγύρισμα θα δοθεί το στίγμα για το αν οι επενδυτές  θα αρχίσουν να αποτιμούν την επόμενη ημέρα, κάτω από τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν, οι οποίες δε θα είναι καθόλου συμβατές με  σταθερές του παρελθόντος. Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό…