Με στόχο τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στην Ευρώπη, Thyssenkrupp και Tata Steel ανακοίνωσαν σήμερα πως ενώνουν τις δυνάμεις τους στις επιχειρήσεις χαλυβουργίας.
Η γερμανική και η ινδική εταιρεία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα φέρει την επωνυμία Thyssenkrupp Tata Steel. Στη νέα εταιρεία οι δύο εταιρείες θα έχουν μερίδιο συμμετοχής 50% έκαστη.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Προς το παρόν, απαιτείται έγκριση των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής ''Ενωσης.
Οι δύο εταιρείες προβλέπουν ετήσιες συνέργιες 400 - 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας κατά 4.000, από τους 48.000 εργαζόμενους που απασχολούν συνολικά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συζητήσεις της Thyssenkrupp με την Tata Steel έχουν ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο, καθώς ο κλάδος της χαλυβουργίας διανύει μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με κυρίαρχο στοιχείο τις τάσεις συγκέντρωσης, με τις εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο να αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα κόστη, δεδομένης της αυξημένης παραγωγής και της μεγάλης απειλής της Κίνας που αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές της.
Είναι ενδεικτικό ότι οι βασικές τιμές στην Ευρώπη διαμορφώνονται εφέτος περίπου στο 50% των αντίστοιχων τιμών του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Metal Bulletin Ltd.
«Τα κεντρικά γραφεία πρέπει να παραμείνουν στη Γερμανία»
Από την πλευρά της, πάντως, η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας Andrea Nahles υποστήριξε ότι μια συγχώνευση μεταξύ της γερμανικής Thyssenkrupp και της ινδικής Tata Steel δεν θα πρέπει να γίνει με οποιαδήποτε κόστος και ότι εάν αυτή προχωρήσει, τα κεντρικά γραφεία πρέπει να είναι στη Γερμανία.
«Δεν μπορεί να γίνει μία συγχώνευση με οποιοδήποτε κόστος. Οι εγκαταστάσεις στη Γερμανία πρέπει να διατηρηθούν και να αποκλειστούν αναγκαστικές απολύσεις», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι μονάδες στη Γερμανία είναι «απολύτως ανταγωνιστικές».
«Είναι σημαντικό, εάν συγχωνευθούν, τα κεντρικά γραφεία να είναι στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Η Nahles δήλωσε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα πρέπει να συμμετάσχουν στις επικείμενες διαπραγματεύσεις κι επεσήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι ισχύουσες δεσμεύσεις προς τους εργαζομένους.
«Οι εργαζόμενοι είναι ανήσυχοι»
Την άποψη ότι οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να χάσουν τις δουλειές τους εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Brigitte Zypries, τονίζοντας παράλληλα πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποδεχθούν την όποια συμφωνία.