Όσοι περιμένουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού -έστω και τα πρώτα ψήγματα αποκλιμάκωσης- μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν για 1-2 μήνες ακόμη. Διότι με την μηνιαία αύξηση του φυσικού αερίου να διαμορφώνεται στο 55%, την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτινάσσεται στα 350 ευρώ η μεγαβατώρα και τη μέση τιμή του μήνα να ανατιμάται πάνω από 7% σε σχέση με τον Μάιο, τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον πληθωρισμό του Ιουνίου; Και να ήταν μόνο το ρεύμα και το φυσικό αέριο; Είναι και η αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης που δεν λένε να ξεκολλήσουν από τα ιστορικά υψηλά. Μόνο μέσα στον Ιούνιο, η αμόλυβδη ακρίβυνε κατά τουλάχιστον 12 λεπτά το λίτρο ενώ ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης. Και δεν είναι μόνο η ενέργεια. Είναι και η γενικευμένη πλέον τάση μετακύλισης των ανατιμήσεων στον τελικό καταναλωτή. Από τα τρόφιμα μέχρι τα… καθαριστήρια όλοι αλλάζουν τιμοκαταλόγους και ενώ ακόμη (τουλάχιστον μέχρι και τον Μάιο) δεν είχε αρχίσει ακόμη να αποτυπώνεται στον δείκτη τιμών καταναλωτή τάση σοβαρής αύξησης και στα υφιστάμενα ενοίκια.
Ο πληθωρισμός του Μαίου -ο εναρμονισμένος δείκτης που παρακολουθεί και η Eurostat- έκλεισε τελικώς στο 10,5%. Τι λοιπόν μπορεί να περιμένει κανείς από τις σημερινές ανακοινώσεις. Μάλλον ένα μεγαλύτερο ποσοστό κοντά στο 11%. Βέβαια, ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν καθώς οι συγκρίσεις γίνονται με τις περυσινές τιμές και όχι με αυτές του Μαίου ωστόσο από όσα προαναφέρθηκαν, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν και πολλά σημάδια αισιοδοξίας. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός «τσιμπάει» μια μονάδα κάθε μήνα και πλέον τον Ιούνιο θα ξεπεράσει το 6%. Ενδεχομένως και το +7% που προβλέπει για μέσο επίπεδο η Τράπεζα της Ελλάδας να είναι πλέον… συντηρητικό.
Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι αν σήμερα η Eurostat θα ανακοινώσει ένα ακόμη εφιαλτικό ποσοστό που θα μας θυμίσει ημέρες 93 και 94. (τότε τουλάχιστον είχαμε και ένα διψήφιο ποσοστό στις καταθέσεις για να… παρηγορηθούμε). Το ζητούμενο είναι αν μπορούμε να μιλάμε για την κορύφωση του δράματος. Ούτε για αυτό υπάρχουν διασφαλίσεις. Ασφαλώς υπάρχει στον ορίζοντα (από Αύγουστο και μετά) μια μείωση για τεχνικούς λόγους (σ.σ τον Αύγουστο του 2021 το ρεύμα είχε ήδη γίνει πανάκριβο και φέτος θα έχουμε και τον μηχανισμό στήριξης) αλλά από την άλλη υπάρχει το γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων που θα συνεχίσει να σπρώχνει τον δείκτη τιμών καταναλωτή προς τα πάνω. Επίσης, με τη Ρωσία να απειλεί ευθέως με διακοπή τροφοδοσίας, τα 150 ευρώ η μεγαβατώρα που είδαμε χθες στο… ταμπλό, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι η ψηλότερη τιμή της περιόδου. Ένα είναι βέβαιο: ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το επόμενο χρονικό διάστημα.