Στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που ξεκινούν σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο μετέχει ο ίδιος, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Thema Radio».
«Η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο ουσιαστικά ξεκινάει σήμερα» σημείωσε, λίγες ώρες πριν το Συμβούλιο, ενώ την Παρασκευή 20 Ιουνίου η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών στη Σύνοδο Κορυφής.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για τη μάχη που δίνει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να καμφθεί η επιμονή των «φειδωλών» κρατών της Ευρώπης, ώστε τελικά η οικονομική ενίσχυση να δοθεί κατά κύριο λόγο με τη μορφή επιχορηγήσεων.
Όσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε πως πέραν των 32 δισ. που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα μας διεκδικεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (ΠΔΠ) του 2021-27 επιπλέον 40 δισ. από το ΕΣΠΑ και τις αγροτικές επιδοτήσεις. «Πάμε σε έναν διπλασιασμό αυτών των χρημάτων, για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι αυτό το πακέτο», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η χώρα θα έχει την ευκαιρία να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης και είναι σημαντικό -όπως είπε- αυτά τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά να αξιοποιηθούν σωστά και να απορροφηθούν γρήγορα.
Δανεισμός και «υγιής οικονομική πολιτική θα πρέπει να συμβαδίζουν», όπως επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Χώρες του βορρά, όπως Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, επιμένουν στο να είναι περισσότερα τα δάνεια και λιγότερες οι επιχορηγήσεις, σε αντίθεση με τους κεντροευρωπαίους που επιμένουν ότι είναι άδικος ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρβιτσιώτης.
Προκύπτουν επομένως, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, δύο μέτωπα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, το ένα είναι ότι στο μεγαλύτερο τους ποσοστό αυτά τα χρήματα θα έρθουν ως επιχορηγήσεις και το δεύτερο είναι πως θα διατηρηθεί ως ένα ποσοστό ο τρόπος υπολογισμού των κατανομών της Κομισιόν, που λέει ότι θα πάρουν περισσότερα χρήματα αυτοί που έχουν τους μεγαλύτερους δείκτες ανεργίας και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια.
Έκανε λόγο, τέλος, για ένα πολύ δυνατό πακέτο, λέγοντας πως « θα πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, το θέμα είναι να έχουμε τους μηχανισμούς να το απορροφήσουμε».