Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου ο δύσκολος ενεργειακά χειμώνας που έρχεται να βρει την Ευρώπη οχυρωμένη και την ώρα που οι τιμές φυσικού αερίου εκτινάσσονται καταγράφοντας σήμερα Πέμπτη νέο ρεκόρ.
Mένει να φανεί αν η επιλογή των περικοπών στη χρήση του φυσικού αερίου που ήδη αποφάσισε η Γερμανία θα εφαρμοστεί στις υπόλοιπες χώρες και σε ποιο βαθμό.
Σχέδια έκτακτης ανάγκης
Η Ιταλία θα επικαιροποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της για το φυσικό αέριο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters σήμερα Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η Ρώμη θα αποφύγει την έσχατη επιλογή του «κόφτη», καθώς έχει ήδη μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές.
Αντίθετα, η ισπανική κυβέρνηση αναμένει από το κοινοβούλιο να επικυρώσει διάταγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κρίσιμη ψηφοφορία αργότερα σήμερα Πέμπτη, ωστόσο, το αν τα αντιδημοφιλή μέτρα θα βοηθήσουν τη χώρα της Ιβηρικής να εκπληρώσει την ευρωπαϊκή της δέσμευση για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 7% μένει να φανεί.
Μακρόν: Η εποχή της αφθονίας έχει παρέλθει
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του, προειδοποίησε χθες ότι η εποχή της αφθονίας έχει παρέλθει και ότι τους ερχόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες καθώς ο πόλεμος και η κλιματική κρίση αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο.
Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στους δημόσιους χώρους περιορίζοντας τον φωτισμό και τη θέρμανση και υπέγραψε παράλληλα συμφωνία εισαγωγής υδρογόνου από τον Καναδά με ορίζοντα το 2025.
Κρίσιμες αποφάσεις στη Μαδρίτη
Αντίστοιχα, το πακέτο μέτρων της Μαδρίτης περιλαμβάνει από υποχρεωτικό όριο θερμοκρασίας στον κλιματισμό και τη θέρμανση μέχρι σβήσιμο φώτων σε δημόσια κτίρια και βιτρίνες καταστημάτων.
Περισσότερα μέτρα στην Ισπανία είναι πιθανό να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο για να εφαρμοστούν, πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, όπου ο κυβερνών αριστερός συνασπισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία και πρέπει να βασίζεται σε μικρότερα περιφερειακά κόμματα για την ψήφιση της νομοθεσίας.
Τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέκλεισαν το ενδεχόμενο να στηρίξουν τα μέτρα τα οποία χαρακτηρίζουν, αναποτελεσματικά και επιβλαβή για την οικονομία. Ωστόσο, η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να εγκριθούν.
Το σχέδιο, του οποίου την εφαρμογή η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πράξη αλληλεγγύης προς την υπόλοιπη Ευρώπη, περιλαμβάνει σκληρά μέτρα σε μια χώρα που δεν εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, ενώ υποφέρει από τους καλοκαιρινούς καύσωνες και διανύει τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών.
Διαβουλεύσεις με κράτη - μέλη
Εν μέσω αναμενόμενων αντιδράσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ανακοίνωσε ότι «αξιολογεί επειγόντως τις διαφορετικές δυνατότητες ως προς την εισαγωγή ανώτατων τιμών για το φυσικό αέριο», χωρίς να διευκρινίζει ποια μορφή θα είχε ένα τέτοιο ανώτατο όριο.
Επίσης έχει ανακοινώσει ότι θα προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και θα υποβάλει προτάσεις το φθινόπωρο αν χρειαστεί.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν τον Οκτώβριο.
Τιμές - φωτιά
Εντωμεταξύ, νέα ρεκόρ καταγράφει το φυσικό αέριο με τις τιμές χονδρικής σε Ολλανδία και Βρετανία να αυξάνονται, μετά την είδηση για καθυστερημένη επανεκκίνηση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Freeport, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ολλανδικό συμβόλαιο που αποτελεί και ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ξεπέρασε τα νωρίτερα μέχρι και τα 310 ευρώ ανά μεγαβατώρα (Mwh), καταγράφοντας άνοδο 7,5%.