Με την τρομακτική ταχύτητα που εξελίσσεται ο ψηφιακός κόσμος πολύ σύντομα το χρήμα θα είναι ψηφιακό. Ανεξάρτητα από το αν θα επικρατήσουν τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, τα ψηφιακά νομίσματα που θα δημιουργήσουν κεντρικές τράπεζες ή το χρήμα όπως το ξέρουμε σήμερα, οι συναλλαγές γίνονται ήδη ψηφιακά και το χαρτί μένει στα θησαυροφυλάκια.
Οι βασικότεροι εκπρόσωποι του fintech μεγαλώνουν συνεχώς λόγω της έκρηξης του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσα στην πανδημία και μονομαχούν για την παγκόσμια κυριαρχία. Κολοσσοί όπως η Ant Group, η Stripe και η Adyen βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται και μετρούν δισεκατομμύρια χρήστες.
Η επανάσταση του fintech καθιστά πιο εύκολη την ολοκλήρωση πληρωμών για τις επιχειρήσεις καθώς και την πρόσβαση στο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών ακόμη και των ανθρώπων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Στη Μοζαμβίκη, για παράδειγμα, το 75% του αγροτικού πληθυσμού βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος.
Βραζιλία, Μεξικό και Ινδονησία είναι τρεις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες και συνολικό πληθυσμό που αγγίζει τα 600 εκατομμύρια. Και οι τρεις αυτές χώρες εμφανίζουν πολύ υψηλό ποσοστό χρήσης μετρητών στις πληρωμές που σημαίνει ότι υπάρχουν εμπόδια στην επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου και χιλιάδες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αναπτύξουν τις εργασίες τους. Υπάρχει ταυτόχρονα πεδίο δόξης λαμπρό για όσους αναπτυχθούν πρώτοι στις εν λόγω αγορές.
Αναμφίβολα, λοιπόν, όποια υπερδύναμη καταφέρει να κυριαρχήσει στο μέτωπο των ψηφιακών πληρωμών και της ενσωμάτωσης των πληθυσμών στο παγκόσμιο ψηφιακό σύστημα συναλλαγών, θα έχει αυτομάτως το πάνω χέρι και στον «έλεγχο» της ροής του χρήματος.
Σε αυτή τη μάχη προβάδισμα σήμερα έχει η Κίνα, από την οποία προέρχεται η πολυτιμότερη fintech στον κόσμο, Ant Group (πρώην Ant Financial), του περιβόητου Τζακ Μα, ιδρυτή και της Alibaba. Τον περασμένο Νοέμβριο η Ant βρέθηκε πολύ κοντά στο να αντλήσει 37 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη IPO της ιστορίας, εκτοξεύοντας την αξία της πάνω από τα 300 δισ. δολάρια. Την τελευταία στιγμή, ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας «σκότωσαν» την IPO, ανακοινώνοντας ότι η εταιρεία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους νέους ρυθμιστικούς κανόνες.
Η Ant αναμένεται να υλοποιήσει ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέσω του οποίου θα τεθεί υπό τον εποπτικό έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και στην ουσία υπό τον έλεγχο του Πεκίνου. Η Morningstar εκτιμά ότι η αποτίμηση της Ant Group θα υποχωρήσει μετά το σχέδιο αναδιάρθρωσης στα 270 δισ. δολάρια στο βασικό σενάριο και στα 162 δισ. δολάρια στο δυσμενές, αν δηλαδή υποχρεωθεί να πληροί τους ίδιους κεφαλαιακούς κανόνες με τις τράπεζες.
Όπως και να’ χει η Ant Group θα παραμείνει η πολυτιμότερη και η ισχυρότερη fintech στον πλανήτη. Αρκεί να πούμε ότι η πλατφόρμα διαδικτυακών πληρωμών Alipay διαθέτει 1,2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες (300 εκατ. εκτός Κίνας) οι οποίοι διενεργούν 175 εκατομμύρια συναλλαγές ημερησίως!
Στη Δύση, η Stripe μεγαλώνει με εντυπωσιακό ρυθμό καθώς έχει τριπλασιάσει την αξία της μέσα σε ένα χρόνο και σήμερα αποτιμάται στα 95 δισ. δολάρια. Η εταιρεία που ίδρυσαν δύο αδέρφια Ιρλανδών, οι Πάτρικ και Τζον Κόλισον το 2010, είναι πλέον η πολυτιμότερη μη εισηγμένη που έχει «γεννηθεί» στη Silicon Valley. Η Stripe έχει αξιοποιήσει την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και μόνο στην Ευρώπη πάνω από 200.000 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα πληρωμών από την αρχή της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο μετά το Σαν Φρανσίσκο, έχει πλέον έδρα και το Δουβλίνο και το επενδυτικό fund της Ιρλανδίας συμμετείχε στον τελευταίο γύρο άντλησης κεφαλαίων της εταιρείας.
Η Ευρώπη έχει έναν ακόμη «μονομάχο», την ολλανδική Adyen, η οποία αποτιμάται στα 63 δισ. δολάρια και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ από το 2018. Από τότε μέχρι σήμερα η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 700%. Η Adyen εστιάζει περισσότερο σε επιχειρήσεις και παρέχει υπηρεσίες πληρωμών σε εταιρείες όπως η Uber, η Netflix και η Spotify.
Είναι σημείο των καιρών ότι μία νέα σε ηλικία εταιρεία όπως η Adyen εμφανίζει αυτή τη στιγμή την ίδια περίπου κεφαλαιοποίηση με τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ε.Ε., τη γαλλική BNP Paribas. Την ίδια ώρα, η Stripe αποτιμάται στα ίδια επίπεδα με την Goldman Sachs και η Ant Group «αγγίζει» την κεφαλαιοποίηση του κινεζικού γίγαντα Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).
Στην αρένα των κρυπτονομισμάτων, η μεγαλύτερη πλατφόρμα των ΗΠΑ, Coinbase, η οποία ετοιμάζεται για μία ιστορική εισαγωγή στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι μετά τις πρόσφατες ιδιωτικές συναλλαγές, η αξία της διαμορφώνεται σε 68 δισ. δολάρια. Τα «ανταλλακτήρια» κρυπτονομισμάτων είναι ένα ακόμη κανάλι ροής χρήματος που συνεχώς μεγαλώνει και παρά το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν για να μην υπάρχει έλεγχος του συστήματος, μέσω των διάφορων πλατφόρμων διακινούνται τεράστια ποσά σε δολάρια και άλλα νομίσματα.
Να πούμε, τέλος, πως πριν από λίγα χρόνια η Παγκόσμια Τράπεζα έθεσε έναν πολύ φιλόδοξο στόχο. Να δώσει τη δυνατότητα σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με το επίσημο χρηματοπιστωτικό σύστημα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποιο λογαριασμό. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (2017), ενώ την περίοδο 2014-2017 το ποσοστό των ενήλικων που διατηρούν λογαριασμό είτε σε τράπεζα είτε σε κάποιο ψηφιακό πάροχο, αυξήθηκε από το 62% στο 69%, πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός τραπεζών.