Σχεδόν 15 μήνες από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η έξαρση της νόσου Covid-19 εξελίχθηκε σε παγκόσμια πανδημία, ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει φως στο βάθος του τούνελ, χωρίς ωστόσο να επικρατούν συνθήκες ευφορίας.
Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι πολύ περίεργη. Ναι μεν το επιχειρηματικό κλίμα ενισχύεται σε επίπεδο-ρεκόρ, όμως την ίδια ώρα, υπάρχει μια υπόκωφη ανησυχία, καθώς ο σπόρος της αβεβαιότητας εξαιτίας της εμφάνισης πιο θανατηφόρων μεταλλάξεων του κορονοϊού παραμένει βαθιά ριζωμένος.
Παράγοντες της αγοράς εξηγούν: Από τη μία οι επιχειρήσεις έχουν την ανάγκη να δουν με αισιοδοξία το μέλλον μετά το πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία πάγωμα της παγκόσμιας οικονομίας. Λαμβάνουν επίσης υπόψη ότι οι εμβολιασμοί στις ανεπτυγμένες οικονομίες προχωρούν και το τοίχος ανοσίας είναι κοντά. Έτσι το θετικό σενάριο είναι η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στα προ πανδημίας επίπεδα όχι το 2022, αλλά μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Από την άλλη, το τέλος της πανδημίας μόνο βέβαιο δεν είναι. Τα εμβόλια δείχνουν να… κάνουν τη δουλειά τους, όμως η ινδική μετάλλαξη ήρθε να προειδοποιήσει ότι δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Για την Ευρώπη, το επόμενο δίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, με την Capital Economics να εκτιμά ότι η ινδική μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει έως τα τέλη Ιουλίου και σε αυτό το διάστημα θα φανεί πόσο θα επηρεάσει την ανάκαμψη.
Ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων με τους οποίους επικοινώνησε το liberal.gr, αναφέρουν ότι οι πελάτες τους επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης κινδύνων, χωρίς ωστόσο να… ανοίγονται υπερβολικά. Περιμένουν να δουν αν το περίφημο τοίχος ανοσίας μπορεί να επιτευχθεί κόντρα στις μεταλλάξεις, πριν στραφούν ακόμη περισσότερο σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον επιχειρηματικό κόσμο, που σε μεγάλο ποσοστό είναι το ίδιο κοινό με τον επενδυτικό κόσμο. Τα ευρήματα της νέας παγκόσμιας έρευνας της Oxford Economics (Global Risk Survey, Ιουνίου), με τη συμμετοχή των 143 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του πλανήτη, οι οποίες συνολικά απασχολούν 6 εκατομμύρια εργαζόμενους και εμφανίζουν τζίρο ύψους 2 τρισ. δολαρίων είναι απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί.
Με βάση τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, το πιθανότερο σενάριο σήμερα είναι αυτό της απότομης και ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, με τους «καθοδικούς κινδύνους» να περιορίζονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον βρετανικό οίκο.
Η έρευνα που έτρεξε μεταξύ 2 και 10 Ιουνίου δείχνει ότι μέσα στον τελευταίο μήνα οι επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο αισιόδοξες για την παγκόσμια οικονομία.
Είναι σημαντικό ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο (έρευνα που κατέγραψε την ευφορία μετά την ανακοίνωση των εμβολίων) μέχρι σήμερα καταγράφεται συνεχόμενη βελτίωση του κλίματος. Περίπου 2 στις 3 (69%) επιχειρήσεις δηλώνουν πιο αισιόδοξες για την επόμενη διετία σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.
Στο γράφημα που ακολουθεί, οι επιχειρήσεις δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τα διαφορετικά σενάρια:
Βασικό σενάριο: Το βασικό σενάριο της Oxford Economics είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη καθώς οι οικονομίες θα καλύπτουν το χαμένο έδαφος. Περίπου το 30% των επιχειρήσεων συμφωνεί.
Καταναλωτική έκρηξη: Τα νοικοκυριά «ξεσπούν» δαπανώντας τα χρήματα που αποταμίευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μόλις 1 στις 5 επιχειρήσεις περιμένουν κάτι τέτοιο.
Επιστροφή του πληθωρισμού: Η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού συνοδεύεται από απότομη και παρατεταμένη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Επίσης 1 στις 5 επιχειρήσεις υπογραμμίζουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού.
Διστακτικότητα καταναλωτών: Η επιστροφή στην κανονικότητα καθυστερεί εξαιτίας της διστακτικότητας που δείχνουν οι καταναλωτές αλλά και εξαιτίας της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια. Το σενάριο αυτό είναι το πιο πιθανό μόλις για το 15% των επιχειρήσεων.
Περιορισμένη αποτελεσματικότητα εμβολίων: Οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ για πολύ καιρό ακόμη και η ανάκαμψη της οικονομίας καθυστερεί. Μικρή και εδώ η πιθανότητα που δίνουν οι επιχειρήσεις, κάτω από 15%.