«Αυτό δεν είναι το τέλος. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Ίσως, όμως, είναι το τέλος της αρχής». Η περιβόητη αναφορά του Γουίνστον Τσώρτσιλ, το 1942, μετά τη νίκη των Συμμάχων στο Ελ Αλαμέιν, ίσως ταιριάζει με την υπόθεση της Folli Follie. Η αλλαγή της σύνθεσης του ΔΣ χθες μετά την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επανέφερε το αίσθημα νομιμότητας στα διοικητικά του πολύπαθου ομίλου, ενώ στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, έγινε μια (για πρώτη φορά) καταγραφή των εταιρικών δεδομένων.
Για το πολύκροτο σκάνδαλο του 1 δισ. ωστόσο, τα «σπουδαία» είναι μπροστά. Οι υπεύθυνοί του παραμένουν ακόμη ατιμώρητοι, ενώ η δικαιοσύνη, παρά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί δεν έχει προχωρήσει την υπόθεση με ορατές τουλάχιστον κινήσεις. Και την ίδια στιγμή, το μέλλον της εταιρείας παραμένει άδηλο, με τη διάσωσή της να εξελίσσεται σε ένα στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους.
Οι ενέργειες για τη διάσωση της εταιρείας, ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζήτησε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Και ο CEO, Γεώργιος Σάμιος επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των ομολογιούχων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθούν τα ποσοστά που απαιτούνται, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί το αίτημα ένταξης στον Πτωχευτικό Κώδικα προκειμένου να προστατευθεί η εταιρεία και να ακολουθήσει η εξυγίανσης της.
Βέβαια το σχέδιο διάσωσης, τις τελευταίες ώρες έχει προσκρούσει στη δέσμευσης των μετοχών της Dufry, κατοχής του ομίλου FFG από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης αυτής, μιας και επιθυμεί να περιλάβει ένα τμήμα του πακέτου των μετοχών αυτών (σ.σ. αφού αποδεσμευθούν για την ίδια και υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να τις ρευστοποιήσει) ως τμήμα της «προίκας» της λεγόμενης OpsCo. Πρόκειται για τη νέα εταιρεία στην οποία θα υπαχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της FFG μετά την εξυγίανση και η οποία θα ελέγχεται κατά 51% από τους σημερινούς βασικούς μετόχους και κατά 49% από τους ομολογιούχους. Σε αυτήν, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει να διοχετευθούν περί τα 35 εκατ. ευρώ από το ολόκληρο «πακέτο» η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 65 εκατ. Όμως ακόμη οι μετοχές δεν έχουν καν αποδεσμευθεί για την ίδια την Folli όπως επιβεβαιώθηκε κατά την ενημέρωση. Τόσο ο κ. Σάμιος, όσο και ο νέος πρόεδρος Γεώργιος Ιωαννίδης, ενημέρωσαν τους μετόχους πως το ζήτημα που διευθετείται μέσω διαιτητικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και τελεί υπό διαπραγμάτευση.
Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές αυτές αποτελούν μέρος του ανταλλάγματος για την πώληση της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑE) στην ελβετική εταιρεία Dufry και με βάση τη συμφωνία πώλησης μπορεί να αποδεσμευθούν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2019 των ΚΑΕ, εφόσον έχουν καλυφθεί συγκεκριμένοι οικονομικοί όροι της συμφωνίας.
Με την υπόθεση των μετοχών της Dufry, σε προφανή αβεβαιότητα, η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι ενώ κινείται στην κατεύθυνση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους, διατηρεί «ανοικτό» και κανάλι επικοινωνίας με επενδυτικά funds τα οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διάσωση.
Σε ότι αφορά την αναζήτησή ευθυνών που σχετίζονται με το σκάνδαλο της πολυετούς παραποίησης των λογιστικών στοιχείων της εταιρείας (ένα θέμα για το οποίο επίσης είχε ζητήσει ενημέρωση η Κεφαλαιαγορά) η διοίκηση επεσήμανε πως με απόφαση του ΔΣ (στη βάση των ευρημάτων της παλαιότερης έκθεσης της Α&Μ), η εταιρεία έχει ασκήσει αγωγές κατά των προσώπων που υπέγραψαν τις λογιστικές καταστάσεις της ασιατικής θυγατρικής, καθώς και κατά των ορκωτών ελεγκτών, με αίτημα αποζημίωσης 80 εκατ. δολαρίων. Επεσήμανε ακόμη πως έχει κινηθεί κατά του μετόχου Δ. Κουτσολιούτσου σχετικά με το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ το οποίο φέρεται να έχει αποσπάσει από την εταιρεία.
Προφανώς, για την απόδοση νέων ευθυνών, θα χρειαστεί να κατατεθεί επίσημα το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου της PwC. Ήδη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτίθεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις αξιοποιώντας τα στοιχεία που εντόπισε, αλλά και στη βάση δεδομένων που έχουν προκύψει στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου της PwC.
Πέραν της αλλαγής των μελών του ΔΣ, που επικυρώθηκε χθες, από το Πρωτοδικείο, στη σχετική συζήτηση η πλευρά της Επιτροπής υποστήριξε ότι έχουν προκύψει ενδείξεις «συνεννόησης» μελών του (πρώην πλέον) ΔΣ με τον πρώην CEO και μετέπειτα μέλος του Δ.Σ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ο οποίος μαζί με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και άλλα 11 άτομα κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις στο πολύκροτο σκάνδαλο. Επίσης ανέπτυξε ότι υπάρχουν ενδείξεις «σύγκρουσης συμφερόντων» μεταξύ των συγκεκριμένων μελών του ΔΣ και της εταιρείας. Επιχειρηματολογία η οποία υποστηρίζει ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία.
Ο διαχειριστικός έλεγχος εστιάζει και στα «ευρήματα» που η PwC (σ.σ. η εταιρεία η οποία συνέταξε και το πιστοποιητικό ελέγχου του αναθεωρημένου ισολογισμού του 2017, με αρνητική γνώμη) εντόπισε στα στοιχεία της εταιρείας. Και ανάμεσά τους το αίτημα του ίδιου του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για την «επιστροφή» του δανείου των 40 εκατ. ευρώ προς τη θυγατρική FFG Sourcing Ltd, για το οποίο δεν υπήρχαν επαρκή παραστατικά. Σημειώνεται ότι ο αναθεωρημένος ισολογισμός του 2017, ο οποίος αποκάλυψε τη ζοφερή εικόνα μιας εταιρείας σχεδόν 60% μικρότερης από αυτό που παρουσιαζόταν, καταγράφει τις πωλήσεις του ομίλου στα 359 εκατ. ευρώ (αντί 1,4 δισ.) με ζημιές προ φόρων 127,8 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημιές μετά από φόρους 136 εκατ. ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, και παρά την άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βάρος των Κουτσολιούτσων και άλλων 11 ατόμων, από τον εισαγγελέα Δραγάτση τον περασμένο Δεκέμβριο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη κανείς δεν έχει κληθεί σε απολογία.