Η χρυσή εποχή του City του Λονδίνου ως πρωτεύουσα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης έφτασε στο τέλος της μετά το Brexit αλλά θα παραμείνει ένα από τα μεγάλα κέντρα, εκτίμησε ο πρόεδρος της βρετανικής τράπεζας NatWest την Τρίτη.
To City του Λονδίνου έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας τον Δεκέμβριο του 2020 και οι αξιωματούχοι και οι τραπεζίτες δεν αναμένουν αλλαγή στο νέο καθεστώς και άμεση πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
«Πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit και πέντε μήνες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το μέλλον του Λονδίνου ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο φαίνεται ασφαλές», δήλωσε ο Howard Davies, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σε άρθρο του. «Ωστόσο, παρόλο που το City θα παραμείνει το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, η χρυσή του εποχή ως η χρηματοοικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης έχει τελειώσει».
Αποκάλεσε την όλη δημόσια συζήτηση για το μέλλον του City μέχρι στιγμής «διάλογο των κωφών», καθώς οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι οι επιπτώσεις θα είναι μικρές, ενώ η αντίπαλη πλευρά που εναντιώθηκε στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ εκφράζει απαισιοδοξία και προβλέπει καταστροφή.
Η κρίση που έφερε η πανδημία COVID-19 θολώνει περισσότερο την εικόνα δυσκολεύοντας την μετεγκατάσταση στελεχών από το Λονδίνο σε άλλα κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη, οι συναλλαγές σε μετοχές και swaps σε ευρώ έχουν εγκαταλείψει το Λονδίνο για την Γηραιά ήπειρο, αλλά θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να δημιουργηθεί ανταγωνιστικό κέντρο στην Ευρώπη εφάμιλλο του Λονδίνου, σύμφωνα με τον Davies.
Οι τραπεζικοί κύκλοι θέλουν την κυβέρνηση της Βρετανίας να εστιάσει στο πως θα κάνει το City πιο ελκυστικό στους παγκόσμιους επενδυτές, την ίδια στιγμή που οι Βρυξέλλες διερευνούν το πόσο θα αποκλίνει η Βρετανία από το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως έχουν δηλώσει υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης, η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει την αποδέσμευση της από το πλαίσιο της ΕΕ ώστε να προβεί σε κανονιστική απελευθέρωση στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με τον πλέον δημιουργικό τρόπο, «ένα ταξίδι που θα φέρει τεράστια οφέλη», σύμφωνα με τον υπουργό David Frost.
Η NatWest, πρώην Royal Bank of Scotland, έχει περικόψει τις διεθνείς λειτουργίες της μετά τη διόγκωση του ισολογισμού της και τη διάσωση της από τη βρετανική κυβέρνηση στην κρίση του 2008. Αλλά ο μικρός της βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής NatWest Markets διατηρεί παρουσία στην ευρωζώνη, έχοντας μεταφέρει δραστηριότητες στο Άμστερνταμ πριν την έλευση του Brexit.
Ο τεμαχισμός της κεφαλαιαγοράς της Ευρώπη λόγω του Brexit έχει αυξήσει τα λειτουργικά κόστη των τραπεζών σε βαθμό που μερικές αδυνατούν να κάνουν τα κέντρα τους στη Βρετανία και στην ΕΕ κερδοφόρα, σύμφωνα μα μελέτη της Deloitte με την IHS Markit.
Πολλές τράπεζες που είχαν βάση το Λονδίνο για να προσφέρουν υπηρεσίες στην ΕΕ αναγκάστηκαν να ανοίξουν νέα ευρωπαϊκά κέντρα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέλιξη που απέκοψε το Λονδίνο από τη γηραιά ήπειρο.
«Τα συνολικά κόστη των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων των τραπεζών έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω του τεμαχισμού, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στα έσοδα», αναφέρει η μελέτη. «Σε πολλές περιπτώσεις τα βρετανικά σπίτια έμειναν με μειωμένη κερδοφορία ενώ οι νέες βάσεις στην ΕΕ δυσκολεύονται να πετύχουν βιώσιμα μοντέλα και διατηρήσιμη κερδοφορία».
Από την πλευρά της η ΕΕ έχει δηλώσει ότι «δεν βιάζεται» να εξετάσει το ενδεχόμενο άμεσης πρόσβασης για το City του Λονδίνου, αν και μερικές δραστηριότητες όπως η λιανική τραπεζική και το corporate banking πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνει χώρα εντός των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.
Μεγάλο κομμάτι των συναλλαγών σε παράγωγα και μετοχές έχουν ήδη φύγει από το Λονδίνο προς τα χρηματοοικονομικά κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης και τη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte και της HIS Markit, ο τεμαχισμός αυτός θα δυσκολέψει αρκετές τράπεζες στο να πετύχουν τους στόχους κερδοφορίας που έχουν θέσει.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σήμερα είναι πως να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τους και να πετύχουν διατηρήσιμη κερδοφορία στις δραστηριότητες τους στην Ευρώπη, όπως επίσης και τη σωστή ισορροπία μεταξύ του τι κάνουν στην Ευρώπη σε σχέση με τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα τους», σημειώνει η μελέτη.