Στα τέλη Απριλίου θα χορηγηθούν τα κρατικά δάνεια στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη νόσο του κορονοιού. Με βάση τα σημερινά δεδομένα 440.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ενταχθούν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή» χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό πως θα κατανεμηθεί το 1 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση ότι απαιτείται για την στήριξη τους.
Δηλαδή αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν το ποσό που θα λάβει κάθε πληγείσα επιχείρηση θα συνδέεται με τον τζίρο της και εάν θα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που χρησιμοποιεί το τραπεζικό σύστημα εξετάζοντας επί της ουσίας το προφίλ κάθε εταιρείας.
Η άσκηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα πρέπει να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επισημαίνοντας ότι πιθανόν να πάρουν κάποιοι χρήματα που δεν τα χρειάζονται «ξεφεύγοντας» επί της ουσίας από τον αλγόριθμο του υπουργείο Οικονομικών.
Από την άλλη εκτός θα μείνουν και όσες το προηγούμενο διάστημα ή κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν. Και αυτό δεδομένου ότι οι τζίροι τους δεν πρόκειται να μεταβληθούν
Η στήριξη αυτή θα δοθεί μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι επιστρεπτέα σημαίνει ότι όλη ή ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα επιστραφεί στην Πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο.
Κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα λάβουν το κρατικό δάνειο αποτελούν η πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό τους κόστος υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις. Ταυτόχρονα ο αλγόριθμος που θα βγάλει τις δικαιούχες επιχειρήσεις θα λάβει υπόψη του τον μέσο τζίρο των κλάδων της οικονομίας, θα ελεγχθούν οι τζίροι του Μαρτίου σε σύγκριση με τον τζίρους του Μαρτίου 2019, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους και την αρμόδιες κοινοτικές αρχές. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων ωστόσο η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε. θα λάβει αναλυτικό αρχείο με τις επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο.
Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να μην μείνει καμία επιχείρηση ,που πλήττεται από την κρίση εκτός. Και δυστυχώς όπως όλα δείχνουν οι επιχειρήσεις τις προσεχείς εβδομάδες θα προσεγγίσουν σχεδόν το σύνολο όσων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά και το σχετικό κονδύλι. Και αυτό καθώς καμία αλυσίδα δεν λειτουργεί στην οικονομία. ΟΙ κατασκευές έχουν σταματήσει δηλαδή όλο ο κλάδος της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στον τουρισμό και γενικότερα στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία σταματάει από τις 6 το πρωί αναγκαστικά για να μπορέσουν να διασωθούν ανθρώπινες ζωές.
Μαζί με την οικονομία, σταματάει και η παραοικονομία. Η απαγόρευση μετακίνησης χωρίς να αιτιολογείται δυσκολεύει την μαύρη εργασία