Οι κινήσεις των τραπεζών στην επαγγελματική ασφάλιση

Οι κινήσεις των τραπεζών στην επαγγελματική ασφάλιση

Τρεις από τις 4 συστημικές τράπεζες θα έχουν από φέτος συμμετοχή στο θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης καθώς το νέο ΤΕΑ της Alpha Bank, είναι καθοδόν για αδειοδότηση, διευρύνοντας τη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου. Τα ΤΕΑ αναμένεται να αυξηθούν σε 33 συνολικά φέτος, ενώ σήμερα ο θεσμός αριθμεί 31, εκ των οποίων τα 27 είναι προαιρετικά και 4 είναι υποχρεωτικά, μεταξύ αυτών μερικά από τα μεγαλύτερα είναι αυτά των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank στα οποία θα προστεθεί αυτό της Alpha Bank.

Ωστόσο τα ΤΕΑ και οι ασφαλισμένοι τους στην Ελλάδα είναι συγκριτικά πολύ μικρό μέγεθος ακόμα σε σχέση με το εξωτερικό και τις δυνατότητες που έχουν σύμφωνα με τον Δρ. Χρήστο Νούνη, πρόεδρο της ΕΛΕΤΕΑ. 
Μάλιστα ο κ. Νούνης προειδοποιεί ότι «το τρέχον έτος είναι κομβικό για το μέλλον του θεσμού και ή σημειωθεί πρόοδος ή θα συνεχισθεί η στασιμότητα και αστοχίες». Κατά την άποψή του κρίσιμα ζητήματα «παραμένουν στάσιμα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο διαθέτει όλη την εργαλειοθήκη και τη βιβλιογραφική καταγραφή της εμπειρίας του θεσμού της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς Επαγγελματικής Ασφάλισης. Γνώση που αποκτήθηκε εκτός από την τεχνική βοήθεια που ζήτησε και έλαβε το υπουργείο, εκτός από την EIOPA όσο και από την ολοκληρωμένη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ και τις τακτικές και στοχευμένες παρεμβάσεις του ΕΛΕΤΕΑ». 

Θεσμική παρέμβαση στο 4ο ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΕΤΕΑ έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «πάντα έχουμε στο μυαλό μας  τα φορολογικά ζητήματα ώστε να είναι πάντοτε ελκυστικά τα Επαγγελματικά Ταμεία», παραπέμποντας για το μέλλον το μείζον θέμα που έχει θορυβήσει τον κλάδο.

Ο κ. Χατζηδάκης προσέθεσε ότι «από την κυβέρνηση υπάρχει προεργασία για το μέλλον του θεσμού μέσω νομοθετικής παρέμβασης». Στο σημείο αυτό είπε, ότι «εφόσον προηγήθηκαν άλλες παρεμβάσεις  θεωρήσαμε σωστό να μη φέρουμε βεβιασμένα τη νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη φάση, αλλά μετά από διάλογο με την ΕΛΕΤΕΑ μετά τις εκλογές για να είναι οι παρεμβάσεις πιο αποτελεσματικές». 

Μόνο 55.000 εργαζόμενοι απολαμβάνουν τα οφέλη των ΤΕΑ

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Νούνη, «η χώρα μας, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, παραμένει ουραγός μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με το μέγεθος των Τ.Ε.Α. σε όρους αξίας περιουσιακών στοιχείων (ενεργητικού) να προσεγγίζει μόλις το 0,1% του Α.Ε.Π., ενώ μόλις 1,3% του εργατικού δυναμικού ή 55.000 Έλληνες εργαζόμενοι να είναι ασφαλισμένοι σε Τ.Ε.Α. Στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο λειτουργούν περισσότερα από 150.000 Τ.Ε.Α. με αξία περιουσιακών στοιχείων 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ και με σχεδόν 60 εκατομμύρια μέλη και δικαιούχους».

Το συνολικό ενεργητικό των ΤΕΑ στην Ελλάδα, προσεγγίζει τα 1,81 δισ. ευρώ, ενώ η μέση ετήσια απόδοση των χαρτοφυλακίων τους την τελευταία δεκαετία ήταν της τάξεως του 4,5%, αποδεικνύοντας στην πράξη τα οφέλη της δομημένης, μακροχρόνιας, συστηματικής και επαρκώς διαφοροποιημένης αποταμίευσης μέσω της αξιοποίησης της υψηλής ποιότητας επαγγελματικής διαχείρισης που παρέχουν τα Τ.Ε.Α.


Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία ο 2ος Πυλώνας στη χώρα μας διανύει ανοδική πορεία καθώς σε αυτό το διάστημα έχουν ιδρυθεί 14 από τα 27 επαγγελματικά ταμεία. «Είναι πολύ αισιόδοξο το αυξημένο πλέον ενδιαφέρον των διοικήσεων των εργοδοτριών εταιρειών να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία, εντάσσοντας την ενέργεια αυτή στην συνολική στρατηγική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού τους, για την ενίσχυση των εργαζομένων τους», υποστηρίζει ο κ. Νούνης, επικαλούμενος και μελέτη του ΙΟΒΕ με βάση την οποία ο 2ος πυλώνας ασφάλισης (βασιζόμενος στα ΤΕΑ) και η ένταξη εργαζομένων σε αυτόν μπορεί να παίξει ρόλο και να συμβάλλει στην πρωτογενή οικονομία. 

Ο κ. Νούνης ανέφερε τις βασικές προτάσεις – πάγιες θέσεις για την ενίσχυση του θεσμού, που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από την πολιτεία είναι: 

  • Ενοποίηση του καθεστώτος αδειοδότησης και εποπτείας του κλάδου
  • Θεσμοθέτηση κατοχυρωμένων κανόνων
  • Θεσμοθέτηση πολυεργοδοτικών ταμείων
  • Ενίσχυση φορολογικών κινήτρων
  • Άρση βαθμού ελευθερίας στην διαχείριση 

«H αγορά και οι κοινωνικοί εταίροι είναι έτοιμοι για να αγκαλιάσουν τον θεσμό. Χρειάζεται το έναυσμα για να περάσουν τα ΤΕΑ στην νέα εποχή» κατέληξε ο κ, Νούνης. 

Τι είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Θεσμική παρέμβαση μετά το χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΛΕΤΕΑ, έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είπε ότι «πάντα έχουμε στο μυαλό μας  τα φορολογικά ζητήματα ώστε να είναι πάντοτε ελκυστικά τα Επαγγελματικά Ταμεία». 

Ο κ. Χατζηδάκης προσέθεσε ότι «από την κυβέρνηση υπάρχει προεργασία για το μέλλον του θεσμού μέσω νομοθετικής παρέμβασης». Στο σημείο αυτό είπε,  ότι εφόσον προηγήθηκαν άλλες παρεμβάσεις  θεωρήσαμε σωστό «να μη φέρουμε βεβιασμένα τη νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη φάση, αλλά μετά από διάλογο με την ΕΛΕΤΕΑ μετά τις εκλογές για να είναι οι παρεμβάσεις πιο αποτελεσματικές». 

«Θέλω να σημειώσω ως αρμόδιος υπουργός» είπε ο κ. Χατζηδάκης, τη σημασία των Επαγγελματικών Ταμείων και «να καταγράψω ότι ο θεσμός στην Ελλάδα είναι σχετικά καινούργιος και παραμένει αρκετά πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που προβληματίζει και την εποπτεία για τα απαραίτητα εχέγγυα για τις αποταμιεύσεις και ως προς τα πολυεργοδοτικά Ταμεία, τα οποία κατά την άοοψη των ειδικών, και τη δική μου θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου».