Του Βασίλη Γεώργα
Πριν στεγνώσει το μελάνι από την περιβόητη εισήγηση του τέως προέδρου του Ινστιτούτου Levy και σημερινού υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου για 500.000 προσλήψεις ανέργων στο Δημόσιο που θα πληρώνονται με «Geuro», έσκασε σήμερα μια ανάλογη πρόταση για τη δημιουργία 300.000 έως 450.000 νέων θέσεων κοινωφελούς απασχόλησης που θα χρηματοδοτηθούν με δάνεια 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα!
Την πρόταση φέρεται να έριξε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου η οποία τυγχάνει σύζυγος του Δ. Παπαδημητρίου και το λιγότερο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να νικηθεί το τέρας της ανεργίας που μαστίζει την Ελλάδα.
Την πρόταση, σύμφωνα με τα όσα είπε νωρίτερα στέλεχος της κυβέρνησης, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου στο πλαίσιο της συζήτησης με τους δανειστές για τα μέτρα ενεργητικής απασχόλησης, εισηγούμενη παράλληλα ως μέθοδο χρηματοδότησης των προσλήψεων, την εκταμίευση δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί μέχρι σήμερα αποκλειστικά αναπτυσσόμενες οικονομίες, και στην Ελλάδα έχει ενεργοποιηθεί κατ' εξαίρεση τα τελευταία χρόνια μέσω του επενδυτικού της βραχίονα IFC συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παρέχοντας δάνεια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύονται για την πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και οι οποίες ελάχιστα διαφέρουν από τις διαρροές της κυβέρνησης το βράδυ του Eurogroup το πλάνο των προσλήψεων αφορά στην τριετία 2018-2020 και προβλέπει τη δημιουργία μέχρι 450.000 θέσεων εργασίας.Στόχος είναι να δημιουργούνται κάθε χρόνο μετά το 2018 από 50.000 έως 75.000 θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στο Δημόσιο και άλλες 75.000 θέσεις απασχόλησης το χρόνο ειδικά για νέους ή άνεργους άνω των 55 ετών.
Τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου προσλήψεων στο Δημόσιο ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ για την τριετία 2018-2020 και προτείνεται να καλυφθούν με δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ή και από αλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ.
Στο non paper που κυκλοφόρησε από το Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου μετά το Eurogroup η κυβέρνηση ισχυρίζονταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια». Στο ίδιο κείμενο ανεπίσημης ενημέρωσης αναφέρονταν επίσης ότι «η ελληνική πλευρά ήδη διαπραγματεύεται τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».
Άλλες πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα στην Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να μπορεί να λάβει κατ΄εξαίρεση χρηματοδότηση ως αναπτυγμένη χώρα δεδομένου ότι η Τράπεζα βάσει καταστατικού εκταμιεύει πόρους προς υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δραστηριοποιείται μέσω του ταμείου IFC στην Ελλάδα με χρηματοδοτήσεις αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα και έχει ήδη αποκτήσει έκθεση 600 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και σε επιχειρήσεις που έχουν παρουσία κυρίως στην Ανατολική και Ν.Α Ευρώπη. Το 2015, μετά από αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του IFC ενέκρινε μια επιλεκτική και προσωρινή επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα.
Ρο IFC συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων Ελληνικών συστημικών τραπεζών, αποκτώντας μετοχές αξίας 150 εκατ. ευρώ ενώ φέτος το Ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας συμφώνησε να παράσχει δάνειο 50 εκατ. ευρώ στην Grivalia.
(Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image)