Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Χτίζει πάνω σε νέες αυταπάτες η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αναστρέψει το κλίμα στους πολίτες εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και αυτών που θα ληφθούν για το 2018.
Ήδη τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει διαρροές για μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, μείωση εργοδοτικών εισφορών κ.λ.π. ως αντιστάθμισμα στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και ενδεχομένως των συντάξεων.
Χθες ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτου να παρουσιάσει το μελλοντικό του... success story, με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με χρήματα τα οποία θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής!
Οι αυταπάτες του 2015 επιστρέφουν καθώς η διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δεν επιτρέπει καμία σκέψη για έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Για αυτό το λόγο άλλωστε δεν δίνονται ποτέ συνολικά-αναλυτικά στοιχεία εισπράξεων-εσόδων από τη φοροδιαφυγή.
Αντίθετα δίνονται στοιχεία, διάσπαρτα, για βεβαιώσεις φόρων και προστίμων ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ τα περισσότερα εκ των οποίων, όμως, δεν καταλήγουν στα ταμεία του δημοσίου.
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών οι οποίες θα προέλθουν από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Για την ιστορία όσες φορές οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενέγραφαν έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής (στα δύο πρώτα μνημόνια) η τρόικα τα έσβηνε καθώς δεν πίστευε ποτέ, και δεν πιστεύει ακόμα ότι υπάρχει η θέληση για περιορισμό της.
Και τις εξαγγελίες του ο κ. Τσακαλώτος τις έκανε στο διαλυμένο ΣΔΟΕ. Έναν ελεγκτικό μηχανισμό που κάποτε αριθμούσε περί τα 2.000 στελέχη και είχε δημιουργήσει ένα καλό όνομα στο εξωτερικό. Ουδείς βέβαια μπορεί να πει ότι όλα δούλευαν ρολόι στο παλαιό ΣΔΟΕ.
Σήμερα το δυναμικό του ΣΔΟΕ μετά βίας ξεπερνά τα 100-150 άτομα. Τα οποία καλούνται πλέον να ασχοληθούν με το οικονομικό έγκλημα, την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος κ.λ.π.
Στόχος, όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, είναι ο έλεγχος των επιδοτήσεων, όπως για παράδειγμα των αγροτικών. Ωστόσο, ουδείς νοήμων θα περίμενε η κυβέρνηση να ξεκινήσει ελέγχους των αγροτών όταν αυτοί βρίσκονται στα μπλόκα. Οπότε η επάνοδος του ΣΔΟΕ θα αργήσει και ενδεχομένως να κλείσει οριστικά.
Όπως προαναφέρθηκε στο κυνήγι της φοροδιαφυγής τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν τόσο καλά, κάτι που προκύπτει και από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Το προηγούμενο έτος τόσο το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) όσο και το Κέντρο Ελέγχου Φυσικών Προσώπων (ΚΕΦΟΜΕΠ) υστέρησαν στον τομέα των εισπράξεων των προστίμων που επιβλήθηκαν, ενώ από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε παλαιές υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ έχουν επισημάνει την ανάγκη ο ελεγκτικός μηχανισμός να στρέψει το ενδιαφέρον του σε «φρέσκες» υποθέσεις.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων κατάφερε να ολοκληρώσει 185 πλήρεις ελέγχους, εκ των οποίων μόλις 5 αφορούν σε φρέσκες υποθέσεις.
Ανάλογα είναι τα στοιχεία και από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, που κατάφερε να ολοκληρώσει 252 ελέγχους, εκ των οποίων μόλις 5 ήταν νέες υποθέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους πλήρεις ελέγχους του ΚΕΜΕΕΠ βεβαιώθηκαν 475 εκατ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν κάτι λιγότερο από 119 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 24,98%.
Οι εισπράξεις από ΚΕΦΟΜΕΠ κινήθηκαν, επίσης, σε πολύ χαμηλά επίπεδα με μόλις 59,81 εκατ. ευρώ να μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου – από τα 473 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, δηλαδή μόλις το 12,66% των βεβαιωθέντων, όταν ο μνημονιακός στόχος ήταν 22,5%.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι διαλυμένος. Σημαντικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποχώρησαν βλέποντας τους μισθούς τους να μειώνονται και αναζήτησαν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα.
Τα στελέχη που έμειναν πίσω δεν έχουν ελεγκτική εμπειρία. Αντίθετα, υπό το βάρος των πιέσεων και των μνημονιακών στόχων υπερβάλλουν σε βάρος των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων. Οι πρόχειροι έλεγχοι που συνήθως πέφτουν στα δικαστήρια είναι συχνό φαινόμενο.
Το πρόβλημα όμως είναι για τους φορολογούμενους που δεν έχουν τα χρήματα για να προσφύγουν είτε στην επιτροπή επίλυσης διαφορών, ούτε να συνεχίσουν τον αγώνα τους στα δικαστήρια καθώς τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά.
Σημειώνεται ότι με την προσφυγή στην επιτροπή επίλυσης διαφορών (στην οποία δικαιώνονται μόλις 2 στους 10 φορολογούμενους) πρέπει να καταβληθεί το 50% των προστίμων που καταλόγισε η εφορία. Ποσό που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτρέπει επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, με αποτέλεσμα το δημόσιο να προχωρά σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.