Ταμειακά διαθέσιμα «μαμούθ» για το Δημόσιο ύψους 36 δισ. ευρώ «έκρυβε» «το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών παρόλο που την τριετία 2020 – 2022 έχουν διατεθεί περισσότερα από 41 δισ.ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, τα ταμεία του Δημοσίου όχι μόνο δεν έχουν αδειάσει, αλλά αντίθετα αυτή τη στιγμή περιέχουν περίπου 36 δισ. ευρώ.
Μάλιστα χάρη στις επιτυχημένες εξόδους του Δημοσίου στις αγορές ομολόγων, τα διαθέσιμα έχουν διατηρηθεί σχεδόν αμετάβλητα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020, καθώς τότε στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχαν 36,6 δισ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου συνυπολογίζονται στο Χρέος. Όμως, η διαφορά με το παρελθόν, και κυρίως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης Χρέους το 2010, είναι ότι πλέον δεν επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό με υπέρμετρους τόκους καθώς τα επιτόκια των ομολόγων είναι αρκετά χαμηλά.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διατηρούνται σε αυτό το ύψος παρόλο που το Υπουργείο Οικονομικών επί ενάμιση χρόνο περίπου εισπράττει μειωμένα έσοδα. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση προχώρησε δύο φορές σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαθέτοντας περίπου 3,3 δις. ευρώ προκειμένου να «ελαφρυνθεί» η δαπάνη για τόκους.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προκύπτει ότι από τον Ιούλιο του 2019 η χώρα έχει αντλήσει από διεθνείς κεφαλαιαγορές περίπου 27,5 δις. ευρώ.
Ήδη φέτος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει καλύψει περίπου το 80% του στόχου για τον ετήσιο δανεισμό. Σε αυτά αν προστεθούν τα κέρδη των περίπου 2 δισ. ευρώ που έχει εισπράξει η χώρα από τα ANFAs και SMPs (κέρδη από ομόλογα που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της) , καθώς οι εισπράξεις των 5,2 δις.ευρώ από το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, καθώς και τα νέα ομόλογα των 2 δις.ευρώ που έχουν λάβει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με ιδιωτική τοποθέτηση, αλλά και ο εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων περίπου 4 δισ. ευρω, τότε προκύπτει ότι στο δημόσιο ταμείο από την παραπάνω ημερομηνία έχουν εισρεύσει περίπου 40,7 δισ.ευρώ. Όσο περίπου είναι δηλαδή και το κόστος των μέτρων στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση.
Έτσι, σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης – στα οποία περιλαμβάνεται και το λεγόμενο σκληρό μαξιλάρι, δηλαδή το δάνειο του ESM, αγγίζουν τα 21,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 14,9 δισ.ευρώ αφορούν στα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης τα οποία τηρούνται τόσο στην ΤτΕ όσο και στις εμπορικές τράπεζες.
Τα γεμάτα ταμεία δίνουν στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση τους επόμενους μήνες , και της αφήνει αρκετές επιλογές στην πολιτική σκακιέρα. Στο καθαρά οικονομικό πεδίο, η ταμειακή αυτή εικόνα αποτελεί το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα ο δανεισμός του Δημόσιου, μέχρι να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του επόμενου χρόνου.
Επίσης, «διαβατήριο» για τον φθηνό δανεισμό του Δημοσίου αποτελούν και τα αυξημένα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Στο Μεοσπρόθεσμο προβλέπεται ότι τα έσοδα αυτά από 541 εκατ.ευρω φέτος θα διπλασιαστούν σχεδόν στα 1,23 δις.ευρω το 2022 ενώ για την επόμενη διετία 2023 -24 προβλέπεται να εισπραχθούν περισσότερα από 2,6 δις.ευρω.