Μετά από διαδοχικούς μήνες υποβάθμισης των προβλέψεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η ορατότητα έχει βελτιωθεί καθώς εξελίσσεται με επιτυχία μέχρι στιγμής η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, κάτι που αντανακλάται και στα πρώτα οικονομικά στοιχεία για τη μετά-lockdown περίοδο. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ανάταση του ηθικού μετά την πρωτοφανή κατάρρευση κάθε είδους δραστηριότητας για περίπου δύο μήνες έχει επηρεάσει και τους αναλυτές των επενδυτικών και ερευνητικών οίκων.
Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο ήταν το οικονομικό χτύπημα που επέφερε η πανδημία αρκεί να δούμε τις εκτιμήσεις που θέλουν το ΑΕΠ των ΗΠΑ να έχει συρρικνωθεί μόνο τον Απρίλιο κατά 11%, ενώ άκρως εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης τον ίδιο μήνα. Οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά 29,3% έναντι του Απριλίου του 2019 και οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 24,8%, με το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 2,9 δις. ευρώ, έναντι 15,5 δις. ευρώ πέρσι. Στο εσωτερικό της νομισματικής ένωσης η εικόνα ήταν ακόμη χειρότερη καθώς το εμπόριο μεταξύ των χωρών-μελών περιορίστηκε κατά 32,2%.
Ο Μάιος ήταν αρκετά καλύτερος, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών, λόγω της επανεκκίνησης και των διαδοχικών πακέτων στήριξης της οικονομίας από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο νέο αυτό περιβάλλον, η Goldman Sachs εκτιμά ότι στο υπόλοιπο του 2020 η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη. Μετά από ύφεση 15% στο β’ τρίμηνο, η Goldman «βλέπει» ανάπτυξη 9,5% στο γ’ τρίμηνο και 4,7% στο δ’ τρίμηνο.
Για το σύνολο του 2020, η Goldman βλέπει ύφεση 9,4% στην Ευρωζώνη έναντι 11,2% προηγουμένως. Για το 2021, μάλιστα, τοποθετεί την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 8,8%, δίνει δηλαδή έναν πολύ υψηλότερο ρυθμό από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίες στην παρούσα φάση κάνουν λόγο για ανάπτυξη 5,2%, σχεδόν μισή από την ύφεση του 2020.
Η αμερικανική τράπεζα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στο προ κορονοϊού επίπεδο στο τέλος του 2021, έναντι του β’ τριμήνου του 2022 που προέβλεπε προηγουμένως. Επισημαίνει, ωστόσο, το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ του Βορρά και του Νότου, με τη Γερμανία να θεωρείται η χώρα που θα ανακάμψει ταχύτερα. Όσο για τη Μ. Βρετανία, αναμένεται να δει το ΑΕΠ της στο επίπεδο του δ’ τριμήνου του 2019 το καλοκαίρι του 2022.
Από την πλευρά της, η Oxford Economics αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το γ’ τρίμηνο του έτους, μετά το rebound του Μαΐου και βλέπει το ελατήριο της οικονομίας να αντιδρά με μεγαλύτερη ορμή. Από το -8% του β’ τριμήνου το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, όμως και πάλι θα διαμορφωθεί 5% χαμηλότερα από το αντίστοιχο περσινό επίπεδο. Η Capital Economics, τέλος, κάνει λόγο για σταδιακή ανάκαμψη από τον Μάιο, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να είναι ικανό να ανακόψει την ιστορικών διαστάσεων συρρίκνωση του παγκόσμιο ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο 2020.
Κλείνουμε με την υποσημείωση της Goldman Sachs στο τέλος της έκθεσής της, η οποία δείχνει την «ταραχή» στην οποία βρίσκονται στην εποχή του κορονοϊού όλοι όσοι προσπαθούν να δουν μέσα από τη γυάλινη σφαίρα τους τις οικονομικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές προοπτικές είναι μεγάλη, δεδομένων της ασυνήθιστης φύσης του σοκ, του κινδύνου ενός δεύτερου κύματος και της πιθανότητας η απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας να έχει καταστρέψει την παραγωγική ικανότητα», τονίζει. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι οίκοι πιστεύουν ότι τα χειρότερα πέρασαν.