Του Νικήτα Παπαντωνίου
Πριν από μερικές ημέρες η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας η Santander δεν έκανε χρήση της option ενός υβριδικού ομολόγου τύπου Cocos ώστε αυτό να μετατραπεί σε μετοχές δίνοντας ένα πολύ κακό σημάδι στις αγορές τραπεζικών ομολόγων. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή του ομολόγου να πέσει δραματικά (άνω του 5% σε μία ημέρα) και να ταρακουνηθούν όλοι οι σχετικοί τίτλοι στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρώπη μετά από τόσα χρόνια δεν αντέχει άλλη τραπεζική κρίση ενώ για την Ελλάδα ένα τέτοιο γεγονός θα έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και την ταλαιπωρημένη Ελληνική τραπεζική αγορά.
Τα υβριδικά ομόλογα τύπου Cocos (contingent convertibles) είναι τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα δηλαδή υβριδικά ομόλογα με ένα «if» για να γίνουν μετοχές. Ουσιαστικά εφευρέθηκαν ως ένα εργαλείο τόνωσης των κεφαλαίων των τραπεζών και είναι ένας συνδυασμός ομολόγου και μετοχής ως προς την επενδυτική τους συμπεριφορά. Πολλά από αυτά τα ομόλογα συνδέονται με κάποιους δείκτες κυρίως κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και όταν αυτή πέσουν κάτω από ένα όριο μετατρέπονται σε μετοχές τονώνοντας τα ιδία κεφάλαια της τράπεζας. Στην περίπτωση της Santander η τράπεζα είχε το δικαίωμα να μετατρέψει στις 13 Φεβρουαρίου το ομόλογο σε μετοχές, κάτι που η αγορά το είχε προεξοφλήσει.
Η τράπεζα δεν είχε ενημερώσει επενδυτές και ομολογιούχους για κάτι το διαφορετικό και έτσι όλοι περίμεναν την μετατροπή μέσα στα πλαίσια καλής συμπεριφοράς των τραπεζών απέναντι στο επενδυτικό κοινό, δηλαδή ένα είδος συμφωνίας κυρίων. Όλοι λογάριαζαν χωρίς τον «ξενοδόχο» και έτσι η τράπεζα δεν έκανε χρήση της option θυμίζοντας της γνωστή σε όλους Deutsche Bank που έκανε τα αντίστοιχα και μάλιστα δύο φορές, μία το 2008 και την άλλη το 2013 πλήττοντας ιδιαίτερα τη φήμη της.
Η Santander δεν είναι μία τυχαία τράπεζα, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2017 έχει κοντά στο 1,5 τρις ευρώ ενεργητικό, ιδία κεφάλαια στα 107 δις ευρώ και έσοδα στα 47 δις ευρώ. Δραστηριοποιείται με κανονική τραπεζική παρουσία σε 12 χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική και εξυπηρετεί 133 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Είναι μία παγκόσμια τράπεζα και φυσικά η φήμη και το brand της είναι πολύ σημαντικά και για αυτό σχολιάστηκε και αρνητικά από τους επενδυτικούς κύκλους. Τέτοιες κινήσεις, ειδικά σε μεγάλο φάσμα μπορούν να συμπαρασύρουν τις αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων.
Για την Ελλάδα που τα τραπεζικά ομόλογα είναι «καλυμμένα» με δάνεια ώστε να μειωθεί το ρίσκο των επενδυτών και να πληρώνουν «λογικά» επιτόκια για την εποχή, η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την κερδοφορία τους.