Νοικιάζεις το ακίνητό σου μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων. Εισπράττεις 100 ευρώ από τον πελάτη μέσω τραπέζης αλλά σου παρακρατείται προμήθεια 3 ευρώ. Εσύ είσαι υποχρεωμένος να δηλώσεις και να φορολογηθείς επί του συνόλου του ποσού των 100 ευρώ. Εισπράττεις τον μισθό σου μέσω τράπεζας. Ο εργοδότης ζητά να πληρώσεις την προμήθεια της τράπεζας. Αλλά εσύ πάλι φορολογείσαι για το σύνολο του ποσού, μαζί και για την προμήθεια της τράπεζας.
Είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ένα φορολογικό σύστημα που πνίγεται στις παθογένειες; Ασφαλώς. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται λεπτομέρεια το να φορολογείσαι ακόμη και επί των 2-3 ευρώ που εισπράττει η τράπεζα ως προμήθεια αλλά αυτό δείχνει μια ολόκληρη «λογική» που λειτουργεί εις βάρος του μισθωτού, του συνταξιούχου ή και του ιδιοκτήτη ακινήτων που επένδυσε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ένα ακίνητο με στόχο να του αποφέρει ένα εισόδημα.
Γιατί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είτε εισπράττει ενοίκιο από μακροχρόνια ή από βραχυχρόνια μίσθωση, δεν μπορεί να εκπέσει τη δαπάνη για την επισκευή του ακινήτου ή για την αποκατάσταση φθοράς; Δεν είναι δαπάνη αυτή; Το μόνο που προβλέπει ο νόμος είναι μια μικρή μείωση 5% χάρη απόσβεσης. Ποιος λοιπόν ο λόγος να ζητά απόδειξη κατά την επισκευή του ακινήτου;
Δείτε με στοιχεία τι απάντησε η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενο που εύλογα έθεσε την ερώτηση:
Η κυβέρνηση αναμένεται να συμπεριλάβει στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο τη διάταξη που θα εξασφαλίζει στον φορολογούμενο σημαντική έκπτωση φόρου (40%) για τις επισκευές ακινήτου. Ανάλογα με την ανταπόκριση που θα υπάρξει αλλά και το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα ήταν χρήσιμο να επανεξεταστεί συνολικά το πλαίσιο της αναγνώρισης δαπανών προκειμένου να αρθούν οι προφανέστατες αδικίες εις βάρος των φορολογούμενων. Μένει να το δούμε.