Μπορεί οι προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού τη φετινή σεζόν να είναι αισιόδοξες ή τουλάχιστον πολύ καλύτερες σε σχέση με πέρυσι όμως, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι η τουριστική κατοικία θα επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν το 2019.
Γι’ αυτό θα χρειαστεί χρόνος, ενώ σίγουρα ο στόχος της πλήρους επιστροφής στην «καλή εποχή», πριν την εμφάνιση του κορονοϊού θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από το 2022. Και αυτό επειδή το 2020 τα deals μέσω Χρυσής Βίζας δεν ξεπέρασαν τα 400, όταν το 2019 είχαν ανέλθει σε 3.504. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό γι’ αυτού του είδους τις συναλλαγές.
Ζήτηση από ξένους, αναμονή από Έλληνες
Όπως αναφέρει, σε έκθεσή της η εταιρία ακινήτων Cerved Property Services, κατά την τελευταία τριετία υπήρξε σημαντική μεγέθυνση στην αγορά κατοικιών με την κύρια αιτία να επικεντρώνεται στη συνεχή αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών η οποία και κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ το 2019. Εκείνη δε τη χρονιά καταγράφηκε τα deals μέσω Χρυσής Βίζας είχαν αγγίξει σε αξία τα 857 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά και παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά κατοικιών διατηρήθηκε υψηλό. Αντίθετα όμως, οι Έλληνες τηρούν στάση αναμονής κυρίως λόγω της κατάρρευσης των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων σε συνέχεια της συρρίκνωσης των τουριστικών αφίξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2020 οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής μειώθηκαν κατά 49,5%, σε σχέση με το 2019, ενώ το 2018 οι μεταβιβάσεις είχαν αυξηθεί κατά 59,6%.
Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης μειώθηκε αισθητά ο ρυθμός ανακαίνισης αλλά και νέων επενδύσεων σε αστικά ακίνητα. Αυτό οδήγησε σε περιορισμό της προσφοράς ποιοτικών κατοικιών, αν και τους τελευταίους μήνες η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει σταθερή άνοδο κυρίως στα παραλιακά προάστια.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, σύμφωνα με την Cerved, είναι η αιτία για την οποία σε αρκετές περιοχές της Αττικής οι μέσες τιμές κατοικιών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, οι developers έχουν αγοράσει οικόπεδα σε ανταγωνιστικές τιμές, προσβλέποντας στην αποπεράτωση των συγκροτημάτων κατοικιών με ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι από το φετινό καλοκαίρι η ζήτηση για κατοικίες που ενοικιάζονται μέσω Airbnb ή προσφέρονται με διαφορετικό τρόπο σε τουρίστες, θα ανακάμψει. Σε πρώτη όμως, φάση η ανάκαμψη θα αφορά ακίνητα που βρίσκονται σε καλές τοποθεσίες, καθώς θα χρειαστεί καιρός μέχρι η ζήτηση να «απλωθεί» οριζόντια στα τουριστικά ακίνητα.
Οι νέες επενδύσεις
Την ίδια στιγμή, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς, συγκριτικά με την εποχή πριν από την πανδημία, τα οργανωμένα projects στον τουρισμό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με τη «χαρτογράφηση» που πραγματοποιεί η Cerved, οι μεγαλύτερες τέτοιου είδους επενδύσεις περιλαμβάνουν:
- το τουριστικό θέρετρο “ Killada Hills” στην Φθιώτιδα με συνολικό κόστος 400 εκατ. ευρώ και φορέα υλοποίησης την εταιρεία Dolphin Capital Investors
- το project του τουριστικού ομίλου NCH σε έκταση 500 στρεμμάτων στην Κασσιόπη Κέρκυρας ύψους 120 εκατ. ευρώ
- το τουριστικό συγκρότημα 60 εκατ. ευρώ με δυναμικότητα 378 κλινών της Grivalia Hospitality στη θέση Καλό Λιβάδι Μυκόνου
- την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, με τίτλο “Elounda Hills»
- την έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχείου “Athens Capital Hotel” στην Πλατεία Συντάγματος που είναι επένδυση 22 εκατ. ευρώ, με το τη διεθνή αλυσίδα Αccor Group να εχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου
- το νέο boutique hotel στο Κολωνάκι της Briq Properties που είναι επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ και βρίσκεται υπό τη διαχείριση της αλυσίδας “The Modernist”
- το ξενοδοχείο στην οδό Σταδίου, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αναπτύσσουν από κοινού οι εταιρείες Dimand, Prodea και η ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα EBRD. Η επένδυση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021, θα είναι δυναμικότητας 200 δωματίων ενώ προβλέπεται μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου διάρκειας 25 ετών με εκμισθωτή το Μετοχικό Ταμείο Στρατού
- την ανακατασκευή του “Esperia Hotel” από το ξενοδοχειακό όμιλο Fattal Hotel. Πρόκειται για επένδυση 10 εκατ. ευρώ.