Του Απόστολου Σκουμπούρη
Έχοντας βγάλει σχεδόν «αλώβητο» το δύσκολο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου που (σχεδόν) πάντα είναι περιπετειώδες και ιδιαίτερων συνθηκών για τις αγορές των μετοχών, το ελληνικό χρηματιστήριο μπαίνει από καλύτερη αφετηρία στο τελευταίο δίμηνο του 2019, κρατώντας μάλιστα σχεδόν το σύνολο των κερδών του έτους!
Τρεις συνεδριάσεις πριν τη λήξη του Οκτωβρίου και του 10μήνου του 2019, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διατηρεί κέρδη 42,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 93,57%, με την Πειραιώς στο +266%, την Εθνική +165%, τη Eurobank +64% και την Alpha Bank +63,6%! Επιδόσεις που κρατούν το ελληνικό χρηματιστήριο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. έχει τη δυνατότητα αλλά και όλα τα εχέγγυα να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις του έτους στο επόμενο δίμηνο και να αλλάξει σταδιακά επίπεδο, ξεπερνώντας τα προηγούμενα υψηλά του καλοκαιριού.
Από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να «επεξεργαστεί» και να ζυγίσει τα νέα ευνοϊκά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή, αλλά και από το νέο ιστορικό υψηλό του δείκτη S&P 500, του πιο καθοριστικού χρηματιστηριακού δείκτη παγκοσμίως.
Ασφαλώς, μέχρι ενός σημείου η αναβάθμιση από τον S&P ήταν προεξοφλημένη, κάτι που είχε αποτυπωθεί και στο ράλι των ομολόγων αλλά και την «κούρσα» των τραπεζών, οπότε μένει να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η αγορά, η οποία ποτέ δεν κάνει το χατίρι των… πολλών, ούτε κινείται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε τη… δικαίωση του παλιού ρητού περί πώλησης στην… είδηση και να δούμε κάποια διόρθωση, ειδικά τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας.
Στους long το πλεονέκτημα
Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά κινήθηκε απολύτως «κόσμια» και προσεκτικά τελευταία, χωρίς εξάρσεις και εξαλλοσύνες, «χτίζοντας» μια συμπαγή άνοδο, με ισχυρά τεχνικά θεμέλια. Η αγορά λοιπόν δεν προέρχεται από καμιά υπερβολή, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα κινείται με πολύ συμβατικές συνεδριάσεις ήπιας βελτίωσης, ενώ την περασμένη εβδομάδα (που ενισχύθηκε κατά 1,13%), ο Γενικός Δείκτης είχε τρία κλεισίματα ακριβώς στις 873 μονάδες και ένα στις 872 μονάδες!
Άρα, μπορεί να ειπωθεί ότι οι long συνεχίζουν να έχουν όλα τα… συμφραζόμενα υπέρ τους, καθώς η αγορά δεν «χρωστά» να επιστρέψει κέρδη, ενώ άκρως ευνοϊκές είναι οι συνθήκες στις αγορές ευρύτερα, με το Χ.Α. να «χάνει» τη χθεσινή συνεδρίαση που διεθνώς έφερε νέα άνοδο.
Ο Dow Jones επανήλθε πάνω από τις 27.000 μονάδες απέχοντας ελάχιστα πλέον από το ιστορικό υψηλό του, ο S&P σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, ο Nasdaq πλησίον αυτών, ενώ θετικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον DAX, τον κυριότερο δείκτη ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, να βρίσκεται μια ανάσα από την επανάκτηση των 13.000 μονάδων!
Μέσα σ' αυτό το ευνοϊκό για τα χρηματιστήριο τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει όλα τα φόντα να βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα του και σταδιακά - «πατώντας» στους εγχώριους θετικούς πολιτικοοικονομικούς καταλύτες - να αλλάξει επίπεδο, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές του.
Κεντρικός πυλώνας για το momentum είναι οι τράπεζες, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ εύλογα αναμένονται και αναβαθμίσεις με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για έναν κλάδο που μπαίνει ξανά – μετά από χρόνια – στο επενδυτικό ραντάρ των ξένων. Ο κλάδος, ασχέτως με την ανεπαίσθητη πτώση της περασμένης Πέμπτης (-0,33%) βρίσκεται σε υψηλά 15 μηνών, με την αναβάθμιση του S&P να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μετοχές των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πλέον έχουν πλησιάσει πολύ τις τιμές που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, με την Εθνική – που δεσπόζει τελευταία – να είναι πιο κοντά σ' αυτό το όριο.
Τι σημαίνει η πρώτη αναβάθμιση
Η αναβάθμιση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's είναι η πρώτη από οίκο τέτοιας εμβέλειας – επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, με ότι σημαίνει αυτό ευρύτερα, τόσο για το πολιτικό «μπόνους», όσο κυρίως για τη... δικαίωση των έως τώρα πεπραγμένων σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο.
Η κίνηση του οίκου Standard & Poor's, είναι άκρως σημαντική, ουσιαστικά και σημειολογικά, καθώς «σφραγίζει» την αλλαγή του επενδυτικού προφίλ και του διεθνούς status της χώρας, αλλάξει περαιτέρω τη στάση των ξένων επενδυτών, ενθαρρύνει την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, ανοίγοντας περισσότερο την κάνουλα της ρευστότητας και την πρόσβαση των ελληνικών εταιρειών στα διεθνή κεφάλαια.
Ήδη στην αγορά υπάρχει ένας γενικευμένος δημιουργικός αναβρασμός, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, με δεκάδες funds, μικρά και μεγάλα να «σκανάρουν» επιχειρήσεις – εισηγμένες και μη – ομόλογα, τράπεζες, κόκκινα δάνεια κ.λπ.
Υπάρχουν δεκάδες επιχειρηματικά stories που απασχολούν τους επενδυτές, κυοφορούμενα deals και συμφωνίες που φέρνουν κινητικότητα, ενώ δεκάδες εκκρεμότητες, μεγάλες και μικρότερες «τρέχουν» προς τακτοποίηση, ή λύση, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο.