Το βάθος της ύφεσης κατά το τρέχον έτος θα κρίνει τις εξελίξεις στην οικονομία το 2021 αλλά και το 2022. Όλοι οι δείκτες που έρχονται στα χέρια του οικονομικού επιτελείου είναι βελτιωμένοι σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι η ύφεση στο τέλος του έτους μπορεί να είναι κάτω του 7%, από 7,9% που έχει υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο και 9% οι ευρωπαίοι εταίροι μας.
Όπως αναφέρουν πηγές σε όλα τα ανωτέρω (δηλαδή σε συνδυασμό με την βελτίωση των δεικτών) δεν έχει υπολογιστεί το πακέτο της ΔΕΘ που προβλέπει σημαντικά ποσά μέχρι το τέλος του έτους και δάνεια από το τραπεζικό σύστημα για την τόνωση της ρευστότητας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή τόσο η τρίτη όσο και η τέταρτη, η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία και η αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση της κατανάλωσης και στη στήριξη των επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση των συναλλαγών με κάρτες εξέλιξη που μόνο θετικά μπορεί να μεταφραστεί και να οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Ένα όμως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ ενδεχομένως να είναι μικρότερη από αυτή που είχε υπολογιστεί. Με άμεσο και έμμεσο τρόπο υπολογίζεται σήμερα ότι η συμβολή του ανέρχεται στο 20 - 24% ωστόσο, νεότεροι υπολογισμοί περιορίζουν τα ανωτέρω ποσοστά.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του έτους τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ εξέλιξη που κρίνεται ιδιαίτερα θετική δεδομένης της κατάστασης και ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα εάν δεν είχαν σημειωθεί τα προβλήματα με τη Μεγάλη Βρετανία και την καραντίνα 14 ημερών που έθεσε σε όσους επιστρέφουν από Ελλάδα.
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι έχει καλυφθεί η έλλειψη ρευστότητας από της επιχειρήσεις. Τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ καθώς και τα κρατικά δάνεια φαίνεται να βελτιώνουν τη θέση των επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές εάν δεν συμβεί κάτι που να αλλάξει τα δεδομένα επί τα χείρω, η ελληνική οικονομία θα περιορίσει τις ζημιές στο τέλος του έτους. Αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, υποστηρίζοντας ότι η αυστηροποίηση των μέτρων θα «πιάσει τόπο» μειώνοντας τα κρούσματα στην Αττική.
Στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας τονίζεται ότι εφόσον η πανδημία στην Ελλάδα παραμείνει υπό έλεγχο μέχρι το τέλος του έτους το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,5%. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις. Χωρίς τα μέτρα θα είχε δημιουργηθεί ένα ρευστότητας της τάξης των 33 δισ. ευρώ.
Μέτρα όπως επιδοτήσεις εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους, καταβολή επιδομάτων για εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων, επιδότηση επιτοκίων, αναστολή πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, βραχυπρόθεσμες ταμειακές διευκολύνεις, σε συνδυασμό με την αντίδραση των τραπεζών να «παγώσουν» την πληρωμή χρεολυσίων, περιόρισε το παραπάνω κενό κατά περίπου 12 δισ. ευρώ.