Πρόκειται μάλλον για τραγική ειρωνεία. Αν παρακάμψει κάποιος την αδιανόητη γραφειοκρατία, που οδηγεί σε χρονοτριβή την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων, τα τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων εμφανίζει τα περισσότερα φιλικά προς τους επενδυτές κίνητρα.
Ωστόσο, η πανδημία έχει απομακρύνει το αγοραστικό ενδιαφέρον, έχοντας θέσει σε κατάσταση αναμονής αγοραστές και πωλητές. Οι πρώτοι φοβούμενοι την μεταβλητότητα της οικονομίας, διστάζουν να αγοράσουν ακίνητο και οι δεύτεροι αποφεύγουν να πουλήσουν, γνωρίζοντας ότι δεν θα πιάσουν τα τιμήματα που προσδοκούσαν αρχικά. Κι ενώ μοιάζει απίθανο να αυξηθούν οι αγοραστές, νομοτελειακά οι πωλητές θα πολλαπλασιαστούν. Κι αυτό επειδή παρότι οι συνθήκες, όσο προχωράει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, θα βελτιώνονται, δεν πρόκειται να επιστρέψουν παρά σταδιακά στις καλές εποχές προ του κορονοϊού.
Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο ότι όσοι ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό και τις αερομεταφορές εκτιμούν ότι από τον Ιούνιο κι έπειτα θα πυκνώσουν οι αφίξεις, οι οποίες όμως, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 50% αυτών που καταγράφηκαν το 2019. Οι μισοί δηλαδή, τουρίστες, σε σχέση με το 2019 σημαίνει ότι οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις θα αργήσουν να βρουν το ρυθμό τους, γεγονός που θα οδηγήσει σε περισσότερα πωλητήρια.
Τα κίνητρα
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκυρία ενδείκνυται, για μία ακόμη φορά, για όσους διαθέτουν ρευστότητα και επιδιώκουν να επιδοθούν στο κυνήγι της ευκαιρίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα μέτρα - κίνητρα, που θεσμοθετήθηκαν περίπου πριν από ένα χρόνο, υπόσχονται μία κάπως πιο γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα για το real estate, εφόσον το γκρίζο σύννεφο της πανδημίας αρχίσει να εξαφανίζεται.
Ποια είναι τα μέτρα που θα επιτρέψουν στην αγορά ακινήτων να επουλώσει κάπως γρηγορότερα τα τραύματα που προκάλεσε η πανδημική κρίση;
-Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% σε ακίνητα, που έχουν οικοδομική άδεια από 1/1/2006, γεγονός που σημαίνει ότι μία συναλλαγή υπόκειται μόνο σε φόρο μεταβίβασης 3.000 ευρώ.
- Η παροχή έκπτωσης 40% για τη δαπάνη ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων.
- Η χορήγηση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για αγορές ακινήτων ελάχιστης αξίας 250 χιλ. ευρώ. Οι χορηγήσεις κατέγραψαν πτώση ρεκόρ το 2020, αλλά εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν σταδιακά από την άνοιξη.
- Το καθεστώς του non-dom φορολογικού κατοίκου, σύμφωνα με το οποίο ξένοι επενδυτές, που επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους με το κατ’ αποκοπή ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ. Για να φορολογείται ένας επενδυτής με το ελάχιστο όριο των 100 χιλ. ευρώ, απαιτείται είτε ο ίδιος είτε συγγενικό του πρόσωπο να επενδύσουν, κατ’ ελάχιστον 500 χιλ. ευρώ, σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη επένδυση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας, ενώ η υπαγωγή στο εναλλακτικό φορολογικό καθεστώς δεν μπορεί να γίνει για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών.
-Η κατάργηση του συντελεστή 0,75% που είχε επιβάλει επί του ενεργητικού των ανώνυμων εταιρειών επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, κατά την τότε τροποποίηση του φορολογικού πλαισίου.