Τα «καλά» και τα κακά νέα

Τα «καλά» και τα κακά νέα

H ειδησεογραφία πλην της αισιοδοξίας για θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τη Moderna- αν και η στήλη χτες εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις,είναι τουλάχιστον... γκρίζα.

Παρά ταύτα, οι αγορές για λόγους που θα αναλυθούν ευρύτερα σε επόμενο άρθρο, απορροφούν τους κραδασμούς με μικροδιορθώσεις που δεν θίγουν το ανοδικό momentum, το οποίο αν και «ξεθυμασμένο», εξακολουθεί να παραμένει ενεργό.

Τα κακά νέα βέβαια εύπεπτα δεν είναι.

Επιστρέφουν σε αρκετές γωνιές του πλανήτη τα lockdowns, τα οποία αν και είναι τοπικής εμβέλειας αποτελούν τρανταχτή απόδειξη ότι η επιδημία απέχει πολύ από τη φάση της οπισθοχώρησης.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν πλέον περισσότερα από 67.000 κρούσματα την ημέρα, δίνοντας κάθε μέρα νέο ρεκόρ κρουσμάτων. Στην Ινδία, τις τελευταίες πέντε ημέρες ανακοινώνονται οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων επίσης, που κυμαίνονται από 27.000 μέχρι 29.000 την ημέρα.

Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική, ενώ ρεκόρ κρουσμάτων εκδηλώνονται και στο Τόκιο, στη Μελβούρνη και το Μπουένος Άιρες, με τις δύο τελευταίες να έχουν αναγκαστεί να επιβάλλουν πάλι lockdown.

Ο Sars CoV-2 λοιπόν εξακολουθεί να ζει ανάμεσα μας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική δραστηριότητα ανά τον πλανήτη.

Το μεγαλύτερο θύμα αμέσως μετά τους νοσούντες είναι οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων.

Οι χτεσινές ανακοινώσεις για την ανεργία στις ΗΠΑ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σκεφτείτε το εξής: Μέσα σε 17 εβδομάδες από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία, πάνω από 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαχνώθηκαν μόνο στις ΗΠΑ. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος, αρκεί να αναφέρουμε ότι για τη δημιουργία 22 εκατ θέσεων εργασίας, χρειάστηκε μια ολόκληρη δεκαετία.

Η εικόνα της απασχόλησης δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα, τουλάχιστον όχι όσο τα macro από το μέτωπο της κατανάλωσης είναι λυγισμένα.

Για παράδειγμα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μετά το «πυροτέχνημα» του Μαίου στο 18,2%, τον Ιούνιο έτρεξαν με ρυθμό 7,5% υποδεικνύοντας επιβράδυνση. Έναν μήνα λοιπόν άντεξε η έκρηξη της κατανάλωσης μετά τα lockdowns και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ίδια απογοητευτική εικόνα και στην  Κίνα, με τις λιανικές πωλήσεις να συρρικνώνονται κατά 1,8% τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι η πανδημία στην χώρα όπου ξεκίνησαν όλα, παρουσιάζει ύφεση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι λογικό η Κριστίν Λαγκάρντ χτες να στείλει δραματική έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εγκρίνουν άμεσα το Ταμείο Ανάκαμψης στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ διαμήνυσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να σπαταλούν χρόνο σε λεπτομέρειες. Αντίθετα πρέπει να δράσουν άμεσα και να μην ξοδέψουν άλλη ενέργεια και χρόνο σε ανούσιες διαφωνίες. Παραδέχτηκε ότι οι πιέσεις στην κατανάλωση ανακόπτουν την βελτίωση των πληθωριστικών προοπτικών και φρόντισε να διαβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι η ΕΚΤ από την πλευρά της θα εξαντλήσει τα 1,3 τρισ. του προγράμματος για την πανδημία, μιας και «δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία». Τι άλλο να πει η Πρόεδρος του μεγαλύτερου θεσμού της Ευρώπης για να καταλάβουν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών ότι είναι ώρα για έργα και εγρήγορση.

*   *   *

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.