Έρχεται το τέλος των τεκμηρίων. Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνοντας ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία θα οδηγήσουν στην σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων και στην εμφάνιση σημαντικής φορολογητέας ύλης. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, ενδεχομένως κατά 50% τον πρώτο χρόνο.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες μπορούν να εντοπισθούν οι περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, και τα ηλεκτρονικά βιβλία, η εφορία μπορεί να διαπιστώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιπτώσεις φοροαποφυγής και να αποκαλύψει κρυμμένα εισοδήματα. Είναι πολλές οι πηγές, σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που μπορεί η εφορία να χρησιμοποιήσει για να εντοπίσει την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη. Και με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αλλά και των στοιχείων που αποστέλλονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις τράπεζες είναι δυνατόν να εντοπισθούν οι συναλλαγές των φορολογούμενων αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια φορολογούμενοι, πλούσιοι και φτωχοί, έπεσαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 πιάστηκαν στα τεκμήρια 1,9 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος ωστόσο που πλήρωσαν δεν ξεπέρασαν τα 140- 150 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία τις προηγούμενες μέρες δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου με την οποία καλούνται οι πάροχοι (λογισμικών) να πιστοποιηθούν. 'Oπως όλα δείχνουν το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαίου θα έχουν ενεργοποιηθεί με στόχο να εφαρμοσθούν καθολικά μέχρι το 2021. Με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερες επιστροφές φόρων σε συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προσυμπληρωμένες δηλώσεις, αλλά ταυτόχρονα βελτιστοποιεί το ελεγκτικό έργο μειώνοντας την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή στους έμμεσους φόρους (το «κενό» ΦΠΑ ανέρχεται στα 7,4 δισ. ευρώ ).
Επί της ουσίας με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Παράλληλα, τα e-βιβλία θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών. το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα είναι MyDATA», δηλαδή my Digital Accounting and Tax Application.