Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που δρομολογούνται στα επιδόματα τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους, αλλά και στα επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται όχι από τα Ταμεία, αλλά από τις διάσπαρτες υπηρεσίες πρόνοιας δήμων και περιφερειών, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος.
Οι αλλαγές που ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα αναδιατάξουν πλήρως τις παροχές αυτές με στόχο να εξοικονομηθούν 240 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση από το 2018 και μετά.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε με το τρίτο Μνημόνιο να αλλάξει τους όρους χορήγησής τους και να εξοικονομήσει περί τα 240 εκατ. ευρώ και η τρόικα θα υποδείξει τι θα κοπεί και τι θα αλλάξει, με οδηγό τη δεύτερη και οριστική έκθεση που θα πάρει το υπουργείο Εργασίας από τα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα σε ό,τι αφορά τα επιδόματα τέκνων, εξετάζεται - σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πρώτης έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας - η ενοποίηση του ειδικού ετήσιου επιδόματος ύψους 500 ευρώ ανά τέκνο που παίρνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι σε ένα ενιαίο επίδομα με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.
Τρία σενάρια εξετάζονται, σύμφωνα με την εφημερίδας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσουν τα εισοδηματικά όρια και μαζί να μειωθούν τα ποσά επιδόματος που θα λαμβάνουν όσοι έχουν τρία και άνω παιδιά. Επίσης θα μειωθούν τα εισοδηματικά όρια, χωρίς να αλλάξουν τα ποσά ή να μειωθούν πολύ τα όρια εισοδήματος - σχεδόν στο μισό από σήμερα - ώστε αυτά που θα χάσουν οι σημερινοί δικαιούχοι να διοχετευτούν σε οικογένειες με ένα και δύο παιδιά.
Το τρίτο σενάριο είναι το βασικό που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα και είναι πιο κοντά στις κυβερνητικές επιδιώξεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Θα πρέπει να μειωθούν πολύ τα όρια εισοδήματος, σχεδόν στο μισό από αυτά που είναι σήμερα, ώστε αυτά που θα χάσουν οι σημερινοί δικαιούχοι να διοχετευθούν σε οικογένειες με ένα και δύο παιδιά. Το «σενάριο» αυτό είναι πιο κοντά, λένε οι ίδιες πηγές, στις κυβερνητικές επιδιώξεις.
Τέλος, η κυβέρνηση θα περικόψει κατά 50% την ετήσια δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με δέσμευση που ανέλαβε με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει από τον φετινό Οκτώβριο στον επανασχεδιασμό του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης. Το αποτέλεσμα θα είναι το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά ενδεχομένως δε και σε χαμηλότερο ύψος. Η περικοπή του επιδόματος θα ισχύσει από την επόμενη περίοδο καταβολής που ξεκινά θεωρητικά από τις 15 Οκτωβρίου 2017 αλλά πρακτικά από το τέλος Δεκεμβρίου 2017 ή τις αρχές Ιανουαρίου 2018 και λήγει στις 30 Απριλίου 2018.