Του Νικήτα Παπαντωνίου - Καρτάλη
Στα μηνιαία report που βγάζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αποτυπώνονται διάφοροι δείκτες και δείχνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα από την περιβόητη δήλωση του πρωθυπουργού «η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού» που ειπώθηκε στη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη (Open).
Έτσι η ανεργία για τον μήνα Οκτώβριο έμεινε σταθερή στο 18,6%. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο δείχνει ότι ο δρόμος της ανάκαμψης είναι κακοτράχαλος είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), ο γνωστός σε όλους πληθωρισμός.
Πιο συγκεκριμένα ο τιμάριθμος ανέβηκε μόλις κατά 0,6% σε ετήσια βάση για το μήνα Δεκέμβριο σε μία οικονομία η οποία θα έπρεπε να τρέχει με μεγάλες αυξήσεις στο ΑΕΠ και φαινόμενα υπερπληθωρισμού. Ο δείκτης όγκου του λιανικού εμπορίου είναι μειωμένος κατά 4% σε ετήσια βάση για το μήνα Οκτώβριο. Τέλος το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει διευρυμένο έλλειμμα έναντι του στόχου για το έτος 2018. Σίγουρα η εικόνα δεν είναι για να πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός.
Η ανεργία τον Οκτώβριο του 2018 έμεινε στα ίδια επίπεδα με του Σεπτεμβρίου και τα χαρακτηριστικά που το συνοδεύουν στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες να βρίσκονται πάντα σε δυνή θέση με 23,1% ανεργία, ενώ η τάση για τα στοιχεία Νοεμβρίου και μετά μπορεί να είναι αρνητική καθώς δεν θα υπάρχει η εποχιακή συνεισφορά του τουρισμού. Στο μέτωπο του πληθωρισμού η αύξηση είναι πολύ μικρή για μία οικονομία που υποτίθεται είναι σε κύκλο ανάπτυξης και περιμένει να εκτοξευτεί όπως το συμπιεσμένο ελατήριο για θυμίσουμε τα λόγια του πρωθυπουργού. Η μεγαλύτερη αύξηση κατά ποσοστό στις ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που καθορίζουν τον τιμάριθμο είναι οι επικοινωνίες με αύξηση στο 5.3% σε αντίθεση με τα διαρκή αγαθά και τα είδη νοικοκυριού που παρατηρήθηκε μείωση κατά -0,8% δείχνοντας ότι το η λιανική περνάει δύσκολες ώρες.
Ο δείκτης όγκου του του λιανικού εμπορίου είναι μειωμένος κατά 4% σε ετήσια βάση για το μήνα Οκτώβριο επηρεασμένος αρνητικά από τα καύσιμα και τα λιπαντικά αυτοκινήτων αλλά και από τα λοιπά καταστήματα με μειώσεις 9,8% και 5,4% αντίστοιχα. Η λιανική αγορά ματώνει μετά από μία μακρά περίοδο προσαρμογής και επομένως η μείωση αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική και είναι αποτέλεσμα της μεγάλης φορολόγησης και της λιτότητας από την 1η φορά αριστερή κυβέρνηση του τόπου.
Τέλος τα νέα από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν είναι ευχάριστα καθώς παρουσιάστηκε έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό κατά 481 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Η κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν δεν είχαν μειωθεί περισσότερο οι δαπάνες κατά 1.085 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου από μία αριστερή όμως κυβέρνηση που φώναζε για το αντίθετο...
Το συμπέρασμα είναι ότι η οικονομία δεν πηγαίνει καλά και θα πάει χειρότερα λόγω του έντονου προεκλογικού κλίματος που έχει φορτιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομία είναι σε κρίσιμη καμπή και με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση της γίνεται πλέον με όρους αγοράς και όχι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, θα πρέπει να κάνει την κυβέρνηση πιο φιλική στην ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί αυτή μόνο θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία σε ένα χρεοκοπημένο κράτος.