Τα δύο «SOS» για αμυντικό και φαρμακευτικό κλάδο
Shutterstock
Shutterstock

Τα δύο «SOS» για αμυντικό και φαρμακευτικό κλάδο

Υπάρχουν δύο σημαντικές ειδήσεις που αφορούν δύο εκ των πιο νευραλγικών κλάδων με υψηλότατες αποδόσεις τα τελευταία χρόνια. 

Η πρώτη πηγάζει από  τη συμφωνία που πέρασε από το Κογκρέσο για την  αναστολή του πλαφόν στο αμερικανικό χρέος μέχρι το 2025. 

Το αντάλλαγμα που ζήτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι για να αφαιρέσουν το πλαφόν από το πολιτικό παιχνίδι για τα δύο επόμενα χρόνια ήταν το πλαφόν στις δαπάνες. Η συμφωνία λοιπόν για την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους  εμπεριέχει σοβαρές περικοπές δαπανών με εξαίρεση όμως τον κλάδο της άμυνας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι άλλωστε ήθελαν μεν πάγωμα των συνολικών δαπανών για 10 χρόνια, αλλά όσον αφορά τον αμυντικό κλάδο ζητούσαν όχι απλά εξαίρεση αλλά και αύξηση των δαπανών.

Όσον αφορά το 2024 οι αμυντικές δαπάνες λοιπόν  θα αυξηθούν σε 886 δις δολάρια, που αντιστοιχεί σε αύξηση 3% σε σχέση με φέτος και για το 2025 η αύξηση θα περιοριστεί πέριξ του 1%.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι αυτό που ήθελε και  ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αλλά σαφώς είναι κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού και δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις των «γερακιών» των Ρεπουμπλικανών.

Παρά ταύτα, είναι σημαντικό από την πλευρά των μετόχων του κλάδου ότι δεν έγιναν περικοπές.

Άνοιξε η μεγάλη κουβέντα για τις φαρμακοβιομηχανίες

Μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη στις ΗΠΑ η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος,  είναι ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών-εφεξής HHS- έχει πλέον νέες  εξουσίες στο Medicare, ήτοι στο  κυβερνητικό εθνικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες που διαχειρίζεται τα Κέντρα για Υπηρεσίες Medicare και Medicaid, εφεξής CMS.

Στα πλαίσια αυτών των νέων εξουσιών είναι και η μείωση στις τιμές των φαρμάκων βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ήδη η  φαρμακευτική εταιρεία Merck, γνωστή στους αναγνώστες της στήλης από το ερευνητικό της έργο στους αναστολείς ελέγχου- περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ - https://www.liberal.gr/oikonomia/oi-anastoleis-simeion-eleghoy-kai-poies-etaireies-proigoyntai έχει προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο, καταγγέλοντας τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου όσον αφορά τη σύναψη νέων οικονομικών συμφωνιών για τα φάρμακα που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν γενόσημα ως «εκβιαστικές».

Η Merck  στην ουσία  ζητά  από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια να χαρακτηρίσει καταχραστικές τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να μειώσει σημαντικά τις τιμές των φαρμάκων για τους ηλικιωμένους μέσα από το παράθυρο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

 Μάλιστα η εταιρεία  κατηγορεί  την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε αυτό που η εταιρεία περιέγραψε ως «αντισυνταγματικό σχέδιο» προκειμένου να πάρει ιδιωτική περιουσία για δημόσια χρήση χωρίς δίκαιη αποζημίωση κατά παράβαση της Πέμπτης Τροποποίησης του αμερικανικού συντάγματος!

Πού αρχίζει όμως και πού τελειώνει το δίκιο μεταξύ των δύο πλευρών; 

Οι φαρμακοβιομηχανίες  κατηγορούν την κυβέρνηση ότι η εφαρμογή του νέου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού στα φάρμακα είναι στην ουσία μια «πολιτική εξαπάτηση» που καλύπτεται πίσω από την ταμπέλα μια δήθεν διαπραγμάτευσης  για δίκαιες τιμές και στην  ουσία οδηγεί στην απώλεια εσόδων που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ιατροφαρμακευτική έρευνα.

Η κυβέρνηση από την άλλη είναι αντιμέτωπη με ένα μέρος  δικαιούχων του Medicare –περίπου 11% σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες- που δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους ιατρικούς τους λογαριασμούς και έχουν καθυστερήσει την περίθαλψη επειδή ακριβώς δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λοιπόν μέσω των διαπραγματεύσεων για το Medicare προσπαθεί να  εξοικονομήσει  δισεκατομμύρια δολάρια για τους ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τους.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ψηφίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι και ήταν μια σημαντική νίκη για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, οι οποίοι πίεζαν εδώ και καιρό να εξουσιοδοτήσουν το Medicare να καταπολεμήσει τις αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων. 

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, η φαρμακευτική βιομηχανία έχει αντιταχθεί σθεναρά στον νόμο, υποστηρίζοντας ότι αναστέλλει στην ουσία την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, στερώντας τις φαρμακοβιομηχανίες από έσοδα που τους είναι απαραίτητα για τη συνέχιση της εξαιρετικά δαπανηρής ιατρικής έρευνας στους κομβικούς τομείς όπως είναι η ανοσοθεραπεία, οι αναστολείς σημείων ελέγχου και όχι μόνο. 

Η Merck η οποία είναι από τις φαρμακοβιομηχανίες με εξαιρετικά ενεργό ρόλο μέχρι στιγμής απέναντι στις αλλαγές που προωθεί το HHS, καταγγέλει ότι οι εταιρείες υποχρεώνονται να συνάψουν μια συμφωνία που υπαγορεύει ουσιαστικά την τιμή ενός φαρμάκου με έκπτωση 25% έως 60% υπό την απειλή ειδικών φόρων κατανάλωσης που είναι πολλές φορές υψηλότεροι από τα έσοδα του φαρμάκου. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία: «Σύμφωνα με τον IRA, η κυβέρνηση θα επιτάξει τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φαρμακευτικά προϊόντα της Merck και θα τα μεταφέρει στους δικαιούχους του Medicare μέσω αναγκαστικών πωλήσεων…Αυτές οι αναγκαστικές πωλήσεις  υπό την απειλή δρακόντειων κυρώσεων που η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι καμία φαρμακοβιομηχανία δεν θα μπορούσε να αντέξει, θα στερήσουν από τη Merck την κατοχή των τίτλων της προσωπικής της περιουσίας».

Η άλλη πλευρά  κατηγορεί με τη σειρά της  τη φαρμακοβιομηχανία ότι αγωνίζεται για να «καλύψει τα κέρδη της», τη στιγμή που  οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τις υψηλότερες τιμές φαρμάκων στον κόσμο. «Οι ηλικιωμένοι και οι φορολογούμενοι έχουν βαρεθεί να είναι ο κουμπαράς για τα κέρδη μεγάλων εταιρειών φαρμάκων…Οι αγωγές όπως αυτή της Μerck  είναι απλώς μια προσπάθεια διατήρησης υψηλών κερδών».

Οι κρίσιμες ημερομηνίες 

Σύμφωνα με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, το HHS θα επιλέξει 10 φάρμακα που θα συμμετάσχουν σε έναν πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων για τις τιμές. 

Πρόκειται για τα φάρμακα για τα οποία το Medicare Part D- είναι το πρόγραμμα που καλύπτει το κόστος των φαρμάκων που συνήθως παραλαμβάνουν οι ηλικιωμένοι από τα φαρμακεία- ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα, καθώς δεν υπάρχει η επιλογή των γενόσημων. 

Σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που δημοσιεύτηκε από το HHS λοιπόν, εως την 1η Σεπτεμβρίου το CMS θα δημοσιεύσει  μια λίστα με τα φάρμακα που επιλέχθηκαν για τον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων. 

Οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα φάρμακα θα έχουν προθεσμία  εως τον Οκτώβριο προκειμένου να καταθέσουν την πρόταση τους σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. 

Την 1η Φεβρουαρίου του 2024 η CMS θα ανακοινώσει  την αρχική της προσφορά τιμής και οι φαρμακοβιομηχανίες θα  έχουν 30 ημέρες για να αποδεχτούν αυτή την τιμή ή να υποβάλουν αντιπροσφορά. 

Οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν την 1η Αυγούστου 2024 και από τον Σεπτέμβριο η CMS θα δημοσιεύσει μια λίστα με τις μειωμένες τιμές. Αυτές οι τιμές θα τεθούν  σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2026. 

Υπόψιν ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια στο Medicare Part B, το οποίο γενικά καλύπτει φάρμακα και θεραπείες που οι ηλικιωμένοι πρέπει να πάρουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για μεγάλες ανατροπές στο guidance της φαρμακοβιομηχανίας.

Η μετάφραση σε νούμερα

Η Merck αναμένει ότι το  φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 Januvia θα αποτελέσει ένα από τα αντικείμενα των φετινών διαπραγματεύσεων.  Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο πέρυσι απέφερε  έσοδα της τάξης των 2,8 δις  δολαρίων στην εταιρεία. Το νούμερο αυτό μπορεί να αλλάξει αρκετά από τον φετινό Οκτώβριο και μετά.

Η Merck αναμένει επίσης ότι στους επόμενους κύκλους διαπραγματεύσεων, θα τεθούν επί τάπητος  η θεραπεία ανοσοθεραπείας Keytruda και το άλλο φάρμακο για τον διαβήτη Janumet.  

Οι πωλήσεις του  Keytruda για το 2022 ανήλθαν στα 21 δις  δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 35% των συνολικών εσόδων της Μerck πέρυσι, ενώ του Janumet ανήλθαν στα 1,7 δις δολάρια. 

Είναι κατανοητό ότι οι μέτοχοι όχι μόνο της Μerck αλλά και των υπόλοιπων φαρμακοβιομηχανιών που οι τιμές των  φάρμακων  τους θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης  θα πρέπει εφεξής να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις  όσον αφορά τις αποφάσεις του CMS, καθότι έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν σημαντικά τα έσοδα και άρα την κερδοφορία.

Ως εκ τούτου, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις εκτιμήσεις για την πορεία της κερδοφορίας από τις διοικήσεις των φαρμακοβιομηχανιών. 

Βίοι αντίθετοι λοιπόν  για τους μετόχους του αμυντικού και του φαρμακευτικού κλάδου στις ΗΠΑ. Οι πρώτοι έχουν κάθε λόγο να είναι ανακουφισμένοι, ενώ  οι δεύτεροι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές αλλαγές στον κλάδο.

Αλλαγές οι οποίες μπορεί να στερήσουν από τις φαρμακοβιομηχανίες σημαντικά έσοδα, αναστέλλοντας στο τέλος της ημέρας την τεράστια πρόοδο των τελευταίων ετών πάνω στη θεραπεία σοβαρών ανίατων ασθενειών που ευθύνονται για τον θάνατο εκατομμυρίων συνανθρώπων μας κάθε χρόνο,  

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η επιλογή για το ποιος κλάδος θα εξαιρεθεί τον περικοπών δαπανών αποτελεί από μόνη της μια τραγική ειρωνεία…

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.