Η δραστηριότητα στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών έσπασε όλα τα ρεκόρ το 2021, υπερβαίνοντας με άνεση το ύψος των ντηλ που είχε σημειωθεί πριν 15 χρόνια και αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ με το «τσουνάμι» κεφαλαίων και τις υψηλές αποτιμήσεις να οδηγούν σε φρενίτιδα συμφωνιών.
Η αξία των deals σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε τα $5 τρις για πρώτη φορά στην ιστορία με τους όγκους να εκτοξεύονται 63% στα $5,63 τρις μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, σπάζοντας το ρεκόρ των $4,42 τρις του 2007, πριν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
Σύμφωνα με την JPMorgan, οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων είναι πολύ υγιείς και μόνο στις ΗΠΑ οι επιχειρήσεις έχουν γύρω στα $2 τρις σε ρευστά διαθέσιμα, ενώ η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι ευρέως διαθέσιμη και σε ιστορικά χαμηλά κόστη.
Οι κλάδοι της τεχνολογίας και των υπηρεσιών υγείας πρωτοστάτησαν και το 2021 μετά την καθίζηση των συμφωνιών πέρυσι σε χαμηλό τριετίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία. Πολλές εταιρείες έσπευσαν να αντλήσουν κεφάλαια με εκδόσεις μετοχών και ομολόγων και μεγάλες επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν το χρηματιστηριακό «μπουμ» χρησιμοποιώντας τις δικές τους μετοχές ως νόμισμα για εξαγορές.
Η ισχυρή κερδοφορία και οι θετικές προοπτικές της οικονομίας έδωσαν στους επικεφαλής των επιχειρήσεων περισσότερη πεποίθηση για να κυνηγήσουν μεγάλες συμφωνίες παρά τους μετωπικούς ανέμους των πληθωριστικών πιέσεων. Η δυναμική των χρηματιστηριακών αγορών υπήρξε παράγοντας-κλειδί για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Όταν οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο είναι υψηλές αυτό συνήθως αντικατοπτρίζει τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.
Στις ΗΠΑ οι όγκοι των συμφωνιών σχεδόν διπλασιάστηκαν στα $2,61 τρις, σύμφωνα με την Dealogic, ενώ στην Ευρώπη αυξήθηκαν 47% στα $1,26 τρις και στην Ασία κατά 37% στα $1,27 τρις. Αν και οι διασυνοριακή δραστηριότητα στην Κίνα ήταν ήπια, οι επιχειρήσεις από άλλες ασιατικές οικονομίες δεν δίστασαν να εξαγοράσουν περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως. Στην Goldman Sachs τα στελέχη επενδυτικής τραπεζικής εκτιμούν ότι η τάση θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Μερικά από τα μεγαλύτερα deals της χρονιάς, όπως η συμφωνία των $43 δις της AT&T με την Discovery και η μοχλευμένη εξαγορά της Medline Industries για $34 δισ. , ανακοινώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο ρυθμός των συμφωνιών δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης στο δεύτερο εξάμηνο.
Στις 21 Νοεμβρίου η KKR έκανε προσφορά για την μεγαλύτερη εταιρεία επικοινωνιών της Ιταλίας, την Telecom Italia, αποτιμώντας την γύρω στα $40 δις μαζί με το καθαρό της χρέος. Αν κλείσει, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά private equity στην Ευρώπη και την δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως.
Καθοριστικό ρόλο στα deals του private equity έπαιξε η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τους όγκους να υπερδιπλασιάζονται από πέρυσι στο ρεκόρ των $985 δις, σύμφωνα με την Dealogic. «Οι επενδυτές κινητοποιούν τα ρευστά διαθέσιμα με φρενήρεις ρυθμούς, που σημαίνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι αποτιμήσεις έχουν κορυφωθεί σε ιστορικά υψηλά», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Citigroup στον συμβουλευτικό βραχίονα για τις κεφαλαιαγορές. «Το ερώτημα είναι αν οι τιμές που πληρώνονται σήμερα θα συνεχίσουν να έχουν λογική σε βάθος χρόνου».
Υπό πίεση να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο πράσινες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον, οι διοικήσεις βγήκαν στο κυνήγι στόχων με το σωστό κλιματικό προφίλ. Μαζί με την τεχνολογία και την ψηφιακή μετάβαση, το ΕSG είναι εδώ για να μείνει και απασχολεί τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων.
Μετά από μια χρονιά απαγορευτικών, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street πίεσαν τα στελέχη τους να κλείσουν μεγάλα deals συγχωνεύσεων ή να τις προστατεύσουν από επιθετικές εξαγορές. Τα έσοδα από υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα $100 δις σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς η General Electric, η Johnson & Johnson και η Toshiba ήταν μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που ανακοίνωσαν σχέδια να αποσχίσουν θυγατρικές από τις βασικές τους εργασίες, αναθέτοντας την διεκπεραίωση σε επενδυτικές τράπεζες για παχυλές αμοιβές.
Η δραστηριότητα δεν δείχνει να επιβραδύνεται καθώς επιχειρήσεις και επενδυτές σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες πριν αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων. Το κόστος δανεισμού εκτιμάται πως θα αρχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανεβάσει τα επιτόκια το 2022 για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η δυναμική των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών θα έχει συνέχεια και μια ανοδική κίνηση των επιτοκίων δεν θα είναι καταλύτης επιβράδυνσης των συμφωνιών.
Παρά τους μετωπικούς ανέμους, η νέα χρονιά θα προσφέρει αρκετές ευκαιρίες καθώς η αγορά των λεγόμενων SPAC, των ειδικών οχημάτων για εξαγορές, έχει ανοίξει με νέες εισαγωγές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Ο συνδυασμός του private equity με τα διαθέσιμα των SPAC θα συμβάλλει στη διατήρηση της δυναμικής και το 2022, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS.