Από τις 9 το πρωί της Δευτέρας 7 Ιουνίου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θα θελήσουν να κάνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Ουσιαστικά με το που θα δημοσιευτεί το ΦΕΚ με τις περίπου 10.800 τιμές ζώνης στις οποίες έχει διαιρεθεί η ελληνική επικράτεια -περίπου 3.500 είναι καινούργιες- θα πρέπει να εντοπίσουν την περιοχή που τους ενδιαφέρει και να διαπιστώσουν αν επέρχεται αύξηση, μεγάλη αύξηση ή μείωση.
Στην αύξηση -και ειδικά στην πολύ μεγάλη αύξηση καθώς θα υπάρξουν και περιοχές με ανατιμήσεις της τάξεως του 30-40%- οι ιδιοκτήτες θα έχουν κάθε λόγο να απευθυνθούν στον συμβολαιογράφο για τις γονικές παροχές και τις δωρεές τους.
Ακόμη και η αγορά ακινήτου συμφέρει να γίνει με την χαμηλότερη αντικειμενική αξία καθώς εκτός από τον φόρο, επηρεάζονται όλα τα μεταβιβαστικά έξοδα τα οποία μπορούν να φτάσουν σε επίπεδα εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ.
Η εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων ελάχιστα ενδιαφέρει τον κάθε ιδιοκτήτη ο οποίος ουσιαστικά θα «ψάξει» στις χιλιάδες σελίδες για την δική του τιμή ζώνης. Μια τιμή η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα αλλά θα ενεργοποιηθεί από την 1/1/2022 προκειμένου η αγορά να έχουν σχεδόν 7 μήνες στη διάθεσή της για να προσαρμοστεί.
Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ
Επτά μήνες θα έχει στη διάθεσή του και το υπουργείο Οικονομικών να καθορίσει τους νέους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με τους οποίους θα απορροφώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι συνέπειες από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αλλαγών στις τιμές ζώνης θα είναι προς τα πάνω, προκύπτει και από ένα ακόμη στοιχείο: Η συνολική φορολογητέα αξία όλων των ακινήτων, αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ.
Όταν μιλάμε για ανατιμήσεις της συνολικής περιουσίας κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ (σ.σ η ΑΑΔΕ είναι αυτή που θα βγάλει τον τελικό λογαριασμό όταν θα έρθει η ώρα να υπολογιστεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων με βάση τις νέες αξίες), είναι προφανές το τι έχει συμβεί με τις τιμές ζώνης.
Αυτή την επιπλέον φορολογητέα αξία των ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών θα την αξιοποιήσει για να χρηματοδοτήσει και τις μειώσεις των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (για την ακρίβεια θα αυξηθούν οι εκπτωτικοί συντελεστές που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 2019), αλλά και για να μειώσει τους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου.
Είναι σαφές -και αυτό το μήνυμα θα επιδιώξει να στείλει από το πρωί η κυβέρνηση ανακοινώνοντας τις νέες τιμές ζώνης- ότι ο στόχος της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών δεν είναι να επιβληθούν περισσότεροι φόροι και να «παγώσει» η αγορά.
Το αντίθετο. Όλα συγκλίνουν στο ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει αύξηση των συναλλαγών και όχι μόνο υπό την πίεση του χρόνου που θα δημιουργήσει η μεταχρονολογημένη ενεργοποίηση των τιμών ζώνης. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, εκτός από τις νέες τιμές, ο Χρήστος Σταϊκούρας, να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.