Τα 16 μεγάλα funds που μπήκαν στο ομόλογο της ΔΕΗ

Τα 16 μεγάλα funds που μπήκαν στο ομόλογο της ΔΕΗ

Κολοσσοί και η «αφρόκρεμα» των ξένων διεθνών θεσμικών επενδυτών συγκαταλέγονται σε όσους επένδυσαν στο 7ετές ομόλογο της ΔΕΗ. Παλιοί «γνώριμοι» της επιχείρησης, όπως EBRD, Fidelity, Apollo και Blackrock,  αλλά και καινούργιοι όπως οι Union Investments, Barings, Aperture, συνθέτουν την ομάδα των real money investors που μπήκαν στο ομόλογο της επιχείρησης με 3,375%.

Ακριβώς λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και του χαμηλού επιτοκίου, η ΔΕΗ άντλησε 500 εκατ ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου για 350 εκατ.

Δείγμα της ανταπόκρισης είναι ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε 6,5 φορές καθώς οι επενδυτές πρόσφεραν 2,3 δισ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι αυτοί είναι ονόματα παγκοσμίου βεληνεκούς, για τα οποία, το να δανείσουν μερικές εκατοντάδες στη ΔΕΗ είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Τα ονόματα που συμμετείχαν είναι ενδεικτικά : Αφορούν επενδυτές που είχαν ήδη συμμετάσχει στην προηγούμενη 5ετή έκδοση της ΔΕΗ τον Μάρτιο, όπως οι Carmignac, Blackrock, Fidelity, Twenty Four AM, Apollo, Butler, Amia, Bluecrest, Pictet, Lazard και EBRD.

Αλλά στους «παλιούς» προστέθηκαν και καινούργιοι, όπως οι Union Investments, Sona Asset Management, Barings, Aperture, Saba Capital και Vontobel.

Καθώς η έκθεση ξένων ενισχύεται ολοένα και περισσότερο στη ΔΕΗ, δημιουργείται ένα «μονοπάτι» για ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο σε μελλοντικές εξόδους στις αγορές, αφετέρου αποτιμάται και στην μετοχή της, που έκλεισε στα 8,81 ευρώ.

Tα χρήματα που θα αντλήσει η επιχείρηση θα τα χρησιμοποιήσει για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού της, δηλαδή για να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Σήμερα αυτό βρίσκεται κατά μέσον όρο στο 5%. Το τωρινό επιτόκιο του 3,375%, σε συνδυασμό με το 3,875% του Μαρτίου, προφανώς και το κατεβάζει. Ο μέσος όρος από τις παραπάνω εκδόσεις, τη σημερινή και του 5ετούς που είχε εκδώσει τον Μάρτιο, είναι 3,625%. Στόχος είναι χρόνο με το χρόνο αυτός να πέφτει, προκειμένου κάποια στιγμή, μετά από δύο-τρία χρόνια, η επιχείρηση να πετύχει να δανείζεται από τις αγορές με 2,5%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν πάνω από το 70% της έκδοσης.

- Το ομόλογο έχει ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς S-L Bond του Μαρτίου, η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν 40% για την περίοδο 2019-2022.

- Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε ομόλογα με ρήτρα αειφορίας τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με 2 εκδόσεις τέτοιων ομολόγων μέσα στον ίδιο χρόνο.

- Η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).