Στα 100 δισ. ευρώ, έναντι 74 δισ. το 2021, αναμένεται να φτάσουν φέτος οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, ενώ οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό δεν αφορούν πλέον μόνο τον πρωτογενή τομέα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την τεχνολογία: το 15% των ελληνικών εξαγωγών αφορά τεχνολογικά προϊόντα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα παράγει και εξάγει τεχνολογία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής φέτος οι εξαγωγές «τρέχουν» με ρυθμό περίπου 18%, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μείωση του εμπορικού ελλείμματος.
Ο κ.Διαμαντίδης επισήμανε ακόμα ότι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36%, σε σχέση με το 2021 και έφτασαν στα 55 δισ. σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και στα 35 δισ. στις υπηρεσίες, αποτελώντας πλέον το 27% του ΑΕΠ, ποσοστό που ξεπερνά τις αντίστοιχες επιδόσεις παραδοσιακών εξαγωγικών δυνάμεων, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
«Η θετική πορεία των εξαγωγών δεν φαίνεται να ανακόπτεται ούτε το 2023» σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές επιχειρείν και οι έντονες διεθνείς αναταράξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, πόσο μάλλον σήμερα που οι εξαγωγές έχουν εξελιχθεί σε βασικό οικονομικό πυλώνα για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης του θετικού momentum, με κινήσεις όπως το άνοιγμα νέων αγορών, η σύναψη συμφωνιών σε επίπεδο ΕΕ και εθνικό, αλλά και η είσοδος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διαδικασία των εξαγωγών: «Σήμερα, το 80% των εξαγωγών γίνεται από το 20% των επιχειρήσεων και αν μπουν και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά» τόνισε.
Μέχρι κι από 20 χώρες περνά ένα προϊόν για να φτάσει στον προορισμό του
Στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την εξαγωγή των προϊόντων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, επισημαίνοντας ότι σε μια εκτίμηση που είχε γίνει το 2009, κάποια προϊόντα χρειαζόταν να περάσουν ακόμα και από 20 χώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους. Πρόσθεσε ότι στα απόνερα της μεγάλης διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι συμφωνίες διμερούς ελεύθερου εμπορίου, με περισσότερες από 200 να υφίστανται πλέον παγκοσμίως._