Στα διδάγματα της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα αλλά και στις αδυναμίες της διαδικασίας αντιμετώπισής της, αναφέρθηκε ο Τσαρλς Νταλάρα, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Advisory Partner στην Partners Group (USA), συνομιλώντας με τον Διευθυντή του Global Economy and Finance Program του Think Tank του Chatham House με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Κρέον Μπάτλερ, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Μιλώντας για το πώς η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία συνέβαλε στη διάσωση της Ελλάδας αλλά και στη διατήρηση της ίδιας της Ευρωζώνης, ο Νταλάρα τόνισε πως η περίοδος της κρίσης αποτέλεσε μία επίπονη και ταραχώδη διαδικασία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της ΕΕ, καθώς την ίδια περίοδο υπήρχαν ισχυρές πιέσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
«Οι Έλληνες επέδειξαν εξαιρετικό σθένος και αντοχή» σημείωσε, τονίζοντας πως πλέον σήμερα έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην ελληνική οικονομία που, όπως είπε, εντυπωσιάζει επενδυτές σε όλο τον κόσμο ενώ υπογράμμισε πως η εταιρεία που εκπροσωπεί έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.
Κάνοντας μία αναδρομή στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο Τσαρλς Νταλάρα τόνισε πώς οι αυξήσεις του ελλείμματος της χώρας σόκαραν τις αγορές απομακρύνοντας την εξωτερική χρηματοδότηση. «Είναι θαύμα το πώς υπήρξε συμφωνία το 2012 για την αγορά 107 δισ. ευρώ χρέους και παράταση για 30 χρόνια» σημείωσε, ενώ έκανε ειδική μνεία στον αντίκτυπο που είχε στην κοινωνία με την εκτόξευση της ανεργίας και ειδικά στους νέους ανθρώπους.
Αναλύοντας τις διαδικασίες έως την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Νταλάρα τόνισε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση φορείς έκαναν λάθος. «Η χρηματοοικονομική κοινότητα δεν αξιολόγησε σωστά το ελληνικό χρέος. Έκλεισαν τους διακόπτες οι ιδιώτες πιστωτές» τόνισε, εξηγώντας πως έκαναν τη λανθασμένη υπόθεση πως το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί από τον ευρωπαϊκό βορρά. Παράλληλα, υπογράμμισε πως και η Ε.Ε. αλλά και το ΔΝΤ έθεσαν έναν αυθαίρετο στόχο για τη διαχείριση του χρέους. Επιπρόσθετα, κάνοντας ειδική αναφορά στη διαχείριση από το ΔΝΤ σημείωσε πως είναι απαραίτητο να εμπλουτίσει το ανθρώπινο δυναμικό του με επιπλέον επιστήμονες που να μπορούν να κατανοήσουν πιο αποτελεσματικά τα διαφορετικά προβλήματα αλλά και τις συνθήκες της κάθε χώρας.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας σήμερα, είπε πως πολλές πολιτικές των τελευταίων ετών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις, πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Υπογράμμισε, ωστόσο, πώς παρατηρείται πολύ καλή δημοσιονομική πειθαρχία, αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και ικανοποιητική ανάπτυξη κατά το περασμένο έτος. Υπογράμμισε δε, πως φέτος η ανάπτυξη θα είναι πιο περιορισμένη ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και εκείνων που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.