Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δεν αντιμετωπίζεται οριστικά με την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ και γι'' αυτό το λόγο είναι αναγκαία η εφαρμογή μιας συστημικής λύσης.
Αυτό εκτιμούν πηγές με γνώση του θέματος, τονίζοντας ότι ακόμη και αν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στους τραπεζικούς ισολογισμούς κατά 54 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσοστό τους θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2021 στο 19%.
Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 3,8% ενώ σε άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη όπως στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία είναι χαμηλότερο από 1%. Επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη επίσπευσης των προσπαθειών μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέσω της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων.
Ταυτοχρόνως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, προβληματισμό προκαλεί η συσσώρευση ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς τα ιδρύματα υποχρεώνονται να αγοράζουν περίπου το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Η μείωση των «κόκκινων» δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρηματοδοτήσει εκ νέου την πραγματική οικονομία με φρέσκα δάνεια.