Στην κριτική του για τα υψηλά πλεόνασμα της Γερμανίας, τα οποία, όπως επισημαίνει πυροδοτούν ανισορροπίες διεθνώς, επανέρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα νέα πυρά έρχονται δια στόματος του Μορίς Όμπσφελντ, επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου, ο οποίος σε άρθρο του στη Die Welt υποστηρίζει ότι η απροθυμία του Βερολίνου να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα τροφοδοτεί τις εμπορικές εντάσεις, ενώ πυροδοτεί κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Σε χώρες με πλεόνασμα (στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), όπως η Γερμανία, βλέπουμε, στην καλύτερη περίπτωση, διστακτικά μέτρα για την αντιστάθμιση του πλεονάσματος» γράφει ο Όμπστφελντ. Όπως επισημαίνει ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και να παροτρύνουν τα νοικοκυριά να αποταμιεύουν περισσότερο, χώρες όπως η Γερμανία θα πρέπει να κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες, επενδύοντας σε υποδομές ή στην ψηφιοποίηση, προκειμένου οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους να επενδύσουν περισσότερα στην εγχώρια αγορά παρά να στρέφονται για το μέλλον τους στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούν τη Γερμανία εδώ και καιρό να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση αυξάνοντας τους μισθούς και τις επενδύσεις προκειμένου να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες.
Την περασμένη χρονιά, η Γερμανία σημείωσε πλεόνασμα 159,3 δισ. Ευρώ στο εμπόριο αγαθών της με άλλες χώρες της ΕΕ - μία από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο και μια περιοχή με προνομιακή πρόσβαση στα γερμανικά αγαθά και υπηρεσίες.
Το πλεόνασμα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018 σημείωσε αύξηση 10% σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του 2017 - σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γερμανικής Bundesbank.
AP Photo/Bernd von Jutrczenka, Pool