Του Γιώργου Φιντικάκη
Στα γρανάζια της… υψοφοβίας των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού παραμένει σκαλωμένη η υπόθεση του Ελληνικού, δύο εβδομάδες μετά την γνωμοδότηση του ΚΑΣ.
Ενώ το κείμενο της υπουργικής απόφασης λέγεται ότι βρίσκεται στο γραφείο της Λυδίας Κονιόρδου εντούτοις δεν έχει ακόμη υπογραφεί, καθώς το θέμα βρίσκεται κολλημένο στα ύψη που θα έχουν τα κτίρια, και ιδίως οι έξι ουρανοξύστες που προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο.
Στις ενστάσεις που είχε εκφράσει στις αρχές Οκτωβρίου το ΚΑΣ για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ελληνικού, ζητούσε μεταξύ άλλων να μειωθούν τα ύψη των έξι ουρανοξυστών, 200 μέτρων έκαστος, που προβλέπεται να ανεγερθούν στο σύνολο του ακινήτου. Στη γνωμοδότησή του το συμβούλιο είχε εισηγηθεί να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων προκειμένου να μην υπερβαίνουν τα 140 μέτρα, όσο δηλαδή και το ύψος της Ακρόπολης, όταν οι ουρανοξύστες που έχει σχεδιάσει ο επενδυτής φτάνουν τα 200 μέτρα.
Στην ουσία, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού λέγεται ότι αναζητούν μια τέτοια λεκτική διατύπωση που να μη μιλά για "επανεξέταση τυχόν μείωσης των υψών", αλλά να παρακάμπτει με εύσχημο τρόπο το επίμαχο σημείο, δίχως να θέτει περιορισμούς στη δόμηση, αλλά και να μη φανεί ότι αγνοεί την απόφαση του ΚΑΣ. Αυτό ακόμη δεν φαίνεται να έχει καταστεί δυνατό.
Παρ' όλα αυτά, ακόμη και αν υπερπηδηθεί αυτός ο σκόπελος, το ΚΑΣ μπορεί να επαναφέρει ανά πάσα στιγμή το θέμα των υψών, εφόσον η Κονιόρδου αποδεχθεί στην απόφασή της, την γνωμοδότηση του Συμβουλίου για κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της κορυφής του Λόφου Χασάνι. Και αυτό καθώς ως υψηλό σημείο, "βλέπει" πολλά σημεία της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, και επομένως μπορεί το ΚΑΣ να ισχυριστεί ότι εφόσον ανεγερθούν ψηλά κτίρια, θα επέλθει μόνιμη βλάβη στις αρχαιότητες, εάν και εφόσον φυσικά αυτές αποκαλυφθούν (στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν βρεθεί).
Της απόφασης πάντως για τα ύψη, που θα αφορά την έγκριση της ΣΜΠΕ και του ΣΟΑ, θα προηγηθεί η άλλη υπουργική απόφαση, επίσης της κας Κονιόρδου σχετικά με την κήρυξη τμημάτων της έκτασης ως αρχαιολογικών.
Στη γνωμοδότησή του το ΚΑΣ είχε εισηγηθεί να κηρυχθούν ως αρχαιολογικοί χώροι διάσπαρτα σημεία της έκτασης, και συγκεκριμένα 280 στρέμματα στο Βορειοανατολικό τμήμα του ακινήτου. Κάποια από τα 280 στρ. βρίσκονται στο αμαξοστάσιο του τραμ (περιοχή με ελάχιστους τάφους), άλλα στο λόφο Χασάνι (ο οποίος και δεν έχει αρχαία), και άλλα στους Τράχωνες (όπου και τα αρχαία μπάζα ενός λατομείου).
Σύμφωνα πάντα με εκείνη την εισήγηση του ΚΑΣ, σε όλο το υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου των 6.000 στρεμμάτων, επρόκειτο να εφαρμοστεί το Μνημόνιο Συναντίληψης που έχει υπογράψει από το Μάιο, το υπ. Πολιτισμού με την Ελληνικόν Α.Ε. το οποίο και προβλέπει σφιχτά χρονοδιαγράμματα και διορίες για τις αρχαιολογικές εργασίες, αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις του επενδυτή.
Τόσο στην περίπτωση της κήρυξης τμημάτων του Ελληνικού ως αρχαιολογικών, όσο και στην περίπτωση της ΣΜΠΕ και του ΣΟΑ, τα κείμενα των σχετικών υπουργικών αποφάσεων λέγεται ότι βρίσκονται εδώ και ημέρες στο γραφείο της κας Κονιόρδου.
Θυμίζουμε ότι η υπόθεση των αρχαίων δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα του Ελληνικού. Εκκρεμούν επίσης η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνο εντός του πρώην αεροδρομίου, η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ), καθώς και η αποχώρηση άλλων νόμιμων ή παράνομων χρηστών του ακινήτου.